Derfor bør du ligge med overkroppen hevet

Kroppen har det best når den får ligge i nedoverbakke. Det er smart å heve sengen, spesielt hvis du er forkjølet eller har spist litt for mye.

DERFOR MÅ DU HEVE SENGEN: Høy pute hever kun hode og hals. Det er best å heve sengen. Da ligger kroppen med overkroppen høyest og tyngdekraften sørger for å hindre tilbakerenn fra magesekken. Foto: Shutterstock
DERFOR MÅ DU HEVE SENGEN: Høy pute hever kun hode og hals. Det er best å heve sengen. Da ligger kroppen med overkroppen høyest og tyngdekraften sørger for å hindre tilbakerenn fra magesekken. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvor mye søvn vi trenger er individuelt, men kvaliteten på søvnen er vel så viktig, ifølge Helsedirektoratet.

Søvn kan for mange være en god medisin i seg selv, men det er ikke alltid like lett å få sove når du er syk. Her er noen tilstander som kan bli bedre av å ligge med overkroppen hevet.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til søvnproblemer

Halsbrann og refluks

EKSPERT: Professor Trygve Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus. Foto: Haukeland Universitetssykehus
EKSPERT: Professor Trygve Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus. Foto: Haukeland Universitetssykehus Vis mer

Halsbrann og sure oppstøt oppstår når syre fra magesekken kommer opp i spiserøret.

– Det er helt normalt å ha en liten refluks og at maten skvulper litt tilbake til spiserøret. Det er veldig plagsomt og det rammer 60 prosent av befolkningen fra tid til annen, sier professor Trygve Hausken til Lommelegen.no.

Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus.

Hvis du er plaget med halsbrann, refluks eller spiserørsbetennelse, er det lurt å ligge med overkroppen hevet om natten.

– Dette har med tyngdekraften å gjøre. Hvis du hever sengen med 15 centimeter, blir du liggende i en nedoverbakke og da er det lettere for maten å renne ned, opplyser Hausken.

LES OGSÅ: Diaré? Styr unna denne maten

Slik hever du senga
Hvis din seng har fire bein, kan du forsøke å legge noen store, solide bøker under beina i hodedelen.
Det finnes også klosser til dette formål du kan kjøpe, blant annet barneutstyrsforretninger selger dette. Sprinkelsenger til barn krever en sikker løsning, slik at sengen ikke velter.
En rammeseng som står direkte på gulvet er det litt mer jobb å heve, her kan solide plankebord på tvers under hodedelen gjøre nytten.
For mennesker med f.eks. kroniske lungelidelser, kan man søke hjelpemiddelsentralen for seng med elektrisk regulering av hodedel.
HEVE BARNESENG: Klosser hever hodedelen av senga. Kan være smart når barnet er forkjølet eller hoster mye. Foto: Lilleprinsen.no
HEVE BARNESENG: Klosser hever hodedelen av senga. Kan være smart når barnet er forkjølet eller hoster mye. Foto: Lilleprinsen.no Vis mer
FORHØYNINGSKLOSS: Kan kjøpes eller du kan snekre selv. Bruk to klosser under hodedelen av senga. Foto: Produsenten - Banda.no
FORHØYNINGSKLOSS: Kan kjøpes eller du kan snekre selv. Bruk to klosser under hodedelen av senga. Foto: Produsenten - Banda.no Vis mer

En pute er ikke nok

Det er bedre å ligge flatt på en seng i nedoverbakke enn å ligge med en stor, høy pute.

– Hvis man bare bruker en stor pute vil du få en knekk på ryggen, slik at maten ikke renner ordentlig ned, forklarer Hausken.

Derfor er det dumt å legge seg nedpå rett etter at du har spist.

– Maten har ikke gått ned til tynntarmen og skvulper lett opp. Det avhenger selvsagt av hva du har spist. Hvis du har spist en biff med løk kan det ta opp til seks timer for magesekken å få transportert maten videre i systemet, forteller Hausken.

Det kan også lønne seg å ligge på venstre side hvis du har blitt ubehagelig mett, påpeker han. Legger du deg på høyre side, utvides nederste del av magen, men hviler du på venstre side vil antrum bli avlastet, som er den smale delen av magesekken.

HEV OVERKROPPEN: Du kan kjøpe seng hvor sengen kan heves i i øvre del, slik som de har på sykehusene. Eventuelt kan du legge bøker under sengebena i hodeenden. Foto: Shutterstock
HEV OVERKROPPEN: Du kan kjøpe seng hvor sengen kan heves i i øvre del, slik som de har på sykehusene. Eventuelt kan du legge bøker under sengebena i hodeenden. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Barn er mer utsatt for ørebetennelse enn voksne

Betennelse i øret eller bihulen

ØNH-LEGE: Mads H. Moxness er øre-nese-hals-spesialist.
ØNH-LEGE: Mads H. Moxness er øre-nese-hals-spesialist. Vis mer

Det hjelper også å ligge med hodet hevet hvis du har bihulebetennelse eller ørebetennelse.

– Dette har med trykk å gjøre. Dersom du har bihulebetennelse eller ørebetennelse, vil du kjenne at det er ubehaglig å øke trykket i det aktuelle hulrommet, som når du lener deg eller bøyer deg framover og nedover. De fleste vil merke at det er mer behagelig at trykket ikke øker, altså at man ligger med den aktuelle kroppsdelen høyere, sier Mads H. S. Moxness, overlege ved øre-nese-hals-avdelingen ved Aleris sykehus.

Hoste - sov bedre med ekstra pute

Tørrhoste og slimhoste, eller kronisk hoste kan gjøre det vanskelig å sove om natten. I begge tilfeller er det lurt å sove med hodet litt høyere enn vanlig.

– Tørrhoste forverres ved flatt sengeleie, derfor er det viktig å sove med hodet høyt. Bruk en ekstra pute, og gjerne hostestillende medisin om natten, har Dag Kvale, overlege ved Oslo Universitetssykehus og professor i Universitetet i Oslo, tidligere uttalt til Lommelegen.

Mange med kroniske lungesykdommer som for eksempel kols eller lungefibrose har nytte av å ligge med overkroppen noe hevet, det gjør det lettere å puste.

For noen kan det gjøre sykdommen verre

Hvis man har problemer med venøse åreknuter eller leggsår, bør man unngå å la beina ligge i nedoverbakke. Sjekk med din lege hva som er anbefalt sovestilling.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring