FOREBYGGING NYTTER

Å forebygge sykdom er sannsynligvis mye viktigere og fornuftigere enn å satse på å behandle sykdommer når de oppstår. En doktoravhandling fra Finnmark har gitt oss beviser for at motivasjon og forebygging hjelper til å redusere risikofaktorene for sykdom.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Doktor Beate Lupton har i sin doktorgrad gitt et godt eksempel på hvordan motivasjon og engasjerte helsearbeidere og lokale frivillige bidrar til å redusere risikofaktorer i et helt lokalsamfunn.

Hun visste fra befolkningsundersøkelser på 70-tallet at Finnmark lå svært dårlig an når det gjaldt levealder, og hovedårsaken til dette var hjerte-karsykdom. Fiskerne drakk i gjennomsnitt 1.7 liter kokekaffe pr døgn når de var på fiske, 70 prosent røykte og kostholdet inneholdt mer fett enn ønskelig. Enkelte steder var gjennomsnittlig kolesterolverdi på 8, og under 5 er det som er medisinsk ønskelig nivå.

I Båtsfjord og Nordkapp kommune ble det derfor på slutten av 80-tallet og utover på 90-tallet satt i gang en bred motivasjonskampanje for å bedre helsen til innbyggerne. Befolkningen i de to kommunene ble invitert til å være med å bestemme hvordan man skulle forebygge helseproblemene. Blant annet ble frivillige organisasjoner trukket inn. Det resulterte i en rekke aktiviteter og arrangementer.

Noen av de viktige endringene i folks atferd gikk ut på:
- røykeslutt
- overgang fra helmelk til lettmelk
- overgang fra kokekaffe til filterkaffe
- økt fysisk aktivitet

I slike avgrensbare lokalsamfunn var det trolig lettere å motivere befolkningen enn i større samfunn. Folk pratet om prosjektet, var med på å bestemme hvordan motivasjonen skulle foregå, deltok i arrangementer og prosjektet ble godt kjent i lokalmiljøet.

Doktor Lupton sammenliknet kommunene med noen andre -kontrollkommuner- i Finnmark, og fant at motivasjonskampanjen og tiltakene senket blodtrykket til befolkningen i Båtsfjord, og i Nordkapp kommune var det en positiv utvikling av kolesterolverdier og BMI. I Båtsfjord gikk fysisk aktivitet blant menn opp med 9 % og i Nordkapp gikk røyking blant kvinner ned med 9 %.

Doktorgradsdisputasen fant sted i mars i år i Båtsfjord, og var verdens nordligste disputas.

Vi vet jo at det er viktig å forebygge sykdom, men det kan være vanskelig å motivere seg for røykeslutt, sunt kosthold og mer trening. Har man noen å dele erfaringer og motivasjon med, er det tydelig mye lettere å komme i gang. Kanskje du har noen du kan utfordre til røykeslutt sammen med deg? Kanskje en i vennekretsen kan bli en god treningspartner? Og hva med å tenke gjennom kostholdet ditt-¦ kan du unngå fete produkter og produkter med mye sukker? Kroppen din vil garantert få det bedre, og sykdom kan unngås.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring