Helserådene som ikke hjelper

Det er ikke alle råd som er gode. Her er tre klassiske myter som går igjen.

IKKE ALLTID DU KAN SPISE DEG FRISK: Kostholdet kan være løsningen om man har lav blodprosent på grunn av jernmangel. Det hjelper imidlertid ikke å spise mat som er rik på jern hvis årsaken til lav blodprosent skyldes andre ting enn B12- og jernmangel.   Foto: Scanpix
IKKE ALLTID DU KAN SPISE DEG FRISK: Kostholdet kan være løsningen om man har lav blodprosent på grunn av jernmangel. Det hjelper imidlertid ikke å spise mat som er rik på jern hvis årsaken til lav blodprosent skyldes andre ting enn B12- og jernmangel. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Maten du spiser har mye å si for helsen din, men det er faktisk ikke alltid du kan «spise deg frisk».

I den forbindelse lister Lommelegen.no opp noen helseråd som ikke stemmer:

Myte 1: «Det hjelper å spise jernholdig mat ved lav blodprosent»

Dette stemmer imidlertid ikke alltid, mener Lommelegens sjefsvarlege, allmennlege Brynjulf Barexstein:

– Maten man spiser kan overhodet ikke påvirke blodprosenten dersom ikke årsaken skyldes jernmangel eller B-12 mangel. Har pasienten fått påvist en lav blodprosent for eksempel på grunn av en uoppdaget kreftsvulst, hjelper det ikke å spise matvarer med jern, påpeker han.

I verste fall kan råd som at «det hjelper å spise jern» hindre folk i å oppsøke lege for å finne den faktiske årsaken til den lave prosenten.

Hvis du derimot har lav blodprosent som følge av jernmangel eller B-12-mangel, kan det være riktig å spise jernholdige matvarer for å øke hemoglobinverdien.

LES OGSÅ: Er allergien egentlig bare en intoleranse?

Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix
Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix Vis mer

​Myte 2: «Glutenfritt gir bedre helse»

For de aller fleste vil det være bare tull å unngå gluten, bortsett fra dem som virkelig har cøliaki, mener Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse:

– Det er en misforståelse at det å kutte ned på gluten vil gi et sunnere kosthold. Til sammenligning inneholder glutenfrie produkter som erstatter vanlig brød, pasta og knekkebrød mindre fiber og mineraler. Kaloriinnholdet er stort sett likt, men ofte vil slike glutenfrie produkter gi raskere blodsukkerstigning fordi det inneholder mindre fiber og mer raske karbohydrater, påpeker Sundfør.

Hun får støtte fra Knut H. Peterson, generalsekretær i Norsk cøliakiforening (NCF):

– Det er ikke noe grunnlag for å unngå gluten hvis det ikke foreligger en medisinsk årsak til det. Det foreligger ingen forskning som sier at en generelt blir i bedre helsemessig form av å kutte ut gluten.

Det vi derimot alle godt kan kutte nedpå i kosten vår, er siktet hvetemel. Men det er ikke fordi det inneholder gluten:

– Siktet hvetemel gir rask blodsukkerstigning, omtrent på samme nivå som sukker. Det er i tillegg nesten fritt for fiber, vitaminer og mineraler, som igjen gjør at avføringen kan bli litt treigere enn normalt, forklarer Sundfør.

LES OGSÅ: Bør du unngå gluten?

FEIL Å DRIKKE COLA VED DIARÉ: Cola inneholder mye sukker og kan bli for krevende for tykktarmen å jobbe med. Ved akutt diaré er nemlig tykktarmens funksjon allerede overbelastet.  Foto: Scanpix
FEIL Å DRIKKE COLA VED DIARÉ: Cola inneholder mye sukker og kan bli for krevende for tykktarmen å jobbe med. Ved akutt diaré er nemlig tykktarmens funksjon allerede overbelastet. Foto: Scanpix Vis mer

Myte 3: «Cola hjelper mot omgangssyke og diaré»

Et vanlig råd som mange fortsatt hyppig praktiserer er å drikke Coca Cola ved diaré eller omgangssyke. Det er ikke lenger anbefalt.

– Coca Cola er ikke så heldig, da det inneholder svært mye sukker. Den riktige balansegangen mellom salt, vann og sukker er viktig, forklarer Jørgen Valeur, lege og forsker ved Klinikk for medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, til Lommelegen.no.

For mye sukker kan nemlig også bli for krevende for tykktarmen å jobbe med og kan øke væsketapet. Ved akutt diaré er nemlig tykktarmens funksjon allerede overbelastet.

– Når det gjelder saltinnhold, kan en tommelfingerregel være at det man skal drikke bør smake omtrent like salt som tårer, men ikke saltere. Farris og eplejuice i like mengder er bra. Havrevelling og havresuppe kan også fungere, råder han.

LES OGSÅ: Diaré? Her er maten du ikke bør spise

Har du et spørsmål om din helse? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, sjefssvarlege på Lommelegen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring