Lager fingrene dine lyd når du «knekker» dem?

Kan knekkelyd være tegn på sykdom? Eller kan knekkingen medføre skade eller sykdom? Her får du svarene.

MYTE: Knekkelyder er ikke et tegn på leddgikt, slik mange tror. Det er også helt ufarlig. Foto: Lommelegen
MYTE: Knekkelyder er ikke et tegn på leddgikt, slik mange tror. Det er også helt ufarlig. Foto: Lommelegen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bøyer du eller noen du kjenner fingerleddene til det «knekker»? Og har du noen gang lurt på hva denne kneppelyden kommer av?

Derfor oppstår knekkelyden

De bevegelige leddene dine har en leddspalte, som enkelt forklart består av brusk på begge sider og leddveske i mellom. Når leddene trekkes fra hverandre, kan det oppstå det et lite gassfylt hulrom i leddvæsken, som gir en høy knirkelyd.

Kanadiske forskere har tidligere oppklart dette mysteriet, ved hjelp av en MRI-skanner.

MANGE LEDD: Fingrene dine har mange leddflater hvor det kan oppstå gassbobler. Når du setter strekk på leddene kan det oppstå flere knekkelyder. Røntgenfoto: NTB Scanpix/Shutterstock
MANGE LEDD: Fingrene dine har mange leddflater hvor det kan oppstå gassbobler. Når du setter strekk på leddene kan det oppstå flere knekkelyder. Røntgenfoto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

– Det er litt som når man skaper vakuum. Når leddet blir strukket, er det ikke nok væske til å fylle det helt ut. Det skaper et hulrom som igjen skaper lyden, sier Greg Kawchuk, professor ved University of Alberta i Canada, til LiveScience. Studien er publisert i tidsskriftet PLOS One.

Hvis du får behandling hos en kiropraktor, og hører en kneppelyd ved manipulering av ledd, er det det samme som skjer. Lyden oppstår på grunn av en gassboble i leddet.

Lyden er ikke forbundet med sykdom

Fra tid til annen får Lommelegen spørsmål fra lesere, som lurer på om knekkelyd i fingrene er farlig.

- Lyder og ulyder uten ledsagende smerter fra leddene er ufarlig, betyr ingenting og er noe du ikke skal bry deg om, har Siri Opsahl, som er lege i spesialisering innen revmatisme, svartflere mennesker som er bekymret for at knaselyder fra ledd er tegn på revmatisk sykdom.

Hun påpeker at lyder i leddene er ingen grunn til å avstå fra aktivitet.

- Lyder i leddene er ABSOLUTT ikke noe tegn på at du bør være inaktiv og unngå å bruke leddene og kroppen. Heller tvert i mot - kroppen vår er til for å brukes og for å bevege seg langt mer enn de fleste av oss gjør i dagens moderne samfunn.

«Knepping i ledd er ufarlig og ikke noe du skal bry deg om.» Siri Opsahl, LIS lege i Revmatologi

Selv om lyden kan høres ubehagelig ut og kan dukke opp når du beveger deg, trenger du ikke å være bekymret. Knekking i ledd er heller ikke et tegn på leddgikt.

– Knepping i ledd har ingen som helst informasjonsverdi, og det er ikke et tegn på sykdom eller kommende sykdom. Det er ikke forbundet med sykdom i det hele tatt, har Brynjulf Barexstein, Lommelegens sjefsvarlege, tidligere svart.

Artrose?

Det er ganske vanlig at man får mer lyder fra leddene jo eldre du blir.

- Noen pasienter med artrose (slitasjegikt) beskriver at de får økende lyder fra leddene med årene. Artrose er som rynker: Alle får det, noen plages og andre ikke. «Behandlingen» er uansett enkel til å begynne med: trening, understreker Opsahl.

LES MER: Derfor hjelper trening ved artrose

Når bør man oppsøke lege?

Hvis du har kneppelyder i ledd, trenger du altså ikke være så bekymret. Hvis du derimot har smerte, hevelse eller vansker med å bevege et ledd normalt bør du kontakte en lege for undersøkelse.

Revisjon 03.12.2021 av Lofthus. Denne saken ble publisert første gang 2015-04-27 av Ulveseth.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring