Trenger du egentlig vitamintilskudd?

Nordmenn trenger i utgangspunktet kun ett vitamintilskudd, vitamin D. Annet vitamintilskudd skal ikke tas med mindre man får påvist mangel.

Trenger du egentlig vitamintilskudd?

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er velkjent og godt dokumentert at man ikke har oppnår noen helsegevinst ved å ta vitamintilskudd av noe slag, med mindre man har påvist mangel. Det vil si at kun personer med påvist mangel, skal ta tilskudd.

– Det finnes selvfølgelig sjeldne og spesielle tilfeller, hvor man vet at vedkommende vil utvikle en mangel på et spesifikt vitamin, på grunn av konkrete medisinske forhold, sier Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege.

Vitamin B12

Lommelegens allmennlege: Brynjulf Barexstein Foto: Privat
Lommelegens allmennlege: Brynjulf Barexstein Foto: Privat Vis mer

Slike tilfeller kan være dersom en person har blitt fedmeoperert og har fjernet deler av magesekken, da vil vedkommende få B12-mangel og må få injeksjoner med B12 resten av livet.

– Andre personer som må få tilskudd av B12 er veganere, da det ikke dekkes av vegankostholdet. B12-tilskudd er ikke uvanlig, men skal kun tas dersom man får påvist mangel av det.

LES OGSÅ: Dette er vitamin B6

Vanlig med D-vitaminmangel

Personer som soler seg lite, for eksempel av religiøse årsaker eller på grunn av overvekt, vil svært ofte få D-vitaminmangel.

– Det eneste vitamintilskuddet alle kan ta, er D-vitamin, nettopp fordi en stor del av befolkningen her til lands har for lave verdier, sier Barexstein.

Alle trenger vitamin D

Det sies at alle trenger tilskudd av D-vitamin i vinterhalvåret. Dette kan tas i tablettform, eller i dråpeform.

– Man kan også få i seg D-vitaminer via tran, noe som anbefales, da man i tillegg får i seg essensielle fettsyrer, sier Vibeke Østberg Landaas, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus.

Det er forskjellige grupper som kan ha behov for vitamintilskudd. For eksempel de som av ulike grunner eliminerer bort alle meieriprodukter.

– De som ikke kutter ut bare melk, men alle meieriprodukter, og ikke erstatter det i noen særlig grad med kalsiumberikede erstatningsprodukter slik som soya- og havremelk, må ta et tilskudd av kalsium, sier Landaas.

LES OGSÅ: Trenger man egentlig tilskudd av vitamin K?

Klinisk ernæringsfysiolog: Vibeke Ø. Landaas Foto: Ketil Jacobsen
Klinisk ernæringsfysiolog: Vibeke Ø. Landaas Foto: Ketil Jacobsen Vis mer

Jernmangel er vanlig

Folat kan gis til kvinner i fertil alder, spesielt de som ønsker å bli gravide. Et generelt råd til gravide kvinner er å ta tilskudd av folat og jern, i tillegg til D-vitaminer.

Opptil én av fem norske kvinner i fertil alder har jernmangel. Spesielt kvinner med store menstruasjonsblødninger er utsatt for å få det, i tillegg til gravide og ammende.

– Jern skal gis til de som har fått påvist jernmangel – det er mange som er i risikosonen, slik som kvinner i fertil alder, og små barn. Blodgivere skal alltid ta jerntilskudd, det er veldig viktig, sier Landaas.

FORSKNING.NO: Vitamintilskudd er bortkastede penger

Skal barn ha vitamintilskudd?

Noen barn er meget kresne, og mange foreldre opplever at barna ikke vil spise grønnsaker eller andre matvarer de får servert.

Viktig med grønnsaker: Vitamintilskudd kan ikke erstatte frukt og grønt. Foto: NTB Scanpix
Viktig med grønnsaker: Vitamintilskudd kan ikke erstatte frukt og grønt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Man kan ikke erstatte grønnsaker med vitamintilskudd. Dersom man ikke spiser hverken frukt, grønnsaker, bær eller drikker juice, vil man få C-vitaminmangel, og det kan unngås ved tilskudd.

Landaas sier at det er veldig viktig å finne noe barnet liker, da frukt og grønt inneholder mange viktige næringsstoffer.

Har du spørsmål? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring