Når bør du være hjemme fra jobb når du er forkjølet?

I de fleste tilfellene går det helt fint å gå på jobb med en vanlig forkjølelse. Men noen yrkesgrupper bør vurdere å bli hjemme.

FORKJØLET PÅ JOBBEN: De fleste kan gå på jobb med en vanlig forkjølelse, men bør ta litt ekstra hensyn for ikke å smitte kolleger. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FORKJØLET PÅ JOBBEN: De fleste kan gå på jobb med en vanlig forkjølelse, men bør ta litt ekstra hensyn for ikke å smitte kolleger. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Forkjølelsen er på full fart inn i de tusen hjem. I gjennomsnitt blir en voksen forkjølet tre ganger i året, barn så mye som fem – og det er vanskelig å slippe unna. En forkjølelse skyldes i de aller fleste tilfellene en helt ufarlig virusinfeksjon, og det finnes dessverre ingen kur mot den forhatte forkjølelsen.

De fleste får symptomer som vond hals, hoste og rennende nese, men det er individuelt hvor syk man blir. Noen får feber, de fleste blir bare slappe og slitne. Da er det ikke alltid like lett å vite når man bør være hjemme fra jobb.

- Det kommer an på hvilken jobb du har. Hvis du sitter alene på et kontor og taster på en datamaskin, og ikke kan smitte så mange, så kan du godt strekke deg litt lengre når du er forkjølet. Men dersom du jobber med syke mennesker som tåler infeksjoner dårlig, da er det veldig viktig å ta hensyn til dem rundt deg. Det vil si at sykepleiere, hjelpepleier og leger kanskje lettere må være hjemme fra jobb når de er forkjølet, sier allmennlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.

LES OGSÅ: Når er du for syk til å jobbe?

Viktig å kjenne etter

Det finnes ingen offisielle råd fra helsemyndighetene for når man bør holde seg hjemme fra jobben, så her må man rett og slett kjenne på allmenntilstanden og bruke skjønn.

- De fleste vil jo kunne gå på jobben ved en vanlig forkjølelse. Men man må kjenne litt på hva man orker. De som har tungt, fysisk arbeid, vil være mer utsatt. Hvis man føler at man er for sliten til å utføre jobben, da bør man holde seg hjemme, mener Brelin.

Dersom man måler og har feber, bør man vurdere å bli hjemme. Men de færreste får feber ved en vanlig forkjølelse.

- Man kan få litt feber ved en kraftig forkjølelse. Men min erfaring er at folk veldig sjelden måler om de har feber eller ikke, sier Brelin.

LES OGSÅ: Dette er bronkitt

HOLD SENGA: Hvis allmenntilstanden er dårlig, og du har feber, bør du bli hjemme fra jobb. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HOLD SENGA: Hvis allmenntilstanden er dårlig, og du har feber, bør du bli hjemme fra jobb. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Pass på smittefaren!

En faktor å tenke på er smitte. Forkjølelse er ekstremt smittsomt, og noen arbeidsgivere fortrekker kanskje at arbeidstakeren blir hjemme i stedet for å smitte hele kontoret. Særlig hvis man sitter i åpent landskap.

-Det kommer litt an på hvordan man jobber. På en arbeidsplass der det er noenlunde avstand mellom folk, og man passer på smitteforebyggende tiltak som å vaske hender, gjerne med sprit, hoste og nyse i albuen i stedet for i hendene, vil det som regel gå greit, mener Brelin.

FOLK STREKKER SEG LANGT: Allmennlege og leder for Norsk forening for almennleger, Petter Brelin, mener de fleste strekker seg langt for å gå på jobb. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FOLK STREKKER SEG LANGT: Allmennlege og leder for Norsk forening for almennleger, Petter Brelin, mener de fleste strekker seg langt for å gå på jobb. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Slik kan du forebygge:

  • God håndhygiene: Vask hendene ofte. Bruk gjerne hånddesinfeksjonsmiddel – fint å ha med i lomma..
  • Unngå å hoste og nyse mot andre. Host i armkroken eller i et papirlommetørkle.
  • Unngå kontakt med mennesker som er forkjølet, dersom det er mulig.
  • Personer som er utsatt for fysisk eller psykisk stress blir lettere syke enn andre.
  • Generelt vil et godt immunforsvar gjøre deg bedre rustet mot forkjølelse.
  • Faren for å bli forkjølet øker dersom du fryser. Særlig ser det ut til at kalde føtter øker risikoen for å bli forkjølet, og det er derfor lurt å holde seg god og varm på bena.
  • Det er funnet en sammenheng mellom lite søvn og forkjølelse.

Kilde: vitusapotek.no

Når er det akseptabelt å bli hjemme?

Det er delte meninger om når det er greit å være hjemme fra jobben. Noen mener man må være sengeliggende for å bli hjemme, og spiser heller paracet enn å holde seg hjemme fra jobb. Andre mener forkjølelse med litt feber er grunn god nok til å bli hjemme. Og det finnes som sagt ingen fasit.

En nordisk undersøkelse fra 2007 viser at 22 prosent av oss nordmenn mener det aldri er akseptabelt å sykmelde seg på grunn av forkjølelse og litt feber. Bare ni prosent mener det er greit, skriver forskning.no.

- Statistikken viser at nordmenn er relativt mye sykmeldt. Men min personlige opplevelse av å møte folk på legekontoret er at folk flest strekker seg ganske langt for å gå på jobben. Og de aller fleste går på jobb selv om de er litt forkjølet, sier Brelin.

LES OGSÅ: Så mange sykt barn dager har du krav på

FORKJØLET PÅ JOBBEN: De fleste kan gå på jobb med en vanlig forkjølelse, men bør ta litt ekstra hensyn for ikke å smitte kolleger. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FORKJØLET PÅ JOBBEN: De fleste kan gå på jobb med en vanlig forkjølelse, men bør ta litt ekstra hensyn for ikke å smitte kolleger. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Når bør barna bli hjemme?

Barn blir oftere forkjølet enn voksne, og de blir også sykere. Men med barnehagebarn i barnehager der smitten florerer vil man fort bruke opp egenmeldingene dersom man blir hjemme med barnet hver gang det er forkjølet.

- Ved en vanlig forkjølelse, der barnet har hoste, er snørrete og har litt redusert allmenntilstand, så kan man gjerne være hjemme et par dager. Barna blir fort slitne når de er forkjølet, og det kan være et poeng å ikke gå i barnehagen når de er mest smittsomme, sier Brelin.

En forkjølelse er aller mest smittsom de første to til fire dagene. En vanlig forkjølelse vil som regel gå over av seg selv etter sju til ti dager, men kan også sitte lenger i. Dersom man har en vanlig forkjølelse er det ikke nødvendig å oppsøke lege – heller ikke for barn.

- I noen tilfeller kan forkjølelse forveksles med mer alvorlig sykdom, som for eksempel lungebetennelse. Dersom man får høy feber, tung pust og betydelig redusert allmenntilstand, da bør man oppsøke lege, sier Brelin.

Har du et spørsmål om forkjølelse eller annen sykdom? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring