Når bør du være hjemme fra jobb på grunn av hoste?

Forkjølelse og hoste er mest smittsomt de første 2-4 dagene.

kvinne som hoster Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
kvinne som hoster Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Jo nærmere jul man kommer, jo flere er det som hoster rundt i de tusen hjem. Det kan være mange årsaker til hoste, men i de aller fleste tilfellene skyldes hosten en virusinfeksjon – som regel en forkjølelse. Og i de aller fleste tilfellene går den over av seg selv.

Men hva gjør du når du våkner om morgenen, utslitt etter nattas hoste, trøtt etter for lite søvn, og du hoster og hoster. Blir du hjemme fra jobb eller skole? Her er det ikke alltid så lett å vite hva som er riktig, og det finnes ingen fasit - heller ikke fra norske helsemyndigheter.

Influensa med hoste, bli hjemme

- Jeg tenker her er snakk om to forskjellige scenarier: Er det influensasesong eller ikke? Influensa smitter betydelig, og gjør en del mennesker veldig syke. Så, i sesong for influensa, for eksempel med egne familiemedlemmer som har hatt influensa, og som derfor sannsynliggjør at du selv brygger på influensa - da er det høyere terskel for å gå på jobb, sier overlege og professor Dag Kvale ved Oslo universitetssykehus.

Han mener det ellers bør gå fint å gå på jobb, selv når man hoster.

- Veldig mye av de øvre luftveisinfeksjonene er lite farlige luftveisvirus, og også mindre smittsomme. Ofte går det fint an å gå på jobb, sier Kvale.

Når er du for syk til å jobbe?

PROFESSOR: Overlege ved infeksjonsmedisinsk avd. ved Oslo Universitetssykehus, Dag Kvale, mener flere bør ta temperaturen for å finne ut om de faktisk har feber. Foto: UiO
PROFESSOR: Overlege ved infeksjonsmedisinsk avd. ved Oslo Universitetssykehus, Dag Kvale, mener flere bør ta temperaturen for å finne ut om de faktisk har feber. Foto: UiO Vis mer

Ta temperaturen - bli hjemme ved feber

Hvilken form man er i vil ofte være subjektivt. Men det er noen faktorer du bør ta med i begrunnelsen før du bestemmer deg for å bli hjemme: Hvordan er allmenntilstanden? Har du feber bør du bli hjemme. Hvor smittsom er du? Forkjølelse er aller mest smittsomt de to til fire første dagene. Og hvor plagsom er hosten for deg selv – og dine kolleger.

Professor Dag Kvale skisserer to tommelfingerregler:

Feber eller ikke er et viktig spørsmål: Hvis man måler feber er det et godt signal om at man bør være hjemme, det er både et signal fra kroppen og et signal for ens egen del, sier Kvale.

Han mener flere bør ta i bruk det gode, gamle termometeret:

- De fleste måler jo ikke feber lenger, mange tror de har feber uten å ha det, sier Kvale.

Det er vanlig å definere feber hos voksne som mer enn 38 grader, målt i endetarmen. Temperaturen målt i endetarmen er mest pålitelig, derfor anbefales dette. Temperatur kan også måles i munnen, i øret eller i armhuilen, men er da mindre pålitelig. Når feberen når 40 grader bør man oppsøke lege - da kan det være farlig.

Tørrhoste eller slimhoste?

Snakk med arbeidsgiveren

Noen arbeidsgivere foretrekker at arbeidstakeren blir hjemme fra jobb framfor å sitte og hoste på jobben – særlig hvis man sitter i åpent landskap. Da er det fort gjort å smitte kolleger. I noen jobber der man er avhengig av å snakke mye, for eksempel i telefonen, kan det rett og slett være vanskelig å gjennomføre jobben hvis man har kraftig hoste. En tredje faktor er at kroppen kan trenge ro og hvile når man har hoste, og at stress og fysiske anstrengelser kan gjøre helsetilstanden verre.

– I det øyeblikket det ikke lenger blir mulig for deg å utføre arbeidsoppgaver, og arbeidsgiver ikke kan tilrettelegge jobben for deg, da er du for syk, sier Kjartan Olafsson, som er spesialist i allmennmedisin, til Lommelegen.no.

Det er delte meninger om når det er greit å være hjemme fra jobben. Noen mener man må være sengeliggende for å bli hjemme, og spiser heller paracet enn å holde seg hjemme. Andre mener forkjølelse med litt feber er grunn god nok til å bli hjemme.

En nordisk undersøkelse fra 2007 viser at 22 prosent av oss nordmenn mener det aldri er akseptabelt å sykmelde seg på grunn av forkjølelse og litt feber. Bare ni prosent mener det er greit, skriver forskning.no.

Det er noen få diagnoser som tilsier at du ikke bør jobbe uansett yrke. Da er det gjerne en selvfølge - du er alvorlig syk, har høy feber og lignende.

– Ved noen tilstander vil det være likt for alle. Føler du deg dausjuk og har feber, er det helt klart ikke vits i å gå på jobb. Er du smittsom eller er i en tidlig fase av influensa, men har en jobb hvor du er i kontakt med eksempelvis pasienter, er det lite smart å gå på jobb. Det vil gi negative konsekvenser, har Kjartan Olafsson tidligere sagt til lommelegen.

LES OGSÅ: Dette kan være årsakene til hoste

Slik forebygger du influensa, forkjølelse og hoste:

  • God hånd -og hostehygiene forebygger smitte
  • Bruk papirlommetørkle foran munn og nese når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.
  • Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.
  • Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk.
  • Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Hoste skyldes som regel en irritasjon i luftveiene – og altså i de fleste tilfellene en forkjølelse. En forkjølelse er en virusinfeksjon som skaper betennelsesreaksjoner i slimhinnene i nesen og øvre luftveier. Denne infeksjonen gjør at vi blir snørrete, tett i nesen, hoster, kan få sår hals og vondt i hodet, og noen ganger feber. En forkjølelse går ofte over av seg selv i løpet av en uke gjør oss snørrete og tette i nesa, vi kan få sår hals, vondt i hodet, hoste, feber og vi blir gjerne slappe. Ofte går forkjølelsen over etter en uke, men noen ganger sitter den lengre - for eksempel hos røykere. Det anbefaler å kutte røyekn når man har hoste.

HINDRER SMITTE: Denne gutten har lært seg å hoste i albuen, slik unngår man at smitte spres via hendene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HINDRER SMITTE: Denne gutten har lært seg å hoste i albuen, slik unngår man at smitte spres via hendene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Når bør barn som hoster bli hjemme?

Men når skal barn være hjemme fra skole/barnehage ved hoste og forkjølelse? Dersom man har lav terskel for å holde barna hjemme risikerer foreldrene fort å bruke opp egenmeldingene sine – for barnehagebarn er mye syke – og ofte forkjølet. Forkjølelse, halsbetennelse og ørebetennelse er nesten dobbelt så vanlig hos barn som går i barnehage enn barn som ikke går i barnehage: Årsaken er enkel: Barn som er sammen smitter hverandre, direkte eller indirekte. Og det er vanskelig å unngå, selv om man holder barna hjemme. Svært mange sykdommer er dessuten mest smittsomme før de bryter ut.

Dette er Folkehelseinstituttets råd til foreldre og barnehagepersonell:

  • Forkjølelse: Barnet kan gå til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det. Barnet bør være feberfri, det vil si helst under 37,5 grader om morgenen.
  • Hoste: Ved hoste uten feber kan barna gå tilbake til barnehage når allmenntilstanden tilsier det. Ved langvarig eller kraftig hoste bør barnet undersøkes for blant annet kikhoste.
  • Kikhoste: Dersom barnet får behandling tidlig i sykdomsforløpet blir barnet vanligvis smittefri fem dager etter igangsatt behandling.

LES OGSÅ: Kikhoste – stadig epidemi

Kilde: Folkehelseinstituttet

Men hva er dårlig allmenntilstand? Det må nesten baseres på foreldrenes skjønn. Som hovedregel bør barnet være frisk nok til å delta i barnehagens normale aktiviteter, anbefaler Folkehelseinstituttet.

Har du et spørsmål om hoste? Spør en av våre almennleger eller vår lungelege!

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring