Dette kjøper flest på nett-apoteket

Nettapotekene selger mest «pinlige» intimprodukter. Mange er likevel ikke klar over at de kan handle reseptfrie varer på nett.

ANONYM PÅ NETTET: Mange synes det er pinlig å kjøpe intimprodukter som hemoroideprodukter, kondomer, avføringsmidler og graviditetstester på apoteket. Foto: Scanpix
ANONYM PÅ NETTET: Mange synes det er pinlig å kjøpe intimprodukter som hemoroideprodukter, kondomer, avføringsmidler og graviditetstester på apoteket. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En fersk undersøkelse viser at 6 av 10 ser apotek som et alternativ til fastlegen, og at svært mange har stor tillit til apoteket som veileder i enkle helsesaker.

Likevel er det en del som kvier seg for å vise eller fortelle «et eller annet» til apotekeren eller legen, selv om «problemet» ofte er veldig vanlig.

De fleste apotekene har nettbutikk, hvor forbrukerne kan handle helt anonymt. Lommelegen.no har spurt tre apotekkjeder i Norge om hva de selger mest av på nettet.

LES OGSÅ: Slik vet du om legemiddelet du kjøper på nett er lovlig

Selger mest «pinlige» intimprodukter

De mest solgte varene på Apotek1.no:

 • Graviditetstester
 • Stelleservietter til barn
 • Glidemidler
 • Produkter ved hemoroider
 • Kondomer

– En del av produktene som er hyppig solgt via nettbutikken vår, er produkter kundene ønsker en høy grad av diskresjon rundt. Dette er da for eksempel intimprodukter, graviditetsprodukter, lusemidler og lignende. I den andre enden selger vi mye av volumprodukter, der kundene opplever det praktisk å bestille store kvanta og få det levert hjem eller i posten – slik som eksempelvis våtservietter, opplyser Lise Østlund, markeds-og nettsjef i Apotek1.

FLAUT? Kondomer handler vi gjerne på nett. Foto: NTB Scanpix
FLAUT? Kondomer handler vi gjerne på nett. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De mest solgte varene på Boots.no:

 • Sesongvarer (julevarer og solkremer)
 • Produkter fra No7-serien
 • Avføringsmidler, klamydiatester og graviditetstester

– Året rundt selger vi varer som mange kan oppleve som pinlige å kjøpe i apotek, slik som avføringsmidler, klamydiatest og graviditetstester. Det er lett å handle på nett, og spesielt produkter som mange opplever det litt pinlig å kjøpe, gjør det trygt å handle på nett, forklarer Anne Rønning, digital merkevaresjef i Boots Norge, til Lommelegen.no

De mest solgte varene på Vitusapotek.no:

 • Kampanjevarer
 • Intimpleieprodukter

– Kampanjeprodukter selger nok godt fordi det er en god pris, mens intimprodukter tror vi har noe med at det kan være litt flaut å kjøpe i apoteket, opplyser Chris Jacobs, fag- og kvalitetsdirektør i Vitus Apotek.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Fortsatt trygt å bruke Paracet under graviditet

Apotekene har større vareutvalg på nett

Det mange fordeler med å handle både reseptfrie varer og handelsvarer på nett, ifølge Østlund i Apotek1.

– Du kan opprettholde en høy grad av diskresjon der det er ønskelig. Å handle på nett er også behagelig fordi du lett kan sitte hjemme og i ro og mak og planlegge det du trenger å handle. Av praktiske årsaker har ikke apotekene våre mulighet til å føre absolutt alle varer i sine lokaler, slik at via nettsidene får man også tilgang til det totale sortimentet vårt, påpeker hun.

Det merker også Boots.no godt. De selger spesielt godt av sine egne merkevarer i områder hvor de ikke har så mange apotek.

– Da blir nettet en fin mulighet til å fortsette å bruke seriene de er blitt glad i. Varen kommer direkte hjem til deg eller postkontoret i en anonym pakke, sier Rønning.

Fordelen med å handle reseptfrie varer på nett er at vareutvalget på nett kan være større, ifølge Jacobs i Vitus Apotek.

– Og det er mindre flaut å kjøpe intimprodukter, legger han til.

LES OGSÅ: Ny nettside gir deg gratis svar fra leger og farmasøyter

Vet ikke at de kan handle på nett

Selv om det for mange fortsatt er ukjent, har det vært mulig å handle apotek-produkter på nettet en stund.

Apotek1 startet nettbutikken sin i november 2011, mens Boots åpnet nettbutikken i 2007 (som Aliance apotek).

– Det er nok fortsatt mange i befolkningen som ikke har fått med seg at det er mulig å handle reseptfrie varer på nett. Mange tar nok etter hvert som en selvfølge at fysiske butikker, inklusive apotek, kan tilby nettbestillinger – men at reseptfrie legemidler også er tilgjengelig, er nok ikke så kjent, opplyser Østlund i Apotek1.

Rønning i Boots er også av samme oppfatning.

– Det er nok mange som fortsatt ikke vet at de kan kjøpe reseptfrie legemidler på nettet, sier hun.

MER Å VELGE MELLOM: Vareutvalget på reseptfrie varer kan faktisk være større på nett. Foto: Scanpix
MER Å VELGE MELLOM: Vareutvalget på reseptfrie varer kan faktisk være større på nett. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Nesespray øker mest

De mest solgte legemidlene i 2014

Det er store forskjeller på hva slags reseptfrie legemidler vi handler på på nettet og hva vi kjøper på apoteket.

Her er oversikten over det som ble solgt mest av i dagligvarehandel og apotek i fjor:

1. Paracetamol (Paracet/Panodil) - Smertestillende - 9 millioner pakninger

2. Xylometazolin (Otrivin) - Nesetetthet ved forkjølelse- 4,5 millioner pakninger

3. Ibuprofen (Ibux) - Smertestillende - 4 millioner pakninger

4. Nikotin (Nicorette/Nicotinell) - Røykeavvenning - 1,4 millioner pakninger

5. Cetirizin (Zyrtec) - Allergimedisin - 0,55 millioner pakninger

6. Xylometazolin og ipratropiumbromid (Otrivin comp) - Nesetetthet ved forkjølelse - 0,3 millioner pakninger

7. Oksymetazolin - Nesetetthet ved forkjølelse - 0,29 millioner pakninger (Selges kun i apotek)

Oversikten over viser totalt reseptfritt salg i 2014 for de mest solgte legemidlene som både selges dagligvarehandelen og apotek, og totalt antall solgte pakninger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring