Pristest: Svært store prisforskjeller i nettapotek

Lommelegen har testet 10 produkter hos fire apotekkjeder på nett. Prisforskjellene var overraskende store. Det er mye å spare på å kjøpe på rett sted.

HER KAN DU SPARE MYE: Prisene i vår test varierte med mer enn 100. Nettapotekene har kampanjepriser i perioder, noen hyppigere enn andre. Prisene kan derfor variere fra dag til dag.  Foto: Apotekene
HER KAN DU SPARE MYE: Prisene i vår test varierte med mer enn 100. Nettapotekene har kampanjepriser i perioder, noen hyppigere enn andre. Prisene kan derfor variere fra dag til dag. Foto: Apotekene Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lommelegen har sjekket 10 varer som selges i nettapotekene. I vår pristest finner vi store prisforskjeller på originalproduktene.

Lommelegen.no så i forrige uke på hvilke produkter som selges mest av på nettapotekene.
Kosttilskudd, smertestillende, hudpleieprodukter og intimprodukter er blant bestselgerne. Vi har derfor funnet et tilfeldig vareutvalg innen de ulike kategoriene og laget en prissammenligning.

Nettapotekene er døgnåpne, og pristesten ble utført på en søndag.

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

Prisene er sjekket 26.11.2017.

Pristest: Svært store prisforskjeller i nettapotek

Vare

apotek1.no

boots.no

Komplettapotek.no

vitusapotek.no

Möller's Pharma tran D+ naturell smak 250 ml

79,-

55,80,-

47,-

86,90,-

Paracet 500mg tabletter 20stk

23,-

23,-

42,90,-

Scheriproct salve, 30 gram
Rektalsalve til bruk ved hemoroider

84,-

84,-

144,90,-

Rfsu profil kondom
Kondom i latex, 10 stk

69,-

79,90,-

41,-

76,90

Clearblue graviditetstest
2 stk

209,-

219,-

125,-

219,90,-

Vivag balanse vaginalkapsler, 8 stk

179,-

193,-

107,-

194,90

A-Derma Skin Care hudkrem 50ml

169,-

185,-

101,-

184,90,-

Canesten kombinasjonspakke
1 stk 500 mg vagitorie og 20 gram 1% krem

116,- 116,-199,90
Frakt

69,-

Fri frakt59,-69,-

LES OGSÅ: Dette selger nettapotekene mest av

Komplettapotek.no er billigst

Komplett Apotek startet opp i november 2015. De hadde tilfeldigvis kampanje samme dag som pristesten ble utført.

– Komplett Apotek er en ny utfordrer i det norske apotekmarkedet, og vi svært konkurransedyktige på pris - hvilket denne pristesten også bekrefter. Vi ligger i snitt 30 – 50 prosent lavere i pris på reseptfrie legemidler i forhold til fysiske apotek i Norge, sier Ingebjørg Tollnes, kommunikasjonsdirektør ved Komplett Apotek.

Hun forteller at Komplett Apotek kjører kontinuerlig gode kampanjer på ordinære handelsvarer.

Store prisforskjeller

Dårligst ut av testen kommer Vitusapotek.no på Canesten (behandling av soppinfeksjon i underlivet). For en Canesten kombinasjonspakke koster det 199,90 kroner hvis du handler den på Vitusapotek.no, mens den den koster 116 kroner på Komplettapotek.no og Apotek1.no. Det er en differanse på 83,9 kroner.

En rektalsalve til bruk ved hemoroider kostet 144,90 kroner, mens den kostet 84 kroner hos både Komplettapotek.no og Apotek1.no. Det er en differanse på 60,9 kroner.

Vitusapotek.no er også dyrest på Paracet. Her må du betale 42,9 kroner for en pakke Paracet 500 mg med 20 runde tabletter, mens den koster 23 kroner hos Komplettapotek.no og Apotek1.no. Det er nesten dobbelt så mye.

– Vi har i Vitusapotek valgt å ha et omnikanalprinsipp, hvilket innebærer at vi har de samme prisene i nettapoteket som i fysiske apotek. Når man sammenligner prisene i fysiske apotek, kommer Vitusapotek stort sett likt ut som eller bedre ut ennApotek1 og Boots, sier Elisabeth Aavatsmark, kunde- og markedsanalytiker ved Norsk Medisinaldepot AS.

Norsk Medisinaldepot AS eier Vitusapotek og kjedekonseptet Ditt Apotek.

LIKE PRISER: Vitusapotek har de samme prisene i nettapoteket som i sine fysiske apotek. Foto: Shutterstock
LIKE PRISER: Vitusapotek har de samme prisene i nettapoteket som i sine fysiske apotek. Foto: Shutterstock Vis mer


LES OGSÅ: Enorme prisforskjeller på reseptbelagte legemidler

Har ofte kampanjer

Apotek1.no ble nest billigst i prissammenligningen.

– Apotek 1 ønsker å være førstevalget for våre kunder både på nett og apotek, og vi er trygge på at vi kan tilby konkurransedyktige priser i vårt nettapotek. Vi mener at denne prissammenligningen viser et ujevnt bilde av konkurransesituasjonen, da den sammenligner normalpris med kampanjepris uten å poengtere dette, opplyser Kjersti S. Ofstad, kommunikasjonsrådgiver i Apotek1;

– Dersom de valgte varene hadde blitt sammenlignet på grunnlag av normalpris, vet vi med sikkerhet at Apotek 1 hadde kommet best ut av det.

Apotek 1 har 350 varer på kampanje til enhver tid, men ingen av disse varene var med i prissammenligningen.

– I tillegg har vi stor bredde i vårt sortiment, og kan ofte tilby alternative produkter til svært gode priser. For oss er det viktig at nettapoteket vårt er lett å bruke og tilbyr gode og trygge produkter til en god pris. Men det vil alltid være et supplement til de 360 apotekene vi har rundt omkring i Norge, der vi også kan tilby gode råd og veiledning, sier Ofstad.

LES OGSÅ: Hvem kan hente medisiner for deg på apoteket?

Manglet tre produkter i nettbutikken

Boots.no tilbyr ikke legemidler som paracet, og har foreløpig ikke en løsning for reseptpliktige legemidler på nett.

– For tiden driver med en del tekniske oppgraderinger av nettløsningen for å gi kundene våre en bedre opplevelse. Dette gjør at vi ikke har fullt varesortiment ute på boots.no for øyeblikket. Kundene vil selvsagt få tak i alle produktene i våre fysiske Boots apotek, forklarer Anne Margrethe Aldin Thune, kommunikasjonsansvarlig i Boots Norge AS.

Hun opplyser om prisene til produktene som ikke var på tilgjengelig på Boots.no:

  • Paracet koster 42,90 kr i Boots apotek
  • Canesten kombinasjonspakke koster 169 kroner i Boots apotek.
  • Scheriproct salve koster 145 kr i Boots’ fysiske apotek.

LES OGSÅ: Hva er reglene for egenbetaling av medisin?

Gratis frakt i perioder

Både Apotek1.no, Komplettapotek.no og Vitusapotek.no sender alle kjøp over 450 kroner fraktfritt.

– 80 prosent av alle reseptbestillinger på nett blir hentet i apotek. Dette ser heller ikke ut til å endre seg i forholdt til endringer i fraktpris, sier Lene Strand i Norsk Medisinaldepot AS.

– Komplett Apotek kjører kampanjer med fraktfritt. Det gjør også de øvrige nettapotekene, sier Tollsnes.

Boots.no hadde en slik fraktkampanje da testen ble utført.

– Vi har fri frakt som et tilbud til våre kunder i perioder, sier Thune i Boots Norge.

VANLIG Å HANDLE PÅ NETT: Kjøp på nett oppleves som mer diskret, derfor handler mange intimprodukter på nettapotek. Foto: Shutterstock
VANLIG Å HANDLE PÅ NETT: Kjøp på nett oppleves som mer diskret, derfor handler mange intimprodukter på nettapotek. Foto: Shutterstock Vis mer

Flere handler på nettapotek

Tre av fire har handlet på nett det siste året, viser tall fra SSB. Etter at apotekene ble tilgjengelig for netthandel, er det også blitt vanligere å gjøre kjøpene sine her.

Vitusapotek er én av fire nettapotek som ser en dobling av antall transaksjoner i nettbutikken når de sammenligner perioden 1.8.2015 -31.10.2015 mot samme periode i 2017.

LES OGSÅ: Når kan jeg slutte med prevensjon?

Kan gjøre gode kjøp om du følger med

Mange av nettapotekene har reagert på at pristesten ble utført på en dag da Komplettapotek.no hadde kampanjer på mange av varene. Boots.no hadde også kampanje på Möller's Pharma tran D+ denne dagen.

– Når det gjelder kampanjer, så har vi til enhver til mange gode tilbud til våre kunder, sier Thune i Boots Norge.

Apotek1.no har 350 varer på kampanje til enhver tid, men ingen av disse varene var med i prissammenligningen.

– Vi har flere hundre varer på kampanje hver måned, opplyser Aavatsmark i Norsk Medisinaldepot AS.

Vitusapotek har også de samme prisene i nettapoteket som i fysiske apotek, som betyr at de kjører kampanjepriser samtidig.

Hos alle apotekene er det penger å spare, dersom du handler når de har kampanjepriser.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring