Så ofte går vi til legen

Kvinner besøker fastlegen i gjennomsnitt 3,1 ganger per år, mens menn gjør det 2,2 ganger per år.

VENTEROMMET: 7 av 10 var hos fastlegen i fjor Foto: Scanpix
VENTEROMMET: 7 av 10 var hos fastlegen i fjor Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Totalt hadde vi cirka 13, 8 millioner fastlegekonsultasjoner i 2014. Det er 260 000 flere konsultasjoner enn året før.

Samtidig var det cirka 1, 36 millioner konsultasjoner hos legevakten i fjor. Det vil si at vi går ti ganger så ofte til fastlegen som til legevakten, viser ferske tall fra SSB.

Det kan være flere grunner til at antallet konsultasjoner øker, ifølge Kari Sollien, som er leder i den Den Norske Allmennlegeforeningen.

– Den viktigste grunnen er nok at befolkningen blir større. Det var en befolkningsvekst på 1,1 prosent sist år. Det tilsvarer omtrent veksten i antall konsultasjoner, sier Sollien til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Når er du for syk til å jobbe?

Går like ofte til legen som før

7 av 10 var hos fastlegen i fjor og i gjennomsnitt besøker vi fastlegen 2,6 ganger i året.

– Er det for mye? Eller som forventet?

– Andelen av befolkningen som oppsøker fastlegen i løpet av et år og hyppigheten er omtrent uendret fra tidligere. Dette er derfor ikke overraskende tall, forteller Sollien.

Psykiske lidelser var den hyppigste årsaken til fastlegebesøk i fjor. Hver tiende konsultasjon hos fastlegen dreier seg om psykiske plager eller sykdom. Psykiske lidelse omfatter en rekke ulike lidelser, som depresjoner, spiseforstyrrelser, rusmisbruk, demens og angst.

Kvinner besøker fastlegen i gjennomsnitt 3,1 ganger per år, mens menn besøker fastlegen 2,2 ganger per år.

LES OGSÅ: Kvinner er mest sykemeldte

KVINNER OFTERE TIL LEGEN: Svangerskap, fødsel og familieplanlegging er vanlige grunner til at kvinner har hyppigere legekonsultasjoner. Foto: Scanpix
KVINNER OFTERE TIL LEGEN: Svangerskap, fødsel og familieplanlegging er vanlige grunner til at kvinner har hyppigere legekonsultasjoner. Foto: Scanpix Vis mer

Når bør du oppsøke lege?

– Hvor ofte bør man egentlig gå til legen?

– Det er ingen fast regel for hvor ofte man bør gå til legen. Det er noen som har kroniske sykdommer som trenger å gå ofte til legen gjennom hele livet. De fleste av oss har perioder i livet med mer akutt sykdom. I slike perioder er det også behov for å bruke legen ofte. Føler du deg frisk så er det sjelden nødvendig å oppsøke lege, men det er noen unntak, opplyser Sollien.

Unntakene er blant annet at kvinner er anbefalt å ta en celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år, selv om de føler seg helt friske. Dette kan også være en av grunnene til at kvinner går oftere til legen enn menn.

Svangerskap, fødsel og familieplanlegging er også vanlige grunner til at kvinner har hyppigere legekonsultasjoner.

– Det kan også være grunn til å oppsøke lege hvis du vet at du har høy risiko for å utvikle en sykdom. For eksempel hvis du har en arvelig sykdom i familien, råder Sollien i Den Norske Allmennlegeforeningen.

LES OGSÅ: Flere ser apotek som et alternativ til fastlegen

Barn må oftest på legevakten

I fjor fikk legevakten fikk flest visitter fra pasienter med luftveisinfeksjoner, og det er barn som hyppigst benytter seg av denne helsetjenesten. Et av tre barn under seks år har hatt minst en konsultasjon hos legevakten i 2014, ifølge SSB.

15 prosent av alle legevaktkonsultasjonene skyldes ulykker og skader, etterfulgt av ulike mage- og tarmplager, samt smerter og betennelser.

Ved en tidligere anledning har Lommelegen spurt Sollien om når du bør kontakte legevakten, og når man kan vente til fastlegekontoret har åpent.

– Generelt vil jeg råde folk til å ringe til legevakta hvis de er i tvil. Der er det mulig å få gode råd av sykepleier eller lege, og hjelp til å vurdere om det er en tilstand som haster, eller kan vente, uttalte Sollien.

LES OGSÅ: Vurderer du å bytte fastlege?

Kontakt legevakten hvis...

Ifølge Legevakta i Trondheim skal du kontakte legevakten ved alvorlig sykdom eller skade, eller mistanke om dette:

 • Alvorlige brystsmerter
 • Alvorlige pusteproblemer
 • Mistanke om hjernehinnebetennelse
 • Store blødninger
 • Alvorlige allergiske reaksjoner
 • Sterke smerter
 • Barn med høy feber (over 39,5 grader) eller oppkast/diaré i over 24 timer
 • Akutte alvorlige forverringer av eksisterende sykdom

Om natten er legevakten kun for de mest alvorlig syke og skadde pasientene.

Ventetiden varierer fra person til person, da de mest alvorlige tilstandene blir behandlet først. Legen kan også bli utkalt til akutte hendelser, noe som kan gjøre ventetiden lengre enn forventet.

legevakten.no finner du en oversikt over alle norske legevakter.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring