Annonsørinnhold

Zendium

12 ting du ikke visste om tennene dine

Dette er kunnskap som kan overraske og glede!

VIKTIG MED GOD TANNHELSE: Mennesker får sine første tennere fra de er omlag seks måneder gamle. De permanente tennene skal vare livet ut.
VIKTIG MED GOD TANNHELSE: Mennesker får sine første tennere fra de er omlag seks måneder gamle. De permanente tennene skal vare livet ut. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

De aller fleste vet at menneskets tenner er festet til kjevebenet, og at det finnes fortenner, hjørnetenner og jeksler. Totalt har voksne mennesker 28 tenner, eller 32 dersom visdomstennene viser seg. Barn har bare 20 tenner, som kalles melketenner og skal felles.

Folk flest vet også at tennene må pusses og rengjøres grundig, gjerne ved hjelp av Zendium som inneholder naturlige enzymer og proteiner som allerede finnes i munnen.

Les mer om Zendium og hvordan gode bakterier gir beskyttelse her.

Men det mange ikke har fått med seg er følgende 12 «fun facts» om tenner. Dette er kunnskap som både kan forbløffe og begeistre store og små:

PASS PÅ: Barns tenner er ekstra viktig å ta vare på, med tannpuss morgen og kveld.
PASS PÅ: Barns tenner er ekstra viktig å ta vare på, med tannpuss morgen og kveld. Vis mer

• Visste du at melketenner må passes spesielt godt på, fordi under melketennene finnes allerede voksentennene? Dårlige melketenner kan dermed ødelegge tennene som sitter under.

• Visste du at spyttet ditt danner en beskyttende hinne over alle tennene i munnen din?

• Visste du at spyttet er første hindring mot virus- og bakterieinfeksjoner? Derfor er spytt klebrig, for at mikroorganismer skal sette seg fast.

12 ting du ikke visste om tennene dine

• Visste du at det er aller best å droppe skylling av munnen etter tannpussen? Det holder å spytte ut. Men siden de alle færreste ønsker å ha tannkrem i munnen, sies det at det du bare kan skylle og spytte ut etter pussen hvis man har hatt fluor i munnen i mer enn to minutter.

• Visste du at menneskers fortenner er flate og brede fordi de brukes til å bite over ting med?

• Visste du at mennesker hjørnetenner er spisse og passer perfekt til å bite i stykker en gulrot?

• Visste du at jekslene er firkantede og ruglete på overflaten? Det er fordi de skal brukes til tygging av mat.

• Visste du at emaljen som sitter utenpå tennene dine, og beskytter dem fra bakterier og skader, er faktisk den hardeste substansen i menneskekroppen? Emaljen er enda hardere enn knokler og bein.

UNIKE TENNER: Ikke to sett tenner er helt like.
UNIKE TENNER: Ikke to sett tenner er helt like. Vis mer

• Visste du at ditt tannavtrykk er like unikt som fingeravtrykket? Ikke to mennesker har like tannavtrykk, ikke engang eneggede tvillinger.

• Visste du at tennene dine begynte å vokse før du ble født? Alle tennene, både melketenner og voksentenner, ble dannet allerede når et foster er tre måneder gammelt inne i sin mors mage.

• Visste du at vi mennesker i snitt bruker 38,5 dager av livet til å pusse tenner?

• Visste du at en tredjedel av hver tann du har ligger under tanngummene? Det betyr at bare totredjedeler av hver tann er synlig i munnhulen.

• Visste du at Zendium er den tannkremen flest tannleger i Norge stoler på?*

*Basert på en IPSOS-undersøkelse fra 2017.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring