2 åringen - ein eksplosjon i vekst og utvikling

Det vesle barnet som for kort tid sidan stabba omkring og såvidt kunne gå og som så vidt stotra enkle ord, er blitt 2 år. Han spring omkring, stødig og kompetent. Han brukar språket aktivt og det som før berre var enkle ord er no blitt små setningar. Han har god styring både over kroppen og finmotorikken.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Han vi gjerne bestemme og kan bli botnlaust fortvila om også andre vil ha eit ord med i laget, t.d. når dagens garderobe skal plukkast ut. Han kan ete sjølv, men treng litt struktur på form og innhald i måltidet for ikkje å kome skeivt ut. Då går han gjerne like svolten frå bordet.

Å setje seg i barnet sin stad
Dei store samanstøytane får ein stort sett dersom ting kjem for brått på 2 åringen. Då rasar gjerne verda saman for ein kortare eller lengre periode. Dersom vi kunne setje oss inn i barnet sin stad, vart vi kanskje litt flinkare til å gje barnet tid. Då vil vi skjøne at han treng ei lita nedtrappingperiode i leiken for å kunne lausrive seg og for å bli med på butikken.

Fridom innanfor gjevne rammer Å sleppe 2-åringen laus i garderobeskapet kan lett føre til ei uløyseleg konflikt, der veslejenta vil ha ballkjolen på - og berre den. Og ute er det 20 cm. nysnø. Dette valet vil ikkje 2 åringen kunne handtere. Får ho derimot valet mellom den rosa eller den grøne strømpebuksa, er sjansen for eit lukkeleg resultat større.

Slike døme kan ein også finne i måltidssituasjonen, i leggjesituasjonen og sikkert også i andre samanhengar. Det handlar om å lage passelege rammer for 2 åringen, og at han eller ho får fritt spelerom innanfor dei rammene som er gjevne. Dersom mor meiner at 2- åringen ikkje skal ete sjokoladepålegg på brødskivene, bør det heller ikkje stå sjokoladepålegg på bordet.

Det er nyttig å setje seg i barnet sin stad. Då ser ein samanhengane betre, og då finn ein kanskje også i større grad fram til kompromiss som hindrar at barnet vert den tapande parten når konfliktar oppstår.

Les meir om barnets utvikling:

0 - 6 veker3- 6 månader6 - 12 månader12 månaderKontakt og stimuleringNår du er redd for at noko er unormalt

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring