Atopisk eksem hos barn

Atopisk eksem, også kalt barneeksem, er en vanlig hudsykdom hos små barn. Eksemet er en betennelsestilstand i hud.

ATOPISK EKSEM HOS BARN: Ofte debuterer utslettet hos de minste barna i ansikt og hode Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ATOPISK EKSEM HOS BARN: Ofte debuterer utslettet hos de minste barna i ansikt og hode Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Atopisk eksem, også kalt barneeksem, er en vanlig lidelse hos små barn. Cirka 15 % av barn under et år har atopisk eksem og stadig flere barn rammes.

Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem er en betennelsestilstand i hud. Forandringene som kan sees i mikroskopet i vevsprøver fra huden hos de som har eksem, er lik de forandringene man ser i bronchiene - eller luftrørsgrenene - ved astma.

LES MER: Alt om atopisk eksem

Hvor vanlig er atopisk eksem?

Det rammer cirka 15 % av barn i første leveår. Atopisk eksem er arvelig. Svært mange blir kvitt sitt eksem i 2. eller 3. leveår, eller de blir betydelig bedre. Ifølge sml.no har forekomsten har økt de siste tiårene, men grunnen til dette er ukjent.

Forekomsten har økt de siste tiårene

De fleste blir bra i løpet av oppveksten, men cirka 10 prosent av pasientene har plager ennå i voksen alder. Atopisk eksem er derfor en vanlig hudsykdom også i den voksne befolkningen.

Hvilke symptomer?

Hudforandringene er vanligvis et småprikket, rødt og kløende utslett på tørr hud. Hos de aller minste barna kan det være vanskelig å forstå at de klør, men de kan være urolige, og de sover dårlig og kort tid av gangen. Barna kan ha redusert allmenntilstand, eller virke utilpasse og lite blide.

BILDEGALLERI: De vanligste utslettene hos nyfødte og spedbarn

Atopisk eksem ved ulike aldre
Spedbarn 0-1 år: Utslettet oppstår først i ansikt og hode.
Barn 1-2 år: Utslettet finnes typisk omkring ankler, knær, hender, håndledd, og albuebøy.
ATOPISK EKSEM PÅ ANKLER: Vanlig plassering av utslett hos barn. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
ATOPISK EKSEM PÅ ANKLER: Vanlig plassering av utslett hos barn. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Ofte debuterer utslettet hos de minste barna i ansikt og hode, etter hvert kan det dekke hele kroppen. Hos litt større barn, over 1-2 år, finnes utslettet i typiske tilfeller på og omkring ankler, knær, hender og håndledd, samt albuebøyer. Barn som er mye ute i regn og kulde, eller som sikler mye eller bruker smukk, vil ofte få et uttalt eksem omkring munnen. Debutalder er ofte allerede ved få ukers alder.

LES OGSÅ: Seboreisk eksem. Kjennetegnet er ofte gule skorper.

Gule skorper betyr infeksjon

Huden er vår mekaniske beskyttelse mot omverdenen, slik at vi ikke skal ta skade av kontakt med bakterier, virus, allergifremkallende stoffer og andre potensielt farlige stoffer som vi omgir oss med. Ved eksem er hudbarrieren svekket, og dermed mindre motstandsdyktig mot bakterier. Får vi bakterier inn i et eksem, vil det lett bli hudinfeksjon. Huden vil da bli intenst rød, den vil ofte væske med gul væske, og det blir gule skorper på huden. I disse tilfellene må hudinfeksjonen behandles i tillegg, ellers får vi aldri bukt med eksemet.

LES OGSÅ: Ulike typer eksem hos barn

Hudsykdom eller allergi eller begge deler?

Når betegnelsen atopisk brukes om eksem, ligger det i navnet at dette skulle ha noe med allergi å gjøre, men i ca 70% av tilfellene er ikke dette tilfelle. Vi har med en hudlidelse å gjøre, og ikke en allergisk sykdom. I disse tilfellene er det kun hudbehandling som er aktuelt.

I ca 30% av tilfellene er det imidlertid en kombinasjon av hudlidelse og allergisk sykdom. Det betyr at barnet har en allergi som man må ta hensyn til, dvs unngå allergenet, men eksemet blir ikke borte av den grunn. Barnet blir bedre, men ikke bra. Hudbehandling i tillegg til å unngå de allergifremkallende stoffene blir derfor viktig. I noen ytterst få tilfeller kan det være et eksem som bare skyldes allergi. Da blir barnet helt friskt ved å fjerne allergenet, oftest en matvare, men det kan også være pollenallergi, allergi mot dyrehår eller annet.

ATOPISK EKSEM BAK KNE: Bakside av knær er et vanlig område hvor utslett kan oppstå ved atopisk eksem. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
ATOPISK EKSEM BAK KNE: Bakside av knær er et vanlig område hvor utslett kan oppstå ved atopisk eksem. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Gode behandlingsstrategier

Det unormale ved huden hos de med atopisk eksem er at den er for lite fet og for dårlig til å holde på fuktighet. Dette blir hovedprinsippene i behandlingsstrategien. Men for å komme til målet med god hudbehandling må vi også initialt behandle betennelsestilstanden i huden. Tradisjonelt har dette vært kortisonkremer som smøres på de affiserte hudområdene. Mange har vært redd for kortisonkremer pga mye snakk om bivirkninger, særlig at de har en fortynnende effekt på huden. Det er viktig å poengtere at brukt på en riktig måte er kortisonkremene helt ufarlige, og i tillegg svært god behandling. Hvilken type kortisonkrem det enkelte barn skal bruke, er det opptil barnets lege å bestemme ut i fra alvorlighetsgrad av eksem, men det er viktig å gi behandling som er effektiv nok, dvs fjerne eksemflekkene.
Det finnes også en annen type lokalbehandling som går under navnet kalsinevrinhemmere, som hemmer immunreaksjoner i huden. Navnene på preparatene benyttet heter Protopic og Elidel. Imidlertid er det å si om disse at foreløpig kjenner man ikke langtidsvirkninger og -bivirkninger, fordi de ikke har vært så svært mange år på markedet. Men vi vet de er effektive omtrent på linje med kortisonkremene.

LES MER: Psoriasis, symptomer og utredning

Huden trenger fuktighet!

Hudbehandlingen består i å tilføre manglende fett og fuktighet. Dette gjøres best ved oljebad og fuktighetskremer. Behandling av tørr hud med fuktighetskremer og eventuelt oljebad (obs ikke oljebad i perioder med uttalt eksem). Fete kremer (mer enn 60 %) brukes på uttalt tørr hud, mindre fete på mindre fet hud.

De barna som har mest uttalt eksem kan få oljebad 2 ganger daglig, ca 15 min hver gang. Dog klarer de fleste seg med oljebad en gang daglig. Det er viktig at hele kroppen kommer under vann, og hvis det er affeksjon i ansiktet - oljemassasje med ren olje her i tillegg. Det er ekstremt viktig å bruke nok olje, ca ½ - 1 dl pr bad i barnebalje og ca 2 dl pr bad i badekar (med vann som akkurat rekker over liggende barn).

Fuktighetskremer

I tillegg skal barna smøres med fuktighetskrem flere ganger daglig, og gjerne på andre tidspunkt på dagen enn oljebadene. Fuktighetskrem kan velges etter hva man selv foretrekker og synes har best virkning, men det er ikke slik at de dyreste kremene nødvendigvis er bedre enn de billige. Mange synes det beste er karbamidholdige kremer fordi karbamid er bra for de fleste hudtyper. Det er mindre forekomst av eksem i bleieområdet fordi karbamid i urin beskytter huden her. Man kan få støtte fra Trygdekontoret til å avhjelpe utgifter til badeoljer og fuktighetskremer.

BILDEGALLERI: De vanligste utslettene hos barn (eldre enn et år)

Infeksjon i huden

Hvis det er tegn på infeksjon i huden, er det viktig å behandle denne også. Det kan gjøres med kaliumpermanganatbad, grønnsåpebad, vask med antiseptiske midler, bakteriedrepende kremer eller om nødvendig antibiotika. Da vi ikke ønsker å bruke antibiotika unødvendig, bør vi alltid prøve lokal behandling først. For å unngå hudinfeksjoner er såpevask av hele kroppen noen ganger pr uke nødvendig. Vi bør da bruke ph-nøytral såpe og spyler av i hånddusj før oljebad. Oljebadene må ikke blandes med såpe.

Allergimedisin?

Allergimedisin kan brukes i dårlige perioder for å hindre at barnet klør på utslettet og således forverrer det. Man kan også beskytte barnet med bomullshansker blant annet. Allergimedisinen som eventuelt benyttes er da av de gamle typene antihistaminer som gir tretthet. De bør derfor brukes om kvelden. En annen holdning til dette er at dersom barnet er plaget av kløe, slik at behovet for antihistaminer er der, er lokalbehandlingen av utslettet for dårlig.

Fastlege eller hudlege?

I de fleste tilfellene er atopisk eksem kun en hudlidelse, men 30% har allergi i tillegg. Disse 30% utgjør totalt sett mange barn. Fordi det er viktig å plukke ut de barna som også har en allergi, bør de fleste barn med moderat til alvorlig eksem sees av en spesialist, der dette er praktisk gjennomførbart.

Forebyggende tiltak

Fra barnet er nyfødt kan det gi god beskyttelse hvis man har anledning til å amme barnet i minst 4 måneder. Røyking i svangerskapet og passiv røyking for barn er uheldig, også av andre årsaker.

Det er ikke å anbefale å gjøre eliminasjon av kost selv. Eksem er en variabel tilstand, gode og dårlige dager og perioder. Derfor kan en bli lurt av tilsynelatende bedring eller forverring av eksemet ettersom kosten endres. Dog kan det være lurt å kutte ut sitrus, jordbær, tomater og sjokolade fra kosten. Disse matvarene gir vanligvis ikke allergi, men kan frisette histamin (et betennelsesfremmende stoff) i huden, som forverrer et eksisterende eksem.

En del av de som har hatt atopisk eksem som barn, kan få håndeksem som voksne dersom de utsettes for faktorer som øker risikoen for dette, slik som mye vann og irriterende stoffer. Det kan være man bør vurdere å velge andre yrker enn yrker som frisør, renholder, kokk, murer og lignende.

Husdyr

Fordi mange bekymrer seg for hunden eller katten de har i hjemmet kan jeg berolige med at det er ekstremt sjelden at dyrehold forårsaker eller forverrer atopisk eksem.

Det er grunn til å anta at man kan unngå utvikling av allergi hos disponerte barn hvis huden behandles godt nok, det vil si er hel og myk. Gjennom skadet hud kan det passere allergifremkallende stoffer.

Målet er et tilnærmet eksemfritt barn. De kan få oppbluss, men oppbluss av eksem skal raskt kunne behandles med normalisering av huden på nytt. Typiske årsaker til oppbluss er feber, forkjølelser, vaksiner, tannfrembrudd eller lignende. Fordi barn med eksem er barn som ikke har det bra, er tidlig undersøkelse og behandling særdeles viktig.

Kilder:

Denne saken ble opprinnelig skrevet torsdag 31. August 2006 av Bente Kvenshagen, barnelege. Saken er i sin helhet oppdatert av lege Katharina Eimind 6. februar 2017. Kilder ved oppdatering:
- Norsk legemiddelhåndbok, terapikappittel T16.2.2,
- SML.no
27.09.18: Oppdatert råd om hudpleie jfr. Helsebiblioteket, pediatriveileder.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring