Barn og migrene

Det er ikke bare voksne som rammes av den smertefulle hodepinen. Også barn kan få migrene. Migrene kan være annerledes hos barn enn hos voksne, og det kan være vanskelig å fange opp hva som feiler barnet.

MIGRENE: Migrene hos barn kan vise seg på andre måter enn hos voksne. Her forteller barn og ungdom selv hvordan de opplever å ha migrene. Video: Barnehodepine.no Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvis barnet klager over vondt i hodet, er stille, blekt og virker uvel, kan det være migrene. Som regel vil hodepinen komme som et anfall i form av sterk eller moderat hodepine, den kan være dunkende eller pressende og sitter enten på den ene siden, eller i hele hodet. De fleste barn som får migrene blir såpass dårlige at det går ut over lek og aktivitet.

- Mange blir stille, bleke og kvalme, og noen kaster også opp. De vil kanskje ligge i et mørkt og kaldt rom og ønsker å ha det stille rundt seg, sier Anne Christine Poole som er lege og hodepinespesialist ved Sandvika Nevrosenter. Nylig startet hun et tverrfaglig hodepinesenter for barn og voksne på Volvat på Majorstua.

LEGE ANNE CHRISTINE POOLE: - Halvparten av barna som blir rammet har en arvelig disposisjon.
LEGE ANNE CHRISTINE POOLE: - Halvparten av barna som blir rammet har en arvelig disposisjon. Vis mer

Forstår ikke hva som er galt

Rask og riktig behandling er viktig for å stoppe anfallet så tidlig som mulig. Feilbehandlet eller ubehandlet kan et migreneanfall nemlig vare i flere dager. Men en utfordring når det gjelder barn er at det ofte kan være vanskelig å forstå hva som er årsaken til at de er dårlige.

- Barn har ikke det samme ordforrådet som voksne og klarer ikke alltid å sette ord på hva som plager dem. De har gjerne kortere anfall enn voksne, og derfor er det ikke alltid så lett å forstå at det er migrene som er årsaken til plagene, sier Poole. Hun legger til at dette kan være spesielt vanskelig hvis en av foreldrene har migrene selv, og anfallet ikke arter seg på samme måte hos barnet.

- Da er det lett å tenke at det må være noe annet, som for eksempel litt lett hodepine, at barnet er slitent etter en lang skoledag eller har sittet for mye på skjerm.

VONDT I HODET: Barn som har migrene kan bli like dårlige som voksne. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
VONDT I HODET: Barn som har migrene kan bli like dårlige som voksne. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Ofte arvelig

Det finnes ingen sikre tall på hvor mange barn mellom 0-10 år som er rammet av migrene. Men hver 4. norske tenåring mellom 12 og 18 år har denne lidelsen. Hva som er grunnen til at de blir rammet er usikkert, men det man vet er at årsaken er sammensatt.

- Migrene er en arvelig tilstand og rundt 50 % av dem som blir rammet har en genetisk disposisjon. Dersom begge foreldre har migrene øker sjansen for at barna får sykdommen til ca 70 %, forklarer Poole. I de andre tilfellene skyldes det miljøfaktorer.

Migrene kan ramme så tidlig som i spedbarnsalderen og sees litt hyppigere hos gutter enn hos jenter frem til skolealder. I løpet av barneskolen snur denne trenden og det er flere jenter som får migrene, spesielt når de kommer i puberteten.

- Studier viser at gutter oftere vokser av seg migrenen før puberteten. Ved 18 års alder er det tre ganger så mange jenter som gutter, som har denne lidelsen, sier Poole. Hvor hyppig de får anfall og hvor hardt de blir rammet, varierer mye fra person til person, forklarer hun.

- Noen har anfall hver uke, mens andre bare har det en gang i året eller sjeldnere. Men for å få diagnosen migrene med aura skal de ha hatt minst to anfall. Og for å få diagnosen migrene uten aura skal de ha hatt minst fem anfall.

RÅD: Hodepinespesialist Tine Poole gir rå om hvordan du kan forebygge migreneanfall hos barn og unge. Video: Barnehodepine.noVis mer Vis mer Vis mer

Nok mat og søvn

Det er flere ulike faktorer som kan utløse et migreneanfall hos barn. Både fysisk og følelsesmessig stress, sult, søvnmangel og værforandringer kan resultere i migrene. Det samme kan hormonelle forandringer hos jenter, og bruk av p-piller. For å unngå å bli dårlig kan det være lurt å ta hensyn til enkelte ting.

- Det er lurt å spise regelmessig, ikke hoppe over frokost og ha med mat på skolen. For å holde et stabilt blodsukker er det også smart å spise et mellommåltid hver 3-4 time, sier Poole.

Andre råd er å ha et regelmessig søvnmønster, også i helgene. Skjermbruk er dessuten noe man bør være bevisst på.

- Vi anbefaler at hjernen «får hvile» før sengetid ved at data, nettbrett og mobil skrues av minst en time før leggetid, selv om det nok ikke er den store dokumentasjonen for at dette hjelper.

Behandling

Når migrenen likevel kommer er det viktig med riktig behandling. Paracet i form av stikkpiller eller smeltetabletter gir som regel god lindring for små barn. Hos eldre barn og ungdom kan Ibux være et effektivt alternativ. Hvis smertestillende i kombinasjon med søvn ikke hjelper bør man snakke med en lege.

- Det første vi da vil tilby er kvalmestillende middel på resept. Dette vil øke opptaket av smertestillende medisin. I tillegg har det en egen effekt på migrene samtidig som det lindrer kvalmen som ofte er en del av anfallet, sier Poole.

Neste skritt vil være å gi de mer spesifikke migrenemedisinene, triptaner, forklarer hun.

- Noen av disse er godkjent ned til 12 år, men det er ikke noe i veien for å gi disse også til yngre barn, dersom legen du bruker har erfaring med dette.

Poole legger til at det også går an å forsøke med ikke-medikamentelle tiltak som for eksempel Cefaly. Dette er en transkutan elektrisk nervestimulator, forklarer hun, der en selvklebende elektrode plasseres på pannen og gir en beroligende effekt.

- Dette kan bidra til å redusere antall anfall, og det kan også brukes av barn. Men den er ikke dekket av trygden, legger hun til.

Å leve med migrene

For voksne kan migrene føre til redusert arbeidskapasitet og i enkelte tilfeller uførhet. Også for barn kan migrenen gå ut over skole og fritidsaktiviteter.

- Vi ser barn og unge som ikke klarer å gå på skolen på grunn av hyppige og sterke migreneanfall. Men det er heldigvis unntaket. De aller fleste klarer seg bra, sier Poole men en god regel er å alltid ha medisinene i sekken, legger hun til.

Hun foreller at hun ofte skriver legeattester til ungdom som plages av hyppige migreneanfall og pleier å anbefale at fraværstimer gjøres om til hele dager. På den måten kan eleven for eksempel være hjemme under anfall og møte opp på skolen etter at de har blitt behandlet og sovet litt. Det andre hun anbefaler er å søke om forlenget tid på tentamen, eksamen eller heldagsprøver. Årsaken er at stress kan utløse migrene, og mindre stress under eksamen kan gjøre at mange faktisk klarer å gjennomføre, sier hun.

- Dersom de likevel skulle få anfall under en prøve kan de i noen tilfeller klare å ta medisiner for så å fortsette.

Hun anbefaler også at elevene søker om å få økt grensen for fravær på grunn av kronisk sykdom.

Elever med hodepine

Henriette Heesch Holmen har i flere år jobbet som helsesøster ved en av de store barneskolene i Oslo og er nå på Midstuen skole. Som helsesøster opplever hun ofte at det kommer barn til kontoret hennes som sier de ikke føler seg bra.

- Mange klager over at de har vondt i hodet, men det er også flere som sier de har vondt i magen eller er kvalme. Hva som egentlig er i veien, er ofte ikke så lett å si, for små barn klarer ikke alltid å sette ord på hva det er, sier Holmen.

Det blir som regel enklere når barna kommer opp i 5, 6. og 7. klasse, forteller hun.

- Elever som ikke er i form får tilbud om noe å drikke og en liten hvil på sofaen inne på kontoret, hvis jeg har mulighet til det. Men jeg er ingen behandler, så min viktigste oppgave er å gi råd og tips som kan forebygge.

Hun tror det er flere faktorer i skolehverdagen som kan utløse hodepine og migrene for barna som er disponert for det. Elevene kvier seg for å gå på toalettene, og mange drikker heller ikke nok i løpet av skoledagen.

- Etter at skolene begynte med Smartboard har vi også merket en økning i antall elever som får hodepine. Det kan skyldes at lyset oppleves ubehagelig, eller at enkelte barn kanskje har problemer med synet og blir sittende å myse.

Les mer om barn og migrene på barnehodepine.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring