Forstoppelse hos barn

Barn med forstoppelse har sjeldnere avføring enn vanlig og den er hard, tørr og vanskelig å trykke ut. Barnet kan holde igjen avføringen, noe som kan forverre situasjonen.

TREG I MAGEN: Forstoppelse er spesielt vanlig hos barn ved overgang fra å bli ammet/flaskeernært til fast føde, under pottetrening og ved skolestart. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TREG I MAGEN: Forstoppelse er spesielt vanlig hos barn ved overgang fra å bli ammet/flaskeernært til fast føde, under pottetrening og ved skolestart. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Forstoppelse hos barn har den medisinske betegnelsen: obstipasjon.
Treg mage
og hard avføring er også vanlige betegnelser på folkemunne.

Forstoppelse betyr at barnets avføring er hard og/eller tørr og kommer sjeldnere enn normalt. (1) Forstoppelse hos barn er et svært vanlig problem i hele verden. Det finnes imidlertid ingen nøyaktig oversikt over utbredelse. Ved gjennomgang av ulike studier viser det seg at forekomsten hos barn er målt tmellom 0.7% til 26.9%. (4)

LES OGSÅ: Forstoppelse hos baby (barn under 1 år)

Normal avføring hos barn

Avføringsrutiner og hyppighet er relativt individuelt, men ifølge Uptodate (2) kan dette være veiledende:

 • Nyfødte barn: Myk eller flytende konsistens på avføring hver dag. Hyppigere avføring hos barn som blir ammet enn de som får morsmelkerstatning.
 • Spedbarn som blir ammet: Barn som blir ammet har opp til tre avføringer hver dag, myk konsistens. Mange kan ha avføring etter hvert måltid uten at det er unormalt. Andre kan ha avføring en gang i uken, dette er også normalt. Brysternærte barn blir sjeldent forstoppet.
 • Spedbarn som får morsmelkerstatning: To til tre avføringer hver dag, men det kommer an på hvilken type morsmelkerstatning som blir gitt.
 • Ved to års alder barn har typisk en til to avføringer hver dag.
 • Ved fire års alder har barn typisk en til to avføringer hver dag.

LES OGSÅ: Hva er normal avføring?

OPPSØK LEGE: Ved sterke magesmerter hos barn bør alltid lege eller legevakt oppsøkes. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
OPPSØK LEGE: Ved sterke magesmerter hos barn bør alltid lege eller legevakt oppsøkes. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Er det farlig?

Vanligvis varer forstoppelse i noen dager og går over uten behandling. Det er sjeldent at det er en akutt eller alvorlig sykdom som medfører forstoppelse hos barn. (2)

Hos noen barn vedvarer forstoppelsen og plagene tiltar. (3) Da bør alltid barnet undersøkes av lege.

Kronisk forstoppelse hos barn

Noen barn får langvarige plager med forstoppelse - kronisk forstoppelse, og har behov for tiltak og behandling over tid.

Symptomer på forstoppelse

 • Tørr og hard avføring (ser ut som pellets)
 • Gråt ved forsøk på å få ut avføring
 • Smerter ved forsøk på å få ut avføring.
 • Mageknip og luftsmerter er også vanlig ved forstoppelse.
 • Mindre enn tre skikkelige avføringer i løpet av en uke.
 • Barnet unngår å gå på toalettet, fordi det gjør vondt
 • Lekkasje av avføring i trusa (soiling)

(2, 3)

LES OGSÅ: Hva betyr grå, hvit eller gulaktig avføring?

Disse periodene er barn spesialt utsatt for forstoppelse

Forstoppelse er spesielt vanlig hos spedbarn ved overgang fra å bli fullammet til å spise fast føde. Les mer om dette: Forstoppelse hos baby

Forstoppelse er også svært vanlig hos barn under pottetrening eller hos barn i første skoleår.

Årsaker til forstoppelse hos barn

 • Barn er spesielt utsatt for dehydrering, for lite inntak av væske kan føre til forstoppelse
 • For lite fiberinnhold i maten
 • Stress og endringer i rutiner er også en vanlig årsak hos barn som årsak til forstoppelse
 • Når barn opplever vansker med do eller potte kan det føre til forstoppelse som gjør at det blir smertefullt å ha avføring, som igjen forsterker uviljen mot å gå på do
 • Noen ganger kan et barn utvikle en rift i anus (en analfissur) etter at hard avføring har passert. Denne riften kan medføre ekstra å ha passert en stor eller hard avføring. Smerten fra analfissuren kan gjøre at barnet bevisst eller ubevisst holder tilbake avføring
 • Enkoprese: Ufrivillig avføring hos barn over fire års alder
 • Sykdommer er en mer sjelden årsak til forstoppelse hos barn: Hirschsprungs sykdom (HS) er en medfødt tilstand med unormal nerveforsyning av tarmen. Andre malabsorpsjonssykdommer som fro eksempel cøliaki, samt sykdommer med unormal utvikling (anomali) av rektum og tarm kan også være årsak. I de fleste tilfeller kan en lege utelukke disse problemene ved å stille spørsmål og gjennomføre en fysisk undersøkelse

(2)

Når kontakt lege?

Ring straks lege eller legevakt hvis barnet har sterke magesmerter eller sterke smerter i endetarmsområdet.

I tillegg bør du ifølge Uptodate (2) ringe til barnets lege eller helsestasjon hvis:

 • Barnet ditt har ikke hatt avføring innen 24 timer etter behandling av forstoppelse
 • Spedbarnet er yngre enn fire måneder
 • Barnet ditt ikke vil spise eller går ned i vekt
 • Du ser blod i barnets avføring eller bleie
 • Barnet ditt har gjentatte episoder av forstoppelse
 • Barnet ditt klager over smerte ved avføring
 • Du har spørsmål eller bekymringer om barnets tarmvaner
FIBER: Å øke fiberinnholdet kan hjelpe på forstoppelse. Er barnet plaget med gjentatte episoder med forstoppelse, trenger det flere tiltak. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FIBER: Å øke fiberinnholdet kan hjelpe på forstoppelse. Er barnet plaget med gjentatte episoder med forstoppelse, trenger det flere tiltak. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling

Fiberrik mat hjelper sannsynligvis ved forstoppelse. Barnet får flere avføringer og mindre smerter i magen. I en studie av barn med forstoppelse, hadde kun 2 av 10 fremdeles forstoppelse etter å ha spist fiberrik mat. (3)

Andre råd er å sørge for at barnet har god tid på toalettet, og slipper å skynde seg. Oppmuntre barnet til å gå på do med en gang det har avføringstrang, og ikke vente. Sørg også for at barnet drikker mye væske og har mye aktiv lek. Snakk med helsesøster for å få flere råd om bleieslutt og toalettvaner.

Tips for fiberrik mat til barn
 • Begynn dagen med helkorn frokostblanding eller grovt brød
 • Tilby frukt, for eksempel epler og svisker, i stedet for fruktjuice. (Ferdig sviskepuré eller sviskesaft til småbarn kan kjøpes på dagligvarebutikken)
 • Spis brun ris og helkornspasta
 • Oppmuntre barnet ditt til å spise fiberrike småmåltid, som for eksempel rå gulrøtter.

Kilde: Helsebiblioteket (3)

Det er imidlertid viktig å vite at mer fiber og væske ofte ikke er nok for å hjelpe barn som opplever gjentatte episoder forstoppelse og kronisk forstoppelse. Ifølge Uptodate (2) trenger disse barna ofte flere tiltak, som kan innebære avførende legemidler.

DRIKK NOK VANN: Drikker barnet for lite kan kroppen bli uttørret og avføringen blir hard og tørr. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
DRIKK NOK VANN: Drikker barnet for lite kan kroppen bli uttørret og avføringen blir hard og tørr. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Medisiner

Hvis rådene ovenfor ikke har hjulpet kan legen anbefale avføringsmiddel. Disse legemidlene kan barn bruke jfr. Helsebiblioteket:

Laktulose. Dette kommer som mikstur som kan blandes i drikke eller tas med en skje. Laktulose selges reseptfritt på apoteket. (Har flere forskjellige produktnavn) Kan gi luftsmerter som bivirkning. (3)

Polyetylenglykol. Dette er pulver i poser som du oppløser i væske som drikkes. Kan også kjøpes uten resept, under produktnavnene. (3) Navn på medisin som kan kjøpes reseptfritt er: Laxabon, Endofalk, Movicol, Moviprep, Moxalole. Men rådfør deg først med lege om dosering til barn. (5)

Klyster: Avføringsmidlene laktulose og polyetylenglykol brukes også om et barns tarm blir fullstendig blokkert med stor, hard avføring. Det kan hende du må sette et lite klyster først. Ved alvorlig forstoppelse, er det best å kontakte lege før du bruker denne behandlingen. (3)

Prognose

De fleste barn får forstoppelse fra tid til annen. Vanligvis varer dette bare noen få dager.

Barn med kronisk forstoppelse kan ha behov for langvarig bruk av medisiner. (2)

Barnet har økt risiko til å få tilbakevendende forstoppelse dersom de er svært unge og hvis forstoppelse er vanlig i din familie. (4)

Kilder: 1) Uptodate 2) Uptodate 3) Helsebiblioteket 4) BMJ 5) Legemiddelhandboka

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring