Hva gjør du hvis barnet ditt putter noe i nesen?

Barn er utforskende vesener og kan finne på å putte forskjellige ting i nesen som kan sette seg fast. Sjekk hva du bør gjøre om uhellet er ute, og når du bør oppsøke lege.

PUTTE TING I NESA: Barn elsker å utforske, og en del av leken kan gjerne være å putte ting i munn eller nese. Foto: NTB Scanpix
PUTTE TING I NESA: Barn elsker å utforske, og en del av leken kan gjerne være å putte ting i munn eller nese. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Barn utforsker mye, og putter ting i både nese og munn. Dette kan for eksempel være en del av en leke, en flourtablett eller mat. Disse kan svelle opp og føre til betennelser (1) .

Du kan selv sjekke om neseborene er tette ved at barnet puster mot et kjølig lite speil. Gjenstanden sitter som regel i det neseboret som ikke gir dugg på speilet (3).

Er barnet gammelt nok til å samarbeide og følge instrukser, ber du barnet blåse eller snyte hardt, til gjenstanden kommer ut.

Hvis kun ett nesebor er tett og barnet er i stand til å følge instrukser, kan du holde en finger over det neseboret som er tomt, mens barnet blåser gjenstanden ut gjennom det andre (3).

Hos de minste barna kan man holde for det åpne neseboret samtidig som man blåser inn et kraftig blås gjennom munnen til barnet. Dette vil kunne løsne gjenstanden ved overtrykk via nesesvelget (3).

LES OGSÅ: Feber hos barn

Når bør du kontakte lege?

Er du usikker på hvordan du skal få ut gjenstanden, eller gjenstanden fortsatt sitter fast i nesen etter at du har forsøkt å få den ut, skal du kontakte fastlege eller legevakt for hjelp. Det haster vanligvis ikke med legetilsyn umiddelbart (6).

Er det derimot snakk om et lite batteri eller en magnet som sitter fast i nesen, skal man kontakte legevakt så snart som mulig. Knappecellebatteri kan gi etseskade.

LES OGSÅ: Symptomer på astma hos barn

Rask kontakt med legevakt er også nødvendig hvis fremmedlegemet er skarpt og vondt for barnet å ha i nesen (6).

Vær ekstra oppmerksom på spedbarn, fordi de hovedsakelig puster gjennom nesen og en gjenstand i nesen hos disse lett kan gi pusteproblemer (6).

Kilder:

(1) Store medisinske leksikon, Fremmedlegeme https://sml.snl.no/fremmedlegeme

(2) Legevakthåndboken, Fremmedlegeme i luftveiene

https://lvh.no/naar_det_haster/fremmedlegeme_i_luftveiene/fremmedlegeme_i_luftveiene/generelt

(3) Helsenorge.no https://www.helsenorge.no/sykdom/forstehjelp-og-skader/fremmedlegeme-i-neser-og-luftveier/#fremmedlegeme-i-nese

(4) Norsk resuscitasjonsråd (NRR) https://nrr.org/images/pdf/Fremmedlegme_Norske_retningslinjer_2015.pdf

(5) Helsebiblioteket, Pediatriveiledere, Fremmedlegeme-aspirasjon. Revidert 2013.

https://www.helsebiblioteket.no/pediatriveiledere?key=151480&menuitemkeylev1=6747&menuitemkeylev2=6543

(6) Legevaktindeks, Nese https://legevaktindeks.no/nese/

Kildene er hentet 16.06.2021

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring