Hvem blir syke av RS-virus?

Noen grupper voksne og barn er mer sårbare og utsatt ved RS-virusinfeksjon.

ALVORLIG SYK AV RS-VIRUSINFEKSJON: Babyer og eldre med sykdommer er risikogrupper. Friske voksne får lette symptomer i form av forkjølelse. Foto: GOLFX / Aleksandra Suzi / Shutterstock / NTB
ALVORLIG SYK AV RS-VIRUSINFEKSJON: Babyer og eldre med sykdommer er risikogrupper. Friske voksne får lette symptomer i form av forkjølelse. Foto: GOLFX / Aleksandra Suzi / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er RS-virus?

RS er en forkortelse for respiratorisk syncytialt virus (RSV). Viruset kommer inn i kroppen via munnen, slår seg ned i luftrøret og videre ned i lungene. De små bronkiolene i lungene vil hovne opp og produsere mer slim. Dette kan gjøre det tungt å puste, og irritere luftveiene.

For store barn og voksne vil det gi en forkjølelse, men fordi spedbarn og de minste barna har mindre utviklet lunger, kan de få mer alvorlige symptomer.

LES MER: Hva er RS-virus?

Hva er RS virusinfeksjon?

Hvis man får RS-virus i kroppen får man en forkjølelsesinfeksjon. Hos de minste barna kalles også RS-infeksjon akutt bronkiolitt. Dette er en hyppig årsak til at spedbarn blir innlagt på sykehus. Bronkiolitt kan også forårsakes av andre virus, men i de fleste tilfellene dreier det seg om RS-virus. (3)

SE VIDEO AV BARN MED SYMPTOMER PÅ BRONKIOLITT:

Hvis du blir smittet av RS-virus får du en infeksjon. De fleste får milde symptomer. Men noen utvikler en mer alvorlig tilstand. Vis mer

Er det mer RS-virus i Norge nå?

Høsten 2021 var forekomsten av RS-virus høyere, sannsynligvis på grunn av smitteverntiltakene som ble iverksatt mot koronavirus. Det var lavere immunitet i befolkningen denne sesongen, særlig blant barn.

RSV-sesongen er normalt i vintermånedene desember – februar. Men i 2021 startet en rask økning i tilfeller allerede tidlig på høsten.

Vi har ikke sett samme utvikling så langt høsten 2022, og FHI sin ukesrapport fra uke 35 og 36 viste lite påvist RS-virus.

Det er imidlertid et annet forkjølelsesvirus som nå har økt forekomst.

Hvordan smitter det?

Kontaktsmitte med snørr og nærdråper er vanlig smittevei. Spedbarn blir ofte smittet av eldre søsken. Tiden fra man blir smittet til man blir syk er 3–6 dager. Barn kan spre sykdommen i 1–2 uker etter at de har fått symptomer. Man blir ikke immun, og kan bli smittet med RS-virus flere ganger. (2)

Er RS-virus farlig store barn, ungdom og voksne?

RS-virus er ikke farlig for store barn, ungdom og voksne. Viruset vil gi typiske forkjølelsessymptomer med tett, rennende nese, mild feber, sår hals, hodepine og nysing. Dette går over av seg selv for de fleste, uten noe varig mén.

Voksne som har økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom:

 • Eldre mennesker, spesielt de som er eldre enn 65 år og har kroniske hjerte- eller lungesykdommer.
 • Voksne med immunsvikt
  (4)

RS-virusinfeksjon kan også være problematisk for yngre mennesker som har kroniske lungesykdommer, som for eksempel astma. RS-infeksjon kan utløse astmaanfall, og mennesker med hjertefeil kan også opplever forverring av sykdommen på grunn av en RS-infeksjon. (4)

Hvilke barn kan RS-virus være farlig for?

Barn som har økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom:

 • Premature nyfødte
 • Spedbarn yngre enn 6 måneder
 • Barn yngre enn 2 år med kronisk lunge- eller hjertesykdom
 • Barn med immunsvikt
 • Barn med nevromuskulære sykdommer (sjeldne tilstander) som innebærer vanskeligheter med å svelge eller hoste opp slim.
  (4)

Også fleste spedbarn gjennomgår også RS-virus uten å bli alvorlig syke. FHI viser til undersøkelser som viser at 60-70% av alle barn har i løpet av første leveår gjennomgått RS-virusinfeksjon, med en topp mellom to til fem måneders alder. 1,7 % av barn under 6 måneder blir innlagt på sykehus grunnet RS-virus. (2)

I Norge utvikler kun et fåtall alvorlige symptomer og må hospitaliseres, men utgjør likevel en viktig grunn til innleggelse blant små barn. (2)

«Husk: De fleste spedbarn blir IKKE alvorlig syke av RS-virus. Bare en liten andel. Vær imidlertid oppmerksom på utvikling av alvorlige symptomer.»

Noen spedbarn, eldre og syke voksne med nedsatt immunforsvar kan også bli alvorlig syke av RS-virus og ha behov for innleggelse. I utviklingsland er sykdommen en viktig årsak til barnedødelighet.

Hva er alvorlige symptomer på RS-virusinfeksjon?

Eldre, immunutsatte og spedbarn kan utvikle mer alvorlige symptomer som innebærer at de nedre lufteveiene blir rammet. Dette vil gi bronkiolitt eller lungebetennelse (5).

 • Feber
 • Kraftig hoste
 • Hvesing ved utpust
 • Rask pust eller vansker med å puste
 • Personen vil sitte istedenfor å ligge, det letter pusting
 • Blek og blålig hudfarge

Hos spedbarn vil man ofte se rask, overflatisk kortpustethet. Hoste, dårlig matlyst, uvanlig tretthet og irritabilitet. (5)

Symptomene ved RS-virusinfeksjon kan være vanskelig å skille fra astmaanfall. (2)

Når bør jeg kontakte lege?

Kontakt alltid lege ved utvikling av alvorlige symptomer fra luftveiene.
Når det gjelder spedbarn bør foreldre ha lav terskel for å kontakte legevakt dersom barnet ikke får i seg nok væske eller får problemer med pusten.

LES OGSÅ: Hva er normalt antall pust i minuttet?

Hvordan diagnostiseres RS-virus?

Hos syke spedbarn, kan det være nyttig å finne ut om infeksjonen er forårsaket av RS. En prøve fra nesen, kan påvise RS-virus. Blodprøver for å måle graden av infeksjon, og for å se om barnet mangler væske er også viktig ved utredning av RS.

Hos voksne med forkjølelse og lette symptomer, er det vanligvis ikke noe poeng å undersøke om man har RS-virus, med mindre man er alvorlig syk.

Kilder:

1) Lommelegen – RS-virusinfeksjon. 2) FHI: RS-virusinfeksjon, veileder for helsepersonell 3) NHS.uk: Bronchiolitis 4) CDC.cov: Respiratory Syncytial Virus Infection (RSV) 5) Mayoclinic: Respiratory syncytial virus (RSV) 6) BMJ.com: Respiratory syncytial virus infection

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring