Hvor lenge må man være hjemme fra barnehage eller skole med vannkopper?

Folkehelseinstituttet har en klar anbefaling. Forbered deg på ganske mange syk-barn dager hjemme, hvis barnet ditt får vannkopper.

I BARNEHAGEN? Det er ikke bare helt i startfasen av sykdommen du må være hjemme. Foto: MT PhotoLife / Shutterstock / NTB
I BARNEHAGEN? Det er ikke bare helt i startfasen av sykdommen du må være hjemme. Foto: MT PhotoLife / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vankopper (varicella) er en vanlig, og svært smittsom sykdom som mange barn får. Symptomene er utslett med små blemmer som klør og feber. Voksne som ikke tidligere er smittet, kan også få vannkopper, og kan bli hardere rammet enn barn.

Hvor mange dager bør barnet være hjemme?

Ifølge FHI bør barn med varicella holdes borte fra barnehage/skole til utslettet har begynt å tørke inn.

Og hvor lang tid tar det? Det kan ta 1-2 uker før blemmene tørker inn og skorpene faller av, det er derfor vanlig at man er minst en uke hjemme når barn har vannkopper - og kanskje opp til to uker.

Slik utvikler sykdommen seg, og slik ser utslettet ut. Video: Lommelegen Vis mer

Hvorfor er det så viktig å begrense smitte?

Mange kan lure på om det egentlig er så viktig å hindre smitte, når dette er en sykdom som de fleste barn uansett kommer til å få - og fordi man blir hardere rammet som voksen hvis man ikke har vært smittet tidligere.

Til dette skriver FHi på sin nettside:

- Selv om det er fordel å gjennomgå varicella som barn fremfor som voksen, vil det ikke være rett overfor de andre barna og deres familier at barn med kjent smitteførende varicella går i barnehagen/skolen.

De fleste som blir smittet av vannkopper blir frisk av seg selv, men noen kan også oppleve komplikasjoner. Mange land i verden har derfor valgt å vaksinere mot vannkopper, og dette er noe også norske helsemyndigheter vurderer.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring