Matallergi og matvareintoleranser hos barn

Les om de vanligste matvareallergiene og matintoleransene hos barn 1-12 år, symptomer, testing og behandling.

VANLIGE ALLERGIER: Allergi mot egg, melk, nøtter og fisk er noen av de vanligste matvareallergiene hos barn. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
VANLIGE ALLERGIER: Allergi mot egg, melk, nøtter og fisk er noen av de vanligste matvareallergiene hos barn. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Matvareallergi og matvareintoleranse er et meget spennende og vanskelig felt i medisinen.

Denne artikkelen handler om matallergi og matintoleranse hos barn eldre enn 1 år.

Matvareallergi hos barn

Ved matvareallergier reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere proteiner i maten man spiser, og svært små mengder kan være nok til å utløse en allergisk reaksjon. Denne reaksjonen kommer vanligvis raskt, den kan være mild som plager fra hud eller mage og tarm, eller den kan være svært alvorlig med utvikling av et såkalt allergisk sjokk.

Matintoleranse hos barn

En matvareintoleranse er en ikke-allergisk følsomhet for en type mat. Symptomene kommer vanligvis noe langsommere enn ved allergi, men kan ellers ligne milde allergiske reaksjoner med symptomer knyttet til hud eller mage og tarm. Matvareintoleranser kan for eksempel skyldes at man mangler visse enzymer til å bryte ned stoffer i maten, som er tilfellet ved laktoseintoleranse.

Spør man befolkningen om hvor mange som tror de reagerer på en eller annen type mat, svarer en langt større del at de har matvarereaksjoner i forhold til andelen av disse som man faktisk kan påvise en allergi hos.

Flest barn med matallergi

Noen former for matallergi er enkle å mistenke og samtidig enkle å bekrefte. I andre tilfeller er pasientens plager og symptomer mer diffuse og kan passe med forskjellige diagnoser. I disse sistnevnte tilfellene kan det være en utfordring å stille korrekt diagnose, og dermed gi korrekt behandling. Matallergi forekommer i alle aldre, men er hyppigst hos barn.

Mellom 5% og 8% av de yngste barna har reaksjoner på mat, mens denne andelen er litt lavere hos den øvrige befolkningen.

De vanligste formene for matvareallergi og -intoleranse

Hos små barn er allergi mot melkeprotein, egg, nøtter, belgfrukter, fisk og skalldyr de vanligste.

Hos eldre barn og voksne er allergi mot nøtter, gulrot, epler, pærer og andre steinfrukter samt skalldyr de vanligste typene.

Laktoseintoleranse ser man vanligvis fra 3-5 års alder og senere, mens cøliaki kan debutere i alle aldre og forekommer hos rundt 1% av befolkningen.

Melkeallergi

Melkeallergi er den vanligste matallergien hos små barn, og den allergitypen som ofte debuterer først. Ved melkeallergi reagerer kroppens immunsystem på proteiner i kumelken. Diagnosen kan noen ganger være vanskelig, fordi melkeallergi kan arte seg på mange måter symptommessig, fra milde til kraftige reaksjoner. Barna kan ha kolikk eller virke smertepreget, de kan ha diaré eller forstoppelse, oppkast eller mye gulping, de kan ha hoste og/eller surklete pust, og av og til oppleve pustestopp eller alvorlig pustebesvær som ved astma. Barna kan også utvikle eksem eller elveblest. Symptomene kan komme umiddelbart etter inntak av melkeprodukter eller opp til et par dager etterpå.

Les mer om melkeallergi

Eggallergi

Eggallergi kan også debutere i første eller andre leveår, og er en av de vanligste matvareallergiene hos små barn, og kan potensielt være alvorlig. Ved eggallergi reagerer kroppens immunsystem på ett eller flere proteiner i egg. Eggallergi kan ofte gi betydelige og alvorlige symptomer som alvorlig pustebesvær, utslett over hele kroppen, oppkast, og i verste fall allergisk sjokk. Rå eggehvite gir oftere mer alvorlige symptomer enn kokt eller stekt eggehvite, og noen reagerer kun på rå egg. Får barnet utslett eller pustebesvær kort tid etter å ha inntatt mat med egg i, kan det være nødvendig med meget raskt legetilsyn.

Les mer om eggallergi

Andre matallergier

Allerede i 2. leveår kan andre kjente matallergier debutere, men de kan også debutere senere i livet. Dette dreier seg i første rekke om:

Sjeldnere kan soya, erter, andre belgfrukter, kiwi, paprika med flere gi allergi. Meget sjelden skyldes allergi hvetemel, lupinmel eller andre matvarer.

Symptomene nærmest uansett matvare kan variere fra lett kløe i munnen til oppkast, diaré, utslett, magesmerter og pustebesvær, og i verste fall kan man utvikle et allergisk sjokk i løpet av noen minutter etter inntak. Noen reagerer med alvorlige symptomer bare ved lukt av fisk eller støv fra nøtter eller mel. Noen kan reagere på enkelte fiskeslag, men ikke på andre. Det samme gjelder nøtter.

LES OGSÅ: Allergi mot reker og skalldyr

Hvordan teste barnet for allergi?

Allergidiagnosene stilles ved blodprøver og/eller prikktest i huden, og behandlingen er generelt å leve uten den allergifremkallende matvaren - i alvorlige tilfeller kan det bli nødvendig å bli utstyrt med adrenalinpenn. I hovedsak må man regne disse nevnte typer matallergier som varige.

Kryssallergi

Matvarer kan i noen tilfeller kryssreagere med eksisterende allergier. De som har pollenallergi har for eksempel ikke sjelden en allergisk reaksjon på diverse frukter og grønnsaker. Det mest vanlige er at de som har bjørkepollenallergi reagerer på eple og gulrot, men nesten alle frukter og grønnsaker kan gi en kryssallergi. Den vanligste reaksjonen er kløe i munn og svelg, som pleier å være helt ufarlig, men ubehagelig. Kokte grønnsaker og skrellet frukt tolereres vanligvis bedre enn ubehandlede.

Les mer om kryssallergi

Cøliaki

Cøliaki er ikke en vanlig allergi. Ved cøliaki gir inntak av kornprodukter som inneholder gluten, en bestanddel i korn, en allergilignende reaksjon med aktivering av immunsystemet som fører til betennelse og ødeleggelse av tynntarmslimhinnen. Påvirkningen av tynntarmslimhinnen gir som regel tarmsymptomer, men tilstanden kan arte seg på en rekke ulike måter som kan gjøre den vanskelig å fange opp.

Vanlige symptomer og tegn er diaré, forstoppelse, magesmerter, dårlig matlyst, dårlig vektoppgang og tynne, misfornøyde barn. Det er viktig å stille en riktig diagnose, og dette må gjøres hos lege. Diagnosen stilles ved en blodprøve først, deretter en vevsprøve fra tynntarmen.

Les mer om cøliaki

Matvarer som ofte mistenkes for å gi allergi

Dette dreier seg særlig om matvarer som gir utslett. Både tomatholdige matvarer, sitrus, jordbær, sjokolade, skalldyr og en del fiskeslag kan gi utslett (oftest rundt munnen), og eventuelt hevelse og kløe i munnen uten at dette er en ekte allergisk reaksjon.

Dette er ikke farlig, det er selvbegrensende, og det behøver ikke bli samme reaksjon senere selv om barnet inntar samme matvare.

Tar man antihistaminer (allergitabletter) før matinntaket vil man som regel forhindre reaksjonen.

Andre vanlige plager som ofte mistenkes for å være matvareallergi

  • Atopisk eksem er en hudsykdom, men hos en betydelig andel kan matallergi ha en betydning for eksemet. Siden det er svært vanskelig å teste ut matvarer og påvirkning på eksemet på egenhånd, bør dette sjekkes hos lege.
  • Diaré hos barn: Diaré hos barn kan være allergi, men ofte er det snakk om andre årsaker. Problemet kan skyldes for mye sukker i kosten, og ofte er det her snakk om fruktsukker hos barn som er svært glade i frukt og fruktsafter. Dette kan gi diaré ved at fruktsukkeret trekker til seg væske i tarmen. Disse barna er som oftest i alder 2-4 år, er ellers friske og vokser normalt.
  • Diaré kan også være et tegn på forstoppelse hos barn, noe som kan virke motstridende, men som er et svært vanlig problem hos barn. Diaré oppstår fordi tarmen er helt full av avføring, og derfor kan kun flytende avføring passere videre ut.
  • Magesmerter hos barn: Magesmerter kan noen ganger være diffuse og vanskelige å finne årsaken til. Magesmerter hos barn kan også skyldes forstoppelse, som vanligvis er enkelt å behandle, men det er likevel viktig å komme til lege for å få riktig diagnose og behandling.
  • Noen ganger kan smertene skyldes mageknip og luftsmerter - om barnet har mye luftavgang kan det hjelpe å redusere visse matvarer, for eksempel vanskelig nedbrytbare karbohydrater.
  • Man må også ha i bakhodet at barn, særlig små barn, ofte klager på magen selv om smertene egentlig er lokalisert et annet sted, og at barn som har psykiske problemer ofte opplever magesmerter som en kroppslig reaksjon på dette.
  • Slapphet og dårlig form: Slapphet og dårlig form skyldes svært sjelden matvareallergi eller matvarereaksjoner, men av og til kan det være eneste symptomet på cøliaki. Slapphet hos barn er viktig å ta på alvor og å få grundig undersøkt hos lege.

Oppsummering

Hos små barn er allergi mot melkeprotein, egg, nøtter, belgfrukter, fisk og skalldyr de vanligste. Hos eldre barn og voksne er allergi mot nøtter, gulrot, epler, pærer og andre steinfrukter samt skalldyr de vanligste typene.
Laktoseintoleranse ser man vanligvis fra 3-5 års alder og senere. Cøliaki kan debutere i alle aldre. En del matvarer kan gi utslett rundt munnen, uten at dette er et tegn på allergi. Det er også viktig å tenke på at plagene til barnet kan ha andre årsaker enn allergi og intoleranse.

Kilder

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Bente Kvenshagen, barnelege 08.09.2006.
Saken ble i sin helhet oppdatert 19.10.2018 av Rune Erlandsen, lege. Kilder ved revisjon: Helsenorge.no, NAAF.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring