Skurv hos spedbarn

Skurv, også kalt melkeskorpe eller melkeskurv, er belegg i hodebunnen hos sped- og småbarn.

IKKE FARLIG: Skurv er døde hudceller og fett fra talgkjertler som legger seg i hodebunnen Foto: Scanpix
IKKE FARLIG: Skurv er døde hudceller og fett fra talgkjertler som legger seg i hodebunnen Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

På fagspråket kalles skurv infantil seboreisk eksem.

Som regel inntreffer skurv hos babyen før to måneders alder, og forsvinner normalt etter noen måneder.

- Det er døde hudceller og fett fra talgkjertler som legger seg i hodebunnen. Det kan få en gulhvit farge og se ut som fet flass med skjelling, forteller helsesøster ved Konnerud helsestasjon i Drammen, Merethe Bragstad.

Ikke alle barn får skurv. Årsaken til hvorfor noen får det mens andre slipper unna, er ukjent.

Helsesøster ved Konnerud helsestasjon i Drammen, Merethe Bragstad.  Foto: Privat
Helsesøster ved Konnerud helsestasjon i Drammen, Merethe Bragstad. Foto: Privat Vis mer

- Men det smitter ikke. Det har ingen ting med dårlig hygiene å gjøre og det er ikke farlig, forsikrer Bragstad.

LES OGSÅ: Kløe i hodebunnen

Gir lite plager

Ifølge Oslo hudlegesenter er skurv en tilstand som særlig rammer hodebunn hos spedbarn. Men andre områder på kroppen, som nakke, armhuler og underliv, kan også rammes.

- Det er et viktig skille mellom skurv og atopisk eksem. Skurv klør lite eller ingenting. Barnet er ikke plaget av dette, og det er mer et estetisk problem. Hvis man er usikker på hva det er, er det viktig å konsultere med lege, sier Bragstad. Hun presiserer at man bør konsultere med helsestasjon eller lege dersom man er usikker på behandling av skurv, eller om huden er rød, irritert og skurven brer seg utover hodebunn og nedover til ansiktet og nakken.

LES OGSÅ: Utslett, after og hodepine

IKKE FARLIG: Skurv er døde hudceller og fett fra talgkjertler som legger seg i hodebunnen Foto: Scanpix
IKKE FARLIG: Skurv er døde hudceller og fett fra talgkjertler som legger seg i hodebunnen Foto: Scanpix Vis mer

Behandling

Normalt vil skurv gå over av seg selv, men det kan ta noen måneder hos enkelte.

- Lette tilfeller trenger ikke behandling. Det kommer an på hvor mye, hvor tykt det er og om barnet har mye hår. Det er viktig at man ikke plukker eller priker på skorpene, sier Bragstad.

Hvis du likevel ønsker å fjerne skurv kan du følge disse tipsene fra helsesøster Merethe Bragstad:

  1. Smør inn hodebunnen med nøytral olje, ta på en tynn lue. La den virke noen timer, eventuelt over natten før, før du vasker hodebunn med lunket vann. Ikke gni i barnets hodebunn. Gre gjennom babyens hår med en myk børste, slik at eventuelle rester løsner. Merethe Bragstad anbefaler å bruke olivenolje.
    - Jeg vil ikke anbefale å bruke jordnøttolje, da noen babyer kan reagere på nøtteprodukter uten at foreldrene vet det. Babyolje vil jeg heller ikke anbefale da de ofte har parfyme i seg, sier helsesøsteren. Vask ut oljen etter at den har vært i hodebunnen. Bruk bare lunkent vann.
  2. Ved mye skurv eller dersom nøytral olje ikke fungerte, kan salisylvaselin 2 prosent brukes. Smør på det aktuelle området, og la salisylvaselin sitte i 6-12 timer. Salisylvaselin har svak oppløsende effekt, og kan bidra til at flakene slipper taket.
    - Det er viktig at barnet ikke får salisylvaselin i øynene. Gre håret bakover, ikke fremover mot øynene. Skyll godt ut, sier Bragstad.
  3. Hvis ikke salisylvaselin fungerer, kan man smøre barnets hodebunn inn med fet nøytral krem, uten parfyme, kombinert med hydrokortisonkrem 1 prosent. La det virke på samme måte og gre ut med en myk hårbørste.
    - Noen blir bra etter en behandling, andre trenger flere behandlinger, sier Bragstad.

Har du spørsmål om ditt barns helse? Send inn ditt spørsmål til barnelege Jenny Ringnes.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring