Hudlege:

Varmeutslett hos baby

Hvordan gjenkjenne et slikt utslett hos baby? Hva gjør man og hvordan forebygge? Hudlege Teresa har svar.

SLIK SER DET UT: Nuppete og rødt, oftest i hodet, hals og overkropp. Foto: Joe Besure / Shutterstock / NTB
SLIK SER DET UT: Nuppete og rødt, oftest i hodet, hals og overkropp. Foto: Joe Besure / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Varmeutslett kalles miliaria på fagspråket. Utslettet er ubehagelig, og det kan gi kløe og svie.

Hva er det som skjer i huden ved varmeutslett?

Ved varmeutslett vil ikke svetten komme riktig ut gjennom svette kanalene. Det vil da dannes små væskefylte blemmer og huden blir nuppete og rød. Utslettet kommer typisk der det er blokkerte svettekjertler.

Hvem rammes?

Varmeutslett er en vanlig hudtilstand. Alle kan rammes, babyer er ofte mest utsatt. Man tenker at babyer er oftere rammet siden svettekjertlene er umodne.

Triggere

Varme og fuktighet er typiske triggere. For eksempel tropisk klima, tettsittende klær eller bandasjer. Ellers kan langvarig trykk mot noen hudområder gi varme og klamhet, som å ligge på ryggen i lang tid eller sitte lenge i bil.

RØDT, PRIKKETE UTSLETT: Forsvinner heldigvis raskt ved nedkjøling. Foto: Aisylu Ahmadieva / Shutterstock / NTB
RØDT, PRIKKETE UTSLETT: Forsvinner heldigvis raskt ved nedkjøling. Foto: Aisylu Ahmadieva / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvordan ser varmeutslett ut hos babyer?

Utslettet ser likt ut hos babyer som hos andre i eldre aldersgrupper. Det er nuppete og rødt og kan gi ubehag med kløe og svie. Hos babyer er utslettet oftest i hodet, hals og overkropp.

Hva gjør man? Og hvordan forebygge?

Varmeutslett er ikke farlig, men kan gi plager så det er greit å unngå triggere. Babyen er sannsynligvis varm slik at det er lurt å holde babyen oppe slik at huden kjøles ned. Pass på at babyen har lette og luftige klær, pass på at vognen ikke er i direkte sollys, det kan bli veldig varmt inne vognen og risikoen for varmeutslett er større.

LES OGSÅ: Intertrigo, utslett i hudfolder

Hvis tiltakene ikke virker?

Hvis disse enkle tiltakene ikke virker, ha lav terskel for å kontakte lege. Det er mange andre utslett former som kan ligne på varmeutslett og som må behandles på andre måter.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring