Lus: Ny tjeneste varsler størst utbredelse i Oslo og Hordaland nå

Bor du her, bør du finne frem lusekammen.

HODELUS: Klarer vi å bli kvitt disse ekle skapningene en gang for alle? Foto: NTB scanpix
HODELUS: Klarer vi å bli kvitt disse ekle skapningene en gang for alle? Foto: NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mammanett.no: Skolestart betyr også en ny høysesong for hodelus. Den beste måten å stoppe spredningen av lus på, er om alle foreldre tar en felles sjekk under den tradisjonelle lusesjekken.

Folkehelseinstituttet oppfordrer derfor alle foreldre til å sjekke barna sine for lus nå under den nasjonale lusekampanjen i uke 35.

LES OGSÅ: Slik sjekker du barna for lus

Salget av lusemidler har økt siste to år

Folkehelseinstituttet har i en årrekke arrangert slike lusekampanjer både vår og høst, men blir det egentlig noen færre lus av det?

Ifølge Preben Ottesen, avdelingsdirektør hos Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll, ser det ut til at det hjelper.

– I perioden 2008-2010 gikk for første gang salget av lusemidler ned. Det var i den perioden vi hadde de mest intensive kampanjene i forbindelse med prosjektet vårt, sier han.

Tall fra Apotekerforeningen viser imidlertid at salget av lusemidler har vært vesentlig større de to siste årene i forhold til tidligere år. I 2014 ble det solgt lusemidler for over 49 millioner kroner i norske apoteker, mens det i 2010 bare ble solgt for 20,4 millioner. Det er mer enn en dobling på bare fem år.

SÅ LITEN: Ikke så lett å få øye på som man skulle tro Foto: NTB Scanpix
SÅ LITEN: Ikke så lett å få øye på som man skulle tro Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tar lang tid å oppdage

Årsaken til at det er så vanskelig å bli kvitt lusa helt, er ifølge Ottesen at det tar så lang tid fra man blir smittet til det oppdages. For å forhindre videre smitte, bør derfor foreldre helst sjekke barnet sitt minst en gang i måneden.

– Oftest tar det flere måneder fra man smittes til man oppdager det. I mellomtiden har lusa hatt mange generasjoner og man har rukket å smitte mange andre. Men hvis alle undersøker og behandler seg samtidig, vil dette mønsteret brytes, sier han.

NORGESKART: Akkurat nå er det spesielt foreldre i Hordaland og Oslo som bør være oppmerksomme på lus. Foto: Skjermbilde fra Luseradar Norge (26.08.15) Foto: NTB Scanpix
NORGESKART: Akkurat nå er det spesielt foreldre i Hordaland og Oslo som bør være oppmerksomme på lus. Foto: Skjermbilde fra Luseradar Norge (26.08.15) Foto: NTB Scanpix Vis mer

Akkurat nå: Flest rammet i Oslo og Hordaland

Legemiddelselskapet MEDA som selger lusemidler har brukt salgstall for å lage en oversikt over hvor det til enhver tid er størst fare for å bli smittet med lus.

På nettstedet Luseradar.no finner man et kart som viser hvor mye lus det er i de forskjellige fylkene.

Prognosen baserer seg på hvor mange lusemidler 200 Vitusapotek har solgt i de aktuelle områdene og opplysninger fra brukere, samt innrapporterte tilfeller fra brukere. Her har du selv mulighet til å registrere deg og rapportere inn om noen i familien har fått lus.

Tjenesten varsler en oppblomstring av hodelus i flere byer, og Oslo og Hordaland vises akkurat nå som de to fylkene hvor det for tiden handles mest lusemidler hos Vitusapotekene.

I følge Jostein Soldal hos Apotekerforeningen er ikke oversikten hos luseradar helt å stole på, siden rapporteringen kun baserer seg på tall fra kunen apotekkjede, vil tallene ikke kunne bli helt pålitelig.

HODELUS: Kan være grå, brune, svarte eller røde (når de har sugd blod). Foto: NTB Scanpix
HODELUS: Kan være grå, brune, svarte eller røde (når de har sugd blod). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Størst fare i byene

Men det er ikke bare luseradar.no som peker på at utbredelsen i de største byene er størst.

I perioden 2008-2011 gjorde Folkehelseinstituttet en stor undersøkelse for å kartlegge hvor mange som hadde lus.

Her kom det også frem at det var flest som ble smittet av lus i de største byene, det vil si i Oslo og Bergen, mens det var færrest i Bodø og Tromsø.

– Rundt 2-4 % av barna hadde lus på det tidspunktet vi undersøkte, forteller Ottesen. – Men over tid, når barna er rundt 11 år gamle, har cirka halvparten av dem hatt lus én eller flere ganger i løpet av livet, sier han.

LES OGSÅ: Bedre håndvask kan halvere sykdom i barnehagene

6 fakta om hodelus:

 • Hodelus (Pediculus capitis) lever i håret, nær hodebunnen. Lusa trives best i en T-sone fra nakken, oppover mot issen og frem mot tinningen.
 • Avhengig av menneskeblod for å overleve og lever ikke på dyr (som har andre arter lus).
 • Kan ikke overføre bakterier eller virus.
 • Er ca. 3mm store i voksen tilstand.
 • Kan være grå, brune, svarte eller røde (når de har sugd blod).
 • Legger egg som fester seg i hårstrået

Mange blir smittet i sommerferien

I følge Folkehelseinstituttet blir veldig mange barn smittet med hodelus på sommeren. Årsaken er at reisevirksomhet og nye omgangsvenner i ferien øker risikoen for smitte.

Dette stemmer godt med tallene fra Apotekerforeningen som viser at salget av lusemidler følger en ganske lik utvikling fra år til år, med en klar topp i august og september. Tallene kan riktignok både skyldes både at det er flere lus i denne perioden og at det er mer fokus nettopp på grunn av kampanjen.

LES OGSÅ: Om alle gjør det samtidig kan vi bli kvitt hodelusa!

Mest utsatt for lus i barneskole-alder

I 2008 deltok husstander med barneskolebarn fra fem av de største byene i Norge i en større hodelus-undersøkelse. Hver familie fikk tilsendt en lusekam og ble bedt om å rapportere funnene.

Resultatene viste at det var flest barn i 1.-7. klasse (1,63 % av de spurte) som hadde lus på det aktuelle tidspunktet.

Hodelusa hadde ellers en forholdsvis lik tilstedeværelse mellom de forskjellige aldersgruppene; den var å finne hos:

 • 0,52 % av 0-5 åringene
 • 0,74 % av 8.-10. klassingene
 • 0,67 % av 16 -20 åringene
 • 0,51 % av de eldre.

LES OGSÅ: Dette bør alle foreldre ha i medisinskapet

Denne saken har tidligere blitt publisert på Mammanett.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring