Sigdcelleanemi: Symptomer, arvelighet og behandling

Sigdcelleanemi er en arvelig blodsykdom. I Norge er det en sjelden sykdom og den forekommer nesten bare hos de med Afrikansk opprinnelse.

SIGDCELLEANEMI: De røde blodcellene er normalt runde (høyre), men ved sigdcelleanemi er blodcellene sigdformet (venstre) Dette er medfødt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SIGDCELLEANEMI: De røde blodcellene er normalt runde (høyre), men ved sigdcelleanemi er blodcellene sigdformet (venstre) Dette er medfødt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sigdcelleanemi er en arvelig blodsykdom som særlig er utbredt i Afrika, men også rundt Middelhavet, Midtøsten, India og Sørøst Asia. Disse områdene har også høy forekomst av Malaria og sigdcelleanemi beskytter mot den farligste typen Malaria.

Sigdcelle kommer av formen på de røde blodcellene (erytrocytter) hos de som har sigdcelleanemi, da de ser ut som en sigd i stedet for å være som runde skiver, slik som de normale røde blodcellene er. Anemi betyr å være blodfattig - å ha lav blodprosent. Det finnes andre typer anemier, slik som jernmangelanemi, der mangel på jern er årsaken.

Arvelig sykdom

Sigdcelleanemi skyldes en mutasjon (forandret gen) i et gen som koder for dannelsen av hemoglobin, som er det oksygenbærende elementet i de røde blodcellene. Dette er en arvelig sykdom, en såkalt recessiv arvelig sykdom. Det vil si at man må har et defekt gen fra mor og ett fra far for å arve sykdommen. Foreldrene er som regel friske (uten plager) dersom de kun har et defekt gen og et normalt gen for hemoglobin. De er da såkalte bærere av sykdommen.

Det er mye vanligere å være bærer enn å ha to defekte gener og da ha sigdcelleanemi. I Norge er det en sjelden sykdom og den forekommer nesten bare hos de med Afrikansk opprinnelse.

LES OGSÅ: Blodpropp

KOMPLIKASJONER: De sigdcelleformede røde blodcellene setter seg lettere fast og danner blodpropper. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KOMPLIKASJONER: De sigdcelleformede røde blodcellene setter seg lettere fast og danner blodpropper. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Sykdomstegn

Sigdcelleanemi fører til lav blodprosent, som kan gi plager slik som tretthet, blekhet, svimmelhet, slitenhet og dårlig kondisjon. Ofte oppstår plagene allerede i spedbarnsalder og man får barn som er bleke og slappe med dårlig vekst. Barna kan også få hevelser i hender og føtter. De sigdcelleformede blodlegemene kan tette igjen små blodårer, noe som er smertefullt. Dette kommer særlig i ungdomsalder og voksen alder. Man kan også få akutte episoder med brystsmerter, feber og hoste.

Sigdcelleanemi kan også gi plager som hyppige infeksjoner, sår som ikke vil gro, hjerneslag, nyresykdom, høyt blodtrykk i lungekretsløpet og en tilstand som kalles priapisme. Priapisme betyr vedvarende ereksjon, som ikke skyldes seksuell opphisselse og kan gi varig skade på penis.

Sigdcelleanemi kan medføre problemer med milten

Hvordan stilles diagnosen?

Sigdcelleanemi diagnosen stilles ved blodprøver.

Behandling

Det finnes mange varianter og alvorlighetsgrader av sykdommen og behandlingen vil variere deretter. Mange vil oppleve forverring ved stress, lite søvn, røyking, dehydrering og sterk varme eller sterk kulde. Infeksjoner hos barn med sigdcelleanemi kan være alvorlige og noen bør behandles forebyggende med penicillin.

Har man stor blodmangel kan man måtte få blodoverføringer. Det finnes også forskning som viser at regelmessige blodoverføringer kan forhindre hjerneslag hos barn med sigdcelleanemi. Det finnes også et medikament man kan ta mot smerter. Videre er det viktig å unngå infeksjoner ved å ta tilgjengelige vaksiner. Malaria kan gi såkalt sigdcellekrise og man bør forhøre seg med lege angående malariamedisiner dersom man skal til et område med Malaria.

Prognose

Hvordan sykdommen forløper vil avhenge av hvilken genvariant man har. Informasjon om den enkeltes sykdomsforløp og hva man man bør følge med på som skal føre til kontakt med lege, gis av den legen som følger opp pasienten.

Denne artikkelen er ikke ment å erstatte kontakt med lege. Kilder: SML (06.05.17) helsebiblioteket.no (06.05.17) Blodsykdommer av Evensen, Brinch, Tjønnfjord og Holte, Gyldendal Norsk Forlag 2008.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring