Symptomer på blodpropp

Se hva som kjennetegner hjerteinfarkt, hjerneslag og dyp venetrombose. Symptomene kan ofte være vage.

SLIK DANNES EN BLODPROPP: Blodceller klebrer seg sammen, og kan gjøre blodåren trang, slik at blodstrømmen hindres. Den siste illustrasjonen viser at en del av blodproppen løsner, en emboli som kan ende opp å tette en blodåre i lungene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SLIK DANNES EN BLODPROPP: Blodceller klebrer seg sammen, og kan gjøre blodåren trang, slik at blodstrømmen hindres. Den siste illustrasjonen viser at en del av blodproppen løsner, en emboli som kan ende opp å tette en blodåre i lungene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det finnes to typer blodpropp:

– Hjerteinfarkt er vanligst og rammer cirka 25 000 i året. Cirka 15 000 får hjerneslag og mellom 6000 og 8000 får dyp venetrombose, har professor Per Morten Sandset, forskningsleder ved Universitetet i Oslo, Institutt for klinisk medisin, tidligere sagt til Lommelegen.

Hvert år dør minimum 60-80 mennesker av vene- eller lungetrombose, men dødeligheten over tid er antakelig høyere.

Professoren mener det er generelt lite kunnskap om blodpropp i samfunnet.

– Mange går ofte med dette i mange dager og uker før de kommer til behandling. Det er farlig og faren for langtidsplager er mye større, advarer han.

Blodpropp er en betegnelse på ulike sykdomstilstander, hvor symptomene avhenger av hvor i karsystemet den oppstår. Allmennlege Brynjulf Barexstein og spesialist Olaf Rødevand forklarer. Video: Lommelegen Vis mer

LES OGSÅ: Rosen (erysipelas)

Høyest risiko for blodpropp

– Yngre menn under 60 år har høyere risiko både for å få blodpropp og for å få tilbakefall, uten at vi vet helt hvorfor, sier Sandset.

Kvinner som er under overgangsalder har også noe høyere risiko for å utvikle blodpropp.

– Det kan være på grunn av p-piller eller i forbindelse med svangerskap. Risikoen er størst i forbindelse med fødsel og de to-tre første ukene etterpå, forteller professoren.

Andre risikofaktorer for blodpropp er:

 • Familiehistorie
 • Hormonbehandling i overgangsalder
 • Sykdommer - som kreft
 • Sengeleie
 • Lange flyreiser
 • Livsstilsfaktorer: røyking, overvekt, kosthold og høyt blodtrykk
BLODPROPP-SPESIALIST: Per Morten Sandset Foto: VG/NTB Scanpix
BLODPROPP-SPESIALIST: Per Morten Sandset Foto: VG/NTB Scanpix Vis mer

Symptomer på blodpropp i lungene

De vanligste symptomene på blodpropp i lungene, lungeemboli, er:

 • tungpustenhet
 • åndenød
 • hjertebank
 • blodig oppspytt (sjeldnere, men også typisk for blodpropp i lunger)
 • Smerter ved inn- og utpust, irritasjon ved lungehinnen

– Noen kan lett mistolke det som lungebetennelse eller luftveisinfeksjoner, sier Sandset.

SYMPTOM PÅ BLODPROPP: Mange tror de har fått en luftveisinfeksjon, men så er det egentlig blodpropp i lungene. Foto: Scanpix
SYMPTOM PÅ BLODPROPP: Mange tror de har fått en luftveisinfeksjon, men så er det egentlig blodpropp i lungene. Foto: Scanpix Vis mer

Symptomer for dyp venetrombose er:

 • Hevelse i ett bein (nesten aldri dobbeltsidig hevelse)
 • Smerter og ubehag i beina
 • Hos gravide sitter det gjerne høyt i bekkenet og på venstre side
 • Beina kan føles tunge
 • Rødhet
 • Smerter når man tar på beina

Kilde: Helsenorge og professor Per Morten Sandset

– Det kan også være vage symptomer. Det er mange som ikke bli oppdaget, forteller Sandset.

LES OGSÅ: Blod i urinen

DYP VENETROMBOSE: Typiske tegn er ett hovent bein. Det er nesten aldri dobbeltsidig. Foto: Scanpix
DYP VENETROMBOSE: Typiske tegn er ett hovent bein. Det er nesten aldri dobbeltsidig. Foto: Scanpix Vis mer

Viktig å oppsøke lege

Siden symptomene kan være svake eller minne om andre mindre alvorlige sykdommer, er det viktig å oppsøke lege så tidlig som mulig for å få klarhet i hva det kan være.

– Blodpropp kan ha en dramatisk utvikling fra minutter til timer, men ofte går det litt langsommere. Blodproppen bygger seg opp, bygger den seg ned, for så å bygge seg såpass opp at den gir symptomer. Da kan den for eksempel blokkere blodstrømningen slik at det blir hevelser i beina, forklarer professoren.

En ung kvinne som bruker p-piller kan lett mistolke luftveissymptomene på blodpropp og tro at det er en luftveisinfeksjon.

– Problemet er at det ikke går over. Hvert annet år er det et p-pille-relatert dødsfall blant kvinner som kunne ha vært oppdaget, sier Sandset.

LES OGSÅ: Blodforgiftning (sepsis)

Kan gi varige skader

Jo lengre tid det går før du oppsøker lege, jo større risiko er det for at du vil få varige skader som følge av blodproppen.

– Pasienter som går lenge med symptomer kan risikere at blodårene i beina blir ødelagt. De kan få et varig hovent ben, opplyser Sandset.

Rundt 100 000 menneske plages hvert år med seinplager av blodpropp.

– De har smerter og ubehag, er hemmet i dagliglivet og får nedsatt livskvalitet, påpeker Sandset.

Noen får også lammelser, talevansker eller dårlig hjertefunksjon

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring