Hva er årsaken til hovne lymfeknuter?

Lymfekjertler finnes overalt i kroppen. Når de er hovne er de ofte følbaresom en kul i hals, nakke, bak øret eller i lysken. Det er flere årsaker til at lymfeknuter kan bli forstørret.

FORSTØRRET LYMFEKNUTE HALS: Bildet viser viser en forstørret lymfeknute på hals. Forstørrete lymfeknuter er ofte forårsaket av infeksjoner. Foto: SingjaiStocker / NTB
FORSTØRRET LYMFEKNUTE HALS: Bildet viser viser en forstørret lymfeknute på hals. Forstørrete lymfeknuter er ofte forårsaket av infeksjoner. Foto: SingjaiStocker / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er lymfe og lymfeknuter?

Lymfeknuter er en del av lymfesystemet vårt og er en viktig komponent i immunsystemet. Lymfesystemet er bygd opp av mange lymfeårer som er fordelt rundt hele kroppen vår – litt slik som blodårene våre. Lymfesystemet drenerer en væske som kalles lymfe.

Lymfeknutene våre har som jobb å filtrere lymfen, noe som er en viktig del av immunforsvaret. Når lymfeknutene filtrerer lymfen kan de fange opp blant annet bakterier og virus, og hindrer på denne måten at disse ikke får spre seg videre i kroppen.

Inne i lymfeknutene er det mange forskjellige immunceller, blant annet hvite blodceller som heter lymfocytter. Jobben til disse cellene er å uskadeliggjøre fremmede substanser som kommer inn i kroppen – slik som bakterier og virus. Som en konsekvens av lymfocyttenes respons på fremmede stoffer vil lymfeknuten bli forstørret og kan endre konsistens. (1, 2)

LYMFEÅRENE: Bildet viser en enkel fremstilling av lymfeårene samt andre komponenter av immunsystemet. Foto: Alila Medical Media / NTB / Redigert og oversatt til norsk av lommelegen
LYMFEÅRENE: Bildet viser en enkel fremstilling av lymfeårene samt andre komponenter av immunsystemet. Foto: Alila Medical Media / NTB / Redigert og oversatt til norsk av lommelegen Vis mer

LES OGSÅ: Blodets anatomi

Hva er en normal lymfeknute?

Det er normalt og viktig å ha lymfeknuter i kroppen. Lymfeknutene varierer i størrelse, men er ofte noen millimeter til rundt 1 centimeter, men størrelsen kan varierer imellom ulike lokalisasjoner i kroppen og ifra person til person.

Lymfeknutene våre er særlig lokalisert i armhulene, lyskene, langs halsen, i tarmkrøset i magen, og i lungehilus – kalt lungeroten på norsk. Friske lymfeknuter har ofte en noe avlang form og er fast i konsistensen. (1, 2)

Andre navn

Lymfeknuter blir ofte feilaktig kalt lymfekjertler eller glandler, dette er feil terminologi da lymfeknuter ikke er kjertler. På engelsk heter lymfeknuter lymph nodes.

Kan man kjenne lymfeknuter?

Når lymfeknutene blir forstørret er det ofte mye lettere å kjenne de enn når lymfeknutene er av normal størrelse. Men også friske reaksjonsløse lymfeknuter som ligger overflatisk mot huden kan man noen ganger kjenne, også når de ikke er forstørret.

LES OGSÅ: Milten

Årsaker til hovne lymfeknuter

En hoven lymfeknute er et tegn på at noe unormalt foregår i kroppen din. Det er mange tilstander og sykdommer som kan gi hovne lymfeknuter. Man kan grovt dele disse årsakene inn i tilstander som er ondartet – altså kreftsykdom, eller godartete – ikke kreftsykdom. Heldigvis er det vanligste at lymfeknuten er forstørret grunnet en godartet tilstand.

LES MER OM: Forskjellen mellom en godartet og ondartet svulst?

Årsaker til godartet hoven lymfeknute

Godartete lymfeknuter kan også bli hovne og forstørret. Noen av årsakene til dette kan være:

  • Infeksjoner, hyppigst forårsaket av bakterie og virus.
  • Tilstander som påvirker immunsystemet slik som leddgikt og lupus.
  • Sarkoidose.
  • Enkelte medisiner kan gi hovne lymfeknuter.
  • Andre årsaker: Lymfeknutene blir hovne som en reaksjon på et fremmed stoff, eksempler på slike stoffer er blant annet vaksiner. I disse dager er det mange som får koronavaksinen og en av bivirkningene som kan oppstå fra vaksinen er forstørrete lymfeknuter. (2, 3, 4)

Hovne lymfeknuter og infeksjon

Infeksjon er en vanlig årsak til at lymfeknuter blir hovne. Som regel er det lymfeknutene nærmest infeksjonen som blir forstørret.

  • Ved infeksjon i hals er det oftest hevelse av lymfeknutene på hals.
  • Infeksjon eller betennelse i en finger eller en arm gir oftest hevelse av lymfeknutene i armhulen.
  • Infeksjon eller betennelse i en fot, eller seksuelt overførbare sykdommer, kan gi hevelse av lymfeknutene i lysken.
  • Kyssesyken kan gi hovne lymfeknuter over hele kroppen, men hyppigst er det lymfeknutene på halsen som blir forstørret. Hiv kan også gi forstørrete lymfeknuter flere plasser på kroppen.

Det kan gå en god stund (uker) før lymfeknutene blir normale i størrelse etter en infeksjon.

LES OGSÅ: Kul på halsen – hva kan det være?

Symptomer ved godartet hoven lymfeknute

Avhengig av årsaken til at lymfeknuten er hoven vil det ofte være ledsagende symptomer på den underliggende tilstanden.

Infeksjoner grunnet bakterier og virus er en hyppig årsaken til at lymfeknutene blir forstørret, ved en infeksjon vil man gjerne ha andre ledsagende symptomer slik som:

Tegn på annen sykdom: Hvis det er en annen årsak enn infeksjon som gir hovne lymfeknuter, eksempelvis leddgikt, vil man som regel ha symptomer på dette i tillegg til hovne lymfeknuter. Symptomer på leddgikt kan blant annet være hovne, varme og vonde ledd, tretthet, feber og vekttap. Du kan lese mer om leddgikt i denne artikkelen.

FORSTØRRET LYMFEKNUTE: Bildet viser en stor lymfeknute på halsen. Foto: Karan Bunjean / NTB
FORSTØRRET LYMFEKNUTE: Bildet viser en stor lymfeknute på halsen. Foto: Karan Bunjean / NTB Vis mer

Lymfeknuter og kreft

Kreft kan gi forstørrete lymfeknuter. Lymfeknuter som vokser raskt, er harde i konsistens og/eller ikke går tilbake til sin normale størrelse kan være et tegn på kreft.

Kreft i lymfeknuter kan enten være kreft som oppstår i cellene i lymfesystemet – dette kalles lymfekreft eller lymfom. Eller kreft som har spredt seg fra andre plasser i kroppen til lymfeknutene – metastaser. Eksempelvis vil øre-nese-halskreft typisk kunne spre seg til lymfeknutene på halsen. Kreft fra magen som har spredt seg til lymfeknuter vil kunne gi en forstørret lymfeknute over venstre kragebein.

Kreft og symptomer

Kreft har ofte andre ledsagende symptomer i tillegg til forstørrete og/eller harde lymfeknuter. Avhengig av hvilken type kreft det er vil man få ulike symptomer. Noen symptomer som kan forekomme er:

Når bør lege kontaktes

Ved en forstørret lymfeknute uten åpenbar årsak bør lege alltid kontaktes. Hvis en lymfeknute har vært hoven i mer enn 2–3 uker uten en klar årsak bør man oppsøke lege. Det kan også være behov for å kontakte lege ved infeksjon som har gitt hoven lymfeknute for å få behandling mot infeksjonen. (2, 3)

Kilder

02.06.21

1) Store medisinske leksikon, Lymfeknute 2) Mayo Clinic, swollen lymph nodes 3) Legevakthåndboken, Lymfeknutesvulst 4) Felleskatalogen, Comirnaty

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring