Dette gjør koffein med kroppen din

Du skal innta svært høye doser for at koffein skal være skadelig. Likevel advarer Petter Brelin spesielt unge mennesker mot inntak av koffein.

KOFFEIN: Barn skal ikke ha sentralstimulerende drikke som energidrikk. Foto: NTB Scanpix
KOFFEIN: Barn skal ikke ha sentralstimulerende drikke som energidrikk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Jeg kan ikke forstå at det skal være nødvendig for ungdommer å drikke energidrikk. Man kan bli urolig av det, og den positive effekten er neppe til stede, sier Petter Brelin, allmennlege og leder for Norsk forening for Allmennmedisin.

Han er bekymret over unge mennesker som føler behov for et kjemisk stoff.

- Mange unge inntar sentralstimulerende drikke for å bli mer våkne og prestere bedre. Tanken deres er problematisk og signaliserer at man må trenge noe for å sove, trenge noe for fest og trenge noe for å holde seg våken. Unge mennesker bør være forsiktige med å signalisere at de alltid trenger stimulanse. Det er ikke det at man blir narkoman av koffein, men prinsippet er at man bør være forsiktig, sier Brelin.

LEGE: Petter Brelin, allmennlege og leder for Norsk forening for Allmennmedisin. Foto: Sykehuset i Østfold
LEGE: Petter Brelin, allmennlege og leder for Norsk forening for Allmennmedisin. Foto: Sykehuset i Østfold Vis mer

LES OGSÅ: Myter og fakta om forbrenning

Effekter av koffein

Koffein har ifølge Mattilsynet effekt på mange funksjoner i kroppen:

- Noen bruker koffein til å føle seg mer våken, og jeg vet at noen bruker koffein til å komme seg på do om morgenen, sier Brelin.

Ifølge Folkehelseinstituttet inntar de fleste voksne koffeinholdige drikker for smaken og den oppkvikkende effektens skyld, og nesten alle tåler moderate mengder daglig uten å få helseproblemer.

KAFFE: de fleste voksne koffeinholdige drikker for smaken og den oppkvikkende effektens skyld, og nesten alle tåler moderate mengder daglig uten å få helseproblemer. Foto: NTB Scanpix
KAFFE: de fleste voksne koffeinholdige drikker for smaken og den oppkvikkende effektens skyld, og nesten alle tåler moderate mengder daglig uten å få helseproblemer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Negative effekter

Det skal ifølge Brelin svært mye til for friske mennesker før koffein gir medisinske komplikasjoner, men overdosering kan føre til ubehag.

- Ved for mye koffein vil man oppleve ubehag som at man føler seg urolig, stresset, får skjelvinger og følelsen av at hjertet dundrer av sted, sier Brelin.

Han forklarer at det er svært store individuelle forskjeller på hvor mye koffein man tåler.

- Noen kan ikke drikke en halv kopp etter klokken 18.00 uten å få problemer med å sove om natta. Andre kan drikke en hel kanne rett før leggetid og sove godt gjennom hele natta, forteller Brelin.

Daglig inntak av koffein kan også føre til avhengighet.

Folkehelseinstituttet opplyser at dersom du inntar koffein daglig over tid, får du fysisk toleranseutvikling. Det betyr at kroppen venner seg til koffein, og vi må drikke mer kaffe for å få samme oppkvikkende virkning som første dag vi drakk kaffe. Toleranseutvikling fører også til fysiske abstinenssymptomer dersom vi brått slutter med kaffe og annet koffeininntak. Et typisk abstinenssymptom er hodepine.

Barn og unge og koffein

Brelin forteller at barn ikke skal ha noe særlig koffein.

- Barn skal ikke ha sentralstimulerende drikke som energidrikk.

Effekten av koffein på barn er sterkere enn hos voksne fordi nervesystemet fortsatt er under utvikling. Uønskede effekter av koffein kan inntreffe hos barn selv ved et relativt lavt inntak. Ifølge Mattilsynet bør ikke barn og ungdom få i seg mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag.

Maksimumsgrenser for inntak av koffein hos barn og ungdom

Kroppsvekt - maks inntak koffein per dag

  • 20 kg 50 mg
  • 30 kg 75 mg
  • 40 kg 100 mg
  • 50 kg 125 mg
  • 60 kg 150 mg

LES OGSÅ: Trenger du egentlig vitamintilskudd?

AVHENGIG: Vi må drikke mer kaffe for å få samme oppkvikkende virkning som første dag vi drakk kaffe.  Foto: NTB Scanpix
AVHENGIG: Vi må drikke mer kaffe for å få samme oppkvikkende virkning som første dag vi drakk kaffe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Koffein i mat og drikke

Koffein er et stoff som finnes naturlig i en rekke planter. Det kjemiske navnet er trimetyl-xantin. Ifølge Folkehelseinstituttet inneholder kaffe-, guarana- og tebusken svært høye konsentrasjoner og benyttes derfor til produksjon av koffeinholdige drikker som kaffe, te, cola og såkalte energidrikker.

Innholdet i en kaffekopp avhenger av hvordan den lages og hvor lang trekketiden er. Tabellen under gir tilnærmede tall for koffeininnhold i kaffe sammenliknet med innhold i te, leskedrikker og energidrikker.

Koffeininnhold i drikker

per dl

per enhet

Koke- og filterkaffe

50-60 mg

100-120 mg per kaffekrus (2 dl)

"Energidrikker"

ca 32 mg

ca 160 mg per 500 ml (halv liter)

Espresso

ca 120 mg

ca 240 mg ved 2 kopper à 1 dl

Te

ca 26 mg per dl

ca 52 mg per tekopp (2 dl)

Cola og enkelte andre leskedrikker

ca 15 mg

ca 75 mg per flaske (500 ml)

(Kilde: Mattilsynet)

MÅTEHOLD: Gravide og ammende kvinner bør være forsiktige med koffeininntaket Foto: NTB Scanpix
MÅTEHOLD: Gravide og ammende kvinner bør være forsiktige med koffeininntaket Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gravide og koffein

Halveringstiden for koffein i kroppen dobles til tredobles under graviditet på grunn av de hormonelle endringene i kvinnekroppen, ifølge Folkehelseinstituttet. Det betyr at utskillelsen går saktere og at koffeinkonsentrasjonen i blodet øker. Koffein passerer morkaken og går over til fosteret.

Koffein går også over i morsmelken. Maksimumskonsentrasjonen av koffein blir nådd cirka 60 minutter etter inntak. Spedbarnet har lav kapasitet når det gjelder å skille ut koffein og dets nedbrytningsprodukter. Barnet kan derfor bli påvirket av koffein dersom konsentrasjon i morsmelken er høy.

Gravide og ammende kvinner bør følgelig være svært forsiktige med koffeininntaket, og bør ikke få i seg mer enn 100 - 200 mg/dag, anbefaler Folkehelseinstituttet.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring