Er mørk sjokolade sunt?

Mørk sjokolade har flere gunstige effekter på helsa vår, men kan ikke erstatte grønnsaker og medisiner.

MØRK SJOKOLADE: Ifølge fagfolk har mørk sjokolade en positiv effekt på hjerte og kar. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
MØRK SJOKOLADE: Ifølge fagfolk har mørk sjokolade en positiv effekt på hjerte og kar. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange har sikkert hørt at mørk sjokolade er sunt. Den mørke sjokoladens gode rykte skyldes hovedsaklig kakaobønnene som inneholder et stoff kalt flavonoider.

Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog, forklarer at flavonoider påvirker elastisiteten i blodårene som kan gi lavere blodtrykk og dermed senke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: - Kos deg med noen biter med god samvittighet, sier Tine Sundfør. Foto: Anita Sælø.
KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: - Kos deg med noen biter med god samvittighet, sier Tine Sundfør. Foto: Anita Sælø. Vis mer

Flavonoider er også en type antioksidant som kan bidra til å redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdom.

- Mørk sjokolade er derfor det beste man kan velge om man vil ha snacks, men selv om sjokolade er rik på antioksidanter, kan den på ingen måte erstatte frukt og grønnsaker som har en betydelig større helseeffekt på hjerte og kar, sier hun.

Ernæringsfysiologen påpeker at mørk sjokolade likevel inneholder rundt den samme mengden kalorier som vanlig melkesjokolade.

- Går du opp i vekt, spiller det ingen rolle hvor mange flavonoider du får i deg gjennom sjokoladen, da vil risikoen for hjerte- og karsykdommer øke uansett. Man må passe på mengden man spiser, sier hun.

- Bedrer insulinresistens

- Jeg liker ikke spørsmål om matvarer er sunne eller ikke. Det handler om sunne og usunne mengder. To plater mørk sjokolade om dagen vil jeg for eksempel si er en usunn mengde, og slik er det for nesten alle matvarer, sier Jutta Dierkes, professor i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen.

PROFESSOR: Jutta Dierkes. Foto: Privat
PROFESSOR: Jutta Dierkes. Foto: Privat Vis mer

Hun forteller at det er godt dokumentert at mørk sjokolade har en gunstig, men moderat effekt på blodtrykk og insulinresistens.

- Effekten gjelder for sjokolade som inneholder minst 70 prosent kakao. Dette skyldes at mørk sjokolade inneholder flavonoider, som det er lite av i melkesjokolade og hvit sjokolade, sier Dierkes, men understreker at man ikke skal spise mørk sjokolade for å få ned blodtrykket eller bedre blodsukkeret.

- Sjokolade kan ikke erstatte medisiner eller annen behandling, men man kan fint nyte to-tre biter om dagen med god samvittighet.

- Beskytter mot kreft

Både Sundfør og Dierkes får støtte i en studie publisert i tidsskriftet; Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry i fjor.

De konkluderer med at mørk sjokolade som er naturlig rik på flavonoider er assosiert med en gunstig effekt på hjerte- og karsykdommer.

De hevder at mørk sjokolade virker beskyttende mot diabetes type to, og at flavonoider kan bedre insulinresistensen.

I tillegg skriver forfatterne at mørk sjokolade som er rik på antioksidanter virker beskyttende mot flere krefttyper.

Er mørk sjokolade sunt?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring