Hva er gluten?

- Å spise glutenfritt bare fordi man tenker at det er sunnere, er ikke et smart valg, mener ernæringsfysiolog.

GLUTEN: Kornprodukter og pasta er rike på gluten. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GLUTEN: Kornprodukter og pasta er rike på gluten. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Gluten er en type protein som finnes naturlig i kornsortene hvete, rug, spelt og bygg. Alle matvarer som inneholder disse kornsortene inneholder også gluten, sier klinisk ernæringsfysiolog Hanna Fjeldheim Dale.

Hun forteller at gluten er en super ingrediens i bakst fordi den gjør deigen smidig og elastisk, og danner luftlommer når deigen heves slik at den blir luftig.

Cøliaki

Ifølge Fjeldheim er gluten helt ufarlig og håndteres som regel av kroppen som andre typer proteiner vi spiser, med mindre man har en intoleranse mot glutenproteinet, eller den kroniske autoimmune sykdommen cøliaki.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Hanna Fjeldheim Dale. Foto: Privat
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Hanna Fjeldheim Dale. Foto: Privat Vis mer

- Cøliaki skyldes en overfølsomhet for gluten. De som rammes får en betennelse i tarmen dersom de spiser gluten, og tarmtottene brytes ned, slik at opptaket av næring fra tarmen reduseres. Mellom èn til to prosent av befolkningen har diagnosen cøliaki, og for dem er det helt nødvendig med et livslangt glutenfritt kosthold for å holde seg friske, forklarer ernæringsfysiologen.

- Ikke et smart valg

Hun sier det er ingen grunn til å unngå gluten dersom man ikke lider av cøliaki, hveteallergi, eller diagnosen ikke-cøliakisk glutensensitivitet.

- Glutenfrie produkter har ofte lavere fiberinnhold og er mindre næringsrike en matvarene de byttes ut med dersom man bruker mye glutenfrie ferdigprodukter. Det er derfor ikke sunnere å spise glutenfritt, dersom man tåler gluten, sier hun og utdyper:

- Dersom man utelukker glutenholdige produkter fullstendig fra kostholdet, utelukker man samtidig en rekke næringsrike matvarer som diverse fullkornsprodukter og grovbrød. Å spise glutenfritt bare fordi man tenker at det er sunnere, er ikke et smart valg.

Ikke påvisbart

Ifølge Shuo-Wang Qiao, professor ved avdeling for immunologi ved Rikshospitalet, klarer man ikke å påvise vevsødeleggelse, eller unormale laboratorieprøver hos dem som ikke har cøliaki og spiser gluten. Dette inkluderer de som er gluten-intolerante.

- Det er pasienter som selv merker at de blir dårlige når de spiser gluten, men som man ikke klarer påvise tegn til cøliaki eller annen laboratorie-påvisbare sykdomstegn, sier hun.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring