Kostfiber - kroppens feiekost

Fiber forhindrer forstoppelse, gir økt metthetsfølelse, og kan forebygge mange sykdommer. Sørg for å få i deg nok fiber hver dag.

VIKTIGE KILDER TIL FIBER: Frukt, bær, korn, grovt mel, gryn, poteter, kli og grønnsaker Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VIKTIGE KILDER TIL FIBER: Frukt, bær, korn, grovt mel, gryn, poteter, kli og grønnsaker Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Visste du at fiber kan beskytte deg mot kreft, høyt blodtrykk, forstoppelse og gallestein - og dessuten kan hjelpe deg i å gå ned i vekt?

Listen over fiberens gode effekter på kroppen din er lang. Kostfiber er kroppens egen feiekost. Les mer her, og la deg overbevise.

Hvilken mat inneholder fiber?

Kostfiber er et karbohydrat og du finner du i frukt, bær, korn, grovt mel, gryn, poteter, kli og grønnsaker. Selv om fiber ikke gir deg energi, gjør det mye annet bra for kroppen din. Blant annet motvirker det ulike sykdommer, forstoppelse og høyt blodtrykk.

Det finnes forskjellige typer fiber som har ulike effekter i kroppen din. For å sikre deg alle fordelene bør du passe på å spise både frukt, korn og grønnsaker.

Du bør spise 30 gram kostfiber om dagen. En porsjon (75 gram) av lommelegens kornblanding gir deg hele 10 gram fiber. Du kan også lese hvor mye fiber hverdagsmaten din gir deg her.

Derfor er fiber bra

 • Gir økt metthetsfølelse, slik at du ikke overspiser og småspiser så lett.
 • Maten blir bearbeidet bedre
 • Motvirker forstoppelse
 • Hjelper til å transportere skadelige stoffer ut av kroppen
 • Kan beskytte mot gallestein
 • Kan beskytte mot ulike tarmsykdommer, bl.a. kreft i tykktarmen

Forebygger og kan brukes i behandling av:

Fiberrik mat har vanligvis også et høyt innhold av viktige mineraler, vitaminer og sporelementer, men gir deg ingen energi. At fiber beskytter mot ulike sykdommer er blant annet basert på data som viser at personer som spiser mye kostfiber sjeldnere får disse sykdommene. Det er derfor sannsynlig at kostfiber er årsaken til denne beskyttelsen. Helt sikre kan forskerne likevel ikke være.

LES OGSÅ: Fiber forebygger polypper i tarmen

FIBER FOREBYGGER SYKDOM: Fiber motvirker det ulike sykdommer, forstoppelse og høyt blodtrykk Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FIBER FOREBYGGER SYKDOM: Fiber motvirker det ulike sykdommer, forstoppelse og høyt blodtrykk Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kostfiber mot kreft

Et kosthold med mye frukt, grønnsaker og høyt fiberinnhold ser ut til å redusere risikoen for polypper i tarmen, tykktarmskreft og endetarmskreft.

Det gjennomsnittlige inntaket av kostfiber i Norge ligger på ca. 10g daglig. For å redusere risikoen for tykktarmskreft bør inntaket økes til 25-30g kostfiber daglig.

Hvordan kan du øke inntaket ditt av fiber?

Sammalt hvete inneholder fire ganger så mye fiber som siktet hvetemel. Den enkleste måten å øke inntaket ditt av kostfiber på er derfor å:

 • spise brød med minst 50- 75 % sammalt mel eller andre grove
 • kornprodukter
 • spise flere og tykkere brødskiver
 • bruke sammalt mel/ gryn i grøt, gjærbakst, pizzabunn, pannekaker og vafler
 • bruke mer poteter, grønnsaker og frukt i hverdagskosten
 • og selvsagt huske de berømte 5 om dagen

Gode tips om grønnsaker

 • La være å kutte opp grønnsakene før du koker dem. Noe kostfiber kan nemlig forsvinne i kokevannet!
 • Du bevarer vitaminene, mineralene og sporstoffene best hvis du spiser grønnsakene rå. Det er også bedre om du dampkoker grønnsakene, eller varmer dem opp i mikrobølgeovnen, i stedet for å koke dem.
 • Du bør spise 30 gram kostfiber om dagen.

Denne saken ble i sin helhet oppdatert 02.08.2017 av fagredaktør/sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder ved oppdatering: Matportalen.no og Lommelegen om tarmkreft, samt eldre Lommelegensak skrevet av Andree Levorsen, ernæringsfysiolog, 12. September 2003.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring