Nattlysolje

Nattlysolje er et av de mest populære kosttilskuddene. Vi har spurt legemiddelverket om hvilke dokumenterte virkninger produktet har.

NATTLYSOLJE: Overlege Steinar Madsen med flere kosttilskudd.  Foto: VG/Fotograf: Solstad, Fredrik
NATTLYSOLJE: Overlege Steinar Madsen med flere kosttilskudd. Foto: VG/Fotograf: Solstad, Fredrik Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Nattlysolje utvinnes fra fruktene til kjempenattlysplanten Oenothera biennis, som inneholder store mengder med frø. Planten har spredd seg utover i Europa og deler av Asia, men den kommer opprinnelig fra Nord- og Sør-Amerika, ifølge Nhi.no. Stilken og bladene til planten har fra gammelt av vært brukt til å lage ekstrakter eller omslag av blader for å lindre betennelser og små sår i huden.

Nattlysolje er et kosttilskudd, ikke et legemiddel. Nattlysolje er et av de mest populære kosttilskuddene i Norge, og selges på apotek og i helsekost-forretninger. Et raskt googlesøk viser at kosttilskudd med nattlysolje markedsføres for "sunn hud" eller "gunstig for tørr hud" hos de fleste norske tilbydere, men noen henspiller også på "hormonbalanse" og enkelte sier også at det er et produkt som er "populært ved PMS eller overgangsalder".

I nyere tid har nattlysolje blitt testet som naturlegemiddel i behandling av sykdommer, som er karakterisert ved kronisk betennelse, som atopisk eksem og leddgikt. Nattlysolje har også blitt brukt mot diverse plager hos kvinner, som smerter i brystene, overgangsbesvær, premenstruelle symptomer og til å lette fødsler.

Spørsmålet er - virker det?

LES OGSÅ: Kosttilskudd - trenger vi det?

KAN NATTLYSOLJE VIRKE MOT ULIKE SYKDOMMER: Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, forteller om relativt nedslående forskning så langt. Foto: Statens Legemiddelverk
KAN NATTLYSOLJE VIRKE MOT ULIKE SYKDOMMER: Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, forteller om relativt nedslående forskning så langt. Foto: Statens Legemiddelverk Vis mer

Virkestoffene til nattlysolje

– Nattlysolje inneholder en stor andel umettede fettsyrer, blant annet omega-6-fettsyrer, linolensyre og gamma-linolesyre (GLA). GLA er godkjent for å behandle smerter i brystene og eksem i noen land, opplyser Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

Omega-3 og omega-6 fettsyrer antas å påvirke ulike inflammatoriske og immunologiske sykdomsprosesser.

Oenothera biennis har ulike godkjenninger i forskjellige land.

– Nattlysolje markedsføres som kosttilskudd i mange varianter og med mange påstander. Hvis vi ser nøkternt på dokumentasjonen, kan vi si følgende ved en del ulike tilstander, sier Madsen og viser til følgende dokumentasjon:

Nattlysolje - dokumentasjon av virkning

TilstandBedømmelse av dokumentasjon
Eksem

Vitenskapelig dokumentasjon tyder på en moderat virkning

Brystkreft

Noen få studier kan tyde på en viss effekt, og færre tilbakefall, men det må gjøres flere studier for å fastslå om det er noen virkning

Smerter i brystene

Usikker virkning, studier har gitt motstridende resultater

Bronkitt

Usikker virkning

Hjertesykdommer

Ingen virkning er dokumentert

Diabetes

Noen studier har vist effekt på blodsukker, men det er usikkert om dette har gunstig langtidsvirkning

Leddgikt

Usikker virkning, motstridende resultater i studier

Astma

Ingen effekt

Premenstruelle plager (PMS)

Ingen sikker effekt, motstridende resultater i studier

Overgangsalder/menopause

Ingen sikker effekt, motstridende resultater i studier

ADHDIngen virkning

Den europeiske vitenskapelige plantekomiteen HMPC har vurdert nattlysolje for å se hva som er dokumentert som tradisjonell behandling.

Konklusjon: Bevist moderat effekt på tørr og kløende hud

Konklusjonen er at nattlysolje kun har moderat virkning på eksem, og de andre sykdommene eller tilstandene som nattlysolje har blitt forsøkt som behandling har enten ingen eller usikker virkning, eller har behov for mer forsking for å fastslå et resultat.

– HMPC har bare anerkjent nattlysolje til bruk mot kløe ved tørr hud. Annen bruk støttes ikke av tradisjoner. Vi regner det for å være trygt å bruke nattlysolje for inntil ett år for PMS, smerter i brystene og eksem, sier Madsen.

Nattlysolje og legemidler

Friske folk som ikke går på medisiner, kan fint bruke nattlysolje. De som derimot bruker legemidler, bør være forsiktig.

– Nattlysolje kan påvirke effekten av en rekke medisiner, fordi det ser ut til at det kan redusere nedbrytning av legemidler i leveren, advarer Madsen.

Legemidler som kan påvirkes er blant annet:

– Disse legemidlene kan få sterkere virkning eller flere bivirkninger på grunn av interaksjonene, sier Madsen.

Nattlysolje kan gi lavt blodtrykk hos noen, derfor bør personer som bruker blodtrykksmedisiner være forsiktige.

– Nattlysolje kan også øke risikoen for blødninger, og pasienter som bruker blodfortynnende legemidler bør være forsiktige og kun bruke nattlysolje i samråd med legen, råder Madsen.

LES OGSÅ: Når medisiner og kosttilskudd sammen gir uheldig virkning

NATTLYSOLJE: Produktet er ufarlig for friske mennesker som ikke bruker medisiner. Foto: Shutterstock
NATTLYSOLJE: Produktet er ufarlig for friske mennesker som ikke bruker medisiner. Foto: Shutterstock Vis mer

Nattlysolje gir sjeldent bivirkninger

Når det gjelder bivirkninger har det vært rapportert allergiske reaksjoner, men dette er ganske sjeldent, ifølge Madsen.

Der er meldt om bivirkninger som:

Hittil har forskning ikke klart å vise at nattlysolje har særlig effekt på mange av de tilstandene naturpreparatet brukes mot. Ved å bruke nattlysolje risikerer du også at ingenting skjer.

Vær forsiktig ved kjøp av nattlysolje på nett fra utlandet

I likhet med legemidler, finnes det useriøse aktører som selger nattlysolje på nett. Sjekk alltid hvem som står bak en nettbutikk som selger dette.
Norske, apotek- og kjente helsekostkjeder på nett er trygt, mens utenlandske nettbutikker kan det være langt vanskeligere å kontrollere hvem som står bak og om det er et seriøst selskap.

Faren med de falske produktene er at de kan inneholde for mye, for lite eller helt andre stoffer enn det som står på innholdsdeklarasjonen. Det kan også være forurensninger i dem.

LES OGSÅ: Slik vet du om legemiddelet du kjøper på nett er lovlig

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring