Kosthold

Seks matvarer som er veldig bra for hjertet ditt

Et hjertevennlig kosthold er enkelt å få til, og behøver ikke være kjedelig!

HJERTEVENNLIG KOSTHOLD: Grønnsaker, frukt og fet fisk er noen av matvarene som er gode for hjertet. Bilde: Tatjana Baibakova / Shutterstock / NTB
HJERTEVENNLIG KOSTHOLD: Grønnsaker, frukt og fet fisk er noen av matvarene som er gode for hjertet. Bilde: Tatjana Baibakova / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hjerte- og karsykdommer er blant de største dødsårsakene i Norge. Omkring en femtedel av den norske befolkningen lever med hjerte- og karsykdom, eller får forebyggende behandling for dette.

Hjertesykdom eller ei – vi har alle godt av å passe på hjertene våre, og bør sørge for et kosthold som er sunt for hjertet.

For mye fett er farlig

Fettstoffer er viktig for kroppen, og noen fettstoffer er faktisk livsviktige. Men det er forskjell på fettstoffene, og selv om fett ikke er farlig i seg selv, kan det være farlig hvis det er for mye av det.

For å oppnå et sunt og friskt hjerte, er det viktig å tenke over sammensetningen av fett i kostholdet.

Sammensetningen av fettsyrer i kostholdet vårt påvirker nemlig kolesterolnivåene i blodet. Høye nivåer av kolesterol bidrar til åreforkalkning, og øker risikoen for å utvikle hjertesykdom.

Hva er et hjertevennlig kosthold?

Et balansert og variert kosthold er viktig, og et hjertevennlig kosthold betyr ikke at du skal oppgi alle gode smaksopplevelser. Sunn mat smaker fantastisk med de riktige ingrediensene, og som regel handler det om at du skal venne deg til andre smaker enn det du er vant med.

For de fleste av oss vil det ikke være nødvendig å følge en veldig restriktiv diett. Små endringer i kosten kan gjøre en stor forskjell. Et balansert og variert kosthold er som regel det beste, hvor de fleste måltidene består av sunn og hjertevennlig mat.

For å holde hjertet sunt er det gunstig å erstatte mettet fett med flerumettet fett, da mettet fett øker kolesterolet.

Følgende matvarer er gode for hjertet ditt:

1. Plantekost

Grønnsaker, bær, belgvekster som bønner, kikerter og linser, frukt og fullkornsprodukter er bra for hjertet. Du bør derfor sørge for at du får dine «fem om dagen», eller aller helst mer. Avokado inneholder for eksempel mye umettet fett, og er godt for hjertet.

Et vegetarbasert kosthold kan være svært gunstig i forhold til risiko for hjerte- og karsykdom. Du bør velge friske og fargerike grønnsaker, som tomat, paprika, spinat og salat. Brokkoli, kål, gulrot, erter, asparges og søtpotet er også anbefalt.

2. Fisk, både fet og mager

Fisk er sunt for oss. Det gjelder både fet og mager fisk. Fet fisk er spesielt godt da det inneholder omega 3-fettsyrer. Dette er gunstig, og du bør spise fisk flere ganger i uka. Fet fisk er for eksempel makrell, laks, ørret, sardiner eller sild.

3. Grove kornprodukter

Spis fullkorn i stedet for finere kornprodukter, som bakervarer av hvitt mel og søte frokostblandinger.

Grovt brød og knekkebrød med havre, bygg, rug, nøtter og frø er for eksempel godt for hjertet. Havregrøt er en god måte å starte dagen på, og er et eksempel på en hjertevennlig frokost.

4. Olivenolje eller rapsolje

Bytt smør ut med vegetabilske oljer som oliven og raps. Kokos, kakaofett og palmeolje inneholder mye fett, og du bør derfor begrense inntaket av disse.

5. Nøtter og frø

Nøtter og frø inneholder mye umettet fett, og er sunt for hjertet. Det er viktig at du spiser usaltede nøtter, og ikke saltede og ristede nøtter. For mye salt er nemlig ikke godt for blodtrykket. Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerte- og karsykdom.

6. Magre kjøttvarer og meieriprodukter

De største kildene til mettet fett i kostholdet er kjøtt og meieriprodukter. Du bør derfor begrense inntak av rødt kjøtt, og bearbeidet kjøtt som bacon, pølser og hamburger. I stedet bør du spise mer hvitt kjøtt som for eksempel kylling eller kalkun, fisk, og vegetarisk mat.

I tillegg er det en fordel å bytte ut fete meieriprodukter med de mer magre lettproduktene. Anbefalte meieriprodukter er melk, ost cottage-cheese, kesam, yoghurt og skyr.

Begrens snacks, sukker og alkohol

Begrens inntaket av godteri og fastfood. Det gjelder blant annet kaker, kjeks, potetgull, iskrem og kremfløte. Du bør heller ikke overdrive inntaket av alkohol, da det kan påvirke hjertehelsa negativt.

Flytende kalorier er ikke sunt for hjertet. Det gjelder sukkerholdig brus, saft, kaffelatte eller fruktjuice. Har du for vane å drikke brus, juice eller saft daglig, er det en fordel å endre dette, og heller drikke vann når du er tørst.

Det beste er å lage mat fra bunnen med gode råvarer. Da kan du også bedre styre tilsetningen av sukker og salt i maten.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring