Smarte grep for å redusere sukkerinntaket

Det kan føles uoverkommelig å skulle endre kosten, men det behøver ikke være så vanskelig.

SUNN ELLER USUNN MAT: Det kan være vanskelig å velge de sunne alternativene. Foto: ilona.shorokhova / Shutterstock / NTB
SUNN ELLER USUNN MAT: Det kan være vanskelig å velge de sunne alternativene. Foto: ilona.shorokhova / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Over halvparten av barn og unge, og omkring en femtedel av voksne, har et inntak av tilsatt sukker som er høyere enn anbefalt.

For mye sukker øker risikoen for overvekt og fedme, som igjen gir økt risiko for diabetes type 2 og noen former for kreft.

Ofte kan det føles uoverkommelig å skulle endre kosten, og velge sunnere alternativer til godteri, kaker og brus. Det behøver imidlertid ikke være så vanskelig.

Her følger seks enkle grep for å redusere sukkerinntaket i hverdagen.

1. Kjøp mindre

Det beste rådet for å spise mindre sukker er å kjøpe mindre sukker. Når du har skuffen full av godteri og kjeks, og kjøleskapet fylt opp med brus og juice, er det lett å bli fristet.

Du kan derfor gjøre en stor forskjell for deg selv når du handler. Ikke dra i butikken når du er sulten, da er det lettere å falle for de kjappe kaloriene. Unngå å kjøpe for mange varer med tilsatt sukker, kaker og godteri. Kjøp i stedet litt ekstra frukt, grønnsaker eller usaltede nøtter.

Mange opplever at søtsuget melder seg om kvelden. Da er det en fordel å ha en plan. Et eple eller en liten fruktskål kan minske suget. I starten kan det være vanskelig, men det blir som regel lettere og lettere med tida.

2. Lag en ukeplan

Lag en ukeplan for når du har lov til å spise godteri, kake, is eller søte kjeks, og bestem samtidig mengden du har lov til å spise. Når du har bestemt deg på forhånd for når du kan spise sukker, blir det enklere å håndtere de uforutsette situasjonene, hvor du blir tilbudt en kake, eller hvor du plutselig får sukkersug.

Kjøp godteriet samme dag som du skal spise det. Hvis du kjøper det mange dager i forveien, er sjansen stor for at du sprekker, og spiser det før du egentlig hadde planlagt.

3. Avled deg selv fra sukkersuget

Avled deg selv fra sukkersuget når det blir for stort. Hvis det ikke hjelper med et stykke frukt eller et glass vann, kan du forsøke å avlede deg selv på en annen måte.

Gå en tur, og få pulsen opp. Reis deg fra stolen og rist på armer og ben, eller lag noen enkle strekkøvelser. Ofte forsvinner sukkersuget ved litt i bevegelse.

Mange opplever også at det hjelper å børste tennene eller tygge på en tyggegummi når søtsuget melder seg.

4. Lag avtaler med andre

Det er vanskelig å lage nye, sunne vaner alene. Særlig gjelder dette hvis du bor sammen med andre som fremdeles spiser godteri hver dag.

Det er derfor en stor fordel hvis dere er flere i familien som ønsker en sunnere livsstil. Da kan dere hjelpe hverandre med å holde fast i planen.

Hvis én har en vanskelig dag og får lyst på sukker, kan det være en stor hjelp hvis de andre i familien oppfordrer til at dere heller kan lage en fruktsalat eller gå en tur.

5. Hold avstand til fristelsene

Kanskje er du veldig god til å styre sukkerinntaket hjemme, men dårlig til det når du er på besøk hos andre? Mange forbinder sosialt samvær med godteri, brus og kaker.

Hvis det står en skål med godteri eller et kakefat på bordet når du er sammen med venner, er det en fordel å sitte langt vekk fra søtsakene.

Sørg derfor for å plassere deg så fysisk langt vekk fra fristelsene som mulig, slik at du enten må reise deg for å rekke bort, eller be en annen om å sende skålen eller fatet.

Det kan også være en fordel å ha en pakke tyggegummi i lomma, så du kan avlede deg selv hvis søtsuget blir for stort.

6. Nyt sukkeret når du spiser det

En del spiser sukker uten at de tenker over det, eller egentlig nyter det.

Står det en skål med godteri på bordet, tar du kanskje en håndfull, og spiser den mens du gjør andre ting. Eller du drikker en halvliter brus mens du ser en film eller sitter i bilen.

Øv deg i stedet på å spise – og drikke sukker med tilstedeværelse. Nyt hver bit, og tygg langsomt. Spis litt, men godt. Hvis du spiser på automatpilot og egentlig ikke nyter smaken, så er det ikke verdt kaloriene.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring