Barn og forgiftning

Barn spiser like gjerne Zalo som sjokolade. Hva gjør du når uhellet er ute?

Barn og forgiftning

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vi omgir oss med en rekke produkter og stoffer som er både helsefarlige og giftige. Hvert år mottar Giftinformasjonen cirka 30.000 henvendelser fra personer som har fått noe i seg eller på seg, som potensielt kan være farlig.

En forgiftning oppstår når du blir utsatt for et stoff i så stor mengde at det gjør skade på kroppen. Stoffene kan komme inn i kroppen via munn, svelg, luftveier, hud og øye.

De farlige stoffene kan være alt fra legemidler, alkohol og tobakk til kjemiske produkter, gasser, sopp og planter. Til og med vann kan forårsake forgiftning.

Barn er ekstra utsattEn gruppe som er spesielt utsatt for å bli forgiftet, er barn. De fleste forgiftningsulykker skjer med barn mellom ett og fire år, i en alder der de er opptatt av å utforske omgivelsene rundt seg.

Kvalme, problemer i mage og tarm, slapphet, diaré, irritabilitet og hyperaktivitet kan være tegn på at barnet ditt er forgiftet.

- Symptomene avhenger av hva slags type stoffer barnet har fått i seg, sier seksjonssjef ved Giftinformasjonen Berit Muan, til Mozon.no. Hun er en av hovedforfatterne i den nye boka Farlig eller Ufarlig - Forgiftningsuhell hos barn.

Les mer her om symptomer og behandling ved de vanligste forgiftningsfellene:

Skyll med vann!Dersom du mistenker at barnet ditt har fått i seg et farlig stoff bør du ringe Giftinformasjonen for å få råd.

- Situasjonen må vurderes fra gang til gang. Det er sjelden det oppstår forgiftninger hos barn, og ofte holder det bare å skylle med et glass vann. Men det er viktig å vite hva du skal gjøre ved alvorligere tilfeller, for eksempel ved inntak av legemidler, sier Muan.

Halvparten av henvendelsene til Giftinformasjonen dreier seg om barn under fire år. Og hvert år får rundt 500 barn behandling på sykehus på grunn av forgiftning.

Giftinformasjonen har en døgnåpen telefontjeneste med telefonnummer: 22 59 13 00.

Når uhellet er ute- Det er viktig å skille mellom forgiftning og at barn får noe i seg som ikke er farlig. Det barn oftest putter i munnen, er relativt ufarlige ting som planter og bær, rengjøringsmidler, fluortabletter og ulike kosmetikk- og kroppspleieprodukter, påpeker Muan.

Dette fører sjelden til alvorlige skader, men enkelte planter og husholdningsprodukter kan selv i små mengder gi betydelig ubehag.

Barn smaker også relativt ofte på tobakk, sigaretter eller snus. I små mengder er ikke dette farlig, men større mengder kan gi alvorligere symptomer.

- Vær spesielt oppmerksom på grilltennvæske, etsende alkaliske stoffer og legemidler som paracetamol og jernpreparater, oppfordrer Muan. Disse kan i verste fall gi alvorlige skader og sykehusinnleggelse kan bli nødvendig.

Det er svært sjelden at barn dør av forgiftningsuhell.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring