Fjesing

Dette bør du gjøre hvis du tråkker på den giftige fisken

Med varmere klima kommer det flere fjesinger langs kysten i Norge. Stikkene fra fjesingen er svært smertefulle, men kan ofte lindres med enkle grep.

FJESING: En fisk med giftige pigger på ryggfinnen. Bilde: Jesus Cobaleda / Shutterstock / NTB
FJESING: En fisk med giftige pigger på ryggfinnen. Bilde: Jesus Cobaleda / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fjesing er en fisk som finnes langs norske badestrender, primært sør for Trondheimsfjorden. Her ligger den gjemt i sanden, og kan stikke badegjester, da den har giftige pigger på ryggfinnen og ved gjellelokkene.

Stikkene fra fjesingen kan forårsake sterke smerter, men rask førstehjelpsbehandling kan lindre smertene betydelig.

Hvordan vet man om man er stukket av en fjesing?

Som regel vil man ikke være i tvil om at man er stukket av en fjesing. Stikkene skjer typisk når man bader og kommer til å tråkke på fjesingen.

Hvis man fisker og får en fjesing på kroken, kan man også bli stukket når man håndterer fisken.

Finner man en død fjesing, bør man la den være. Den kan nemlig fremdeles inneholde gift, og er lett å stikke seg på.

Symptomene ved fjesingstikk

Fjesingstikkene gir en skarp smerte, og ofte vil man kunne se ett eller flere stikksår i huden. Vanlige symptomer er intens smerte i og rundt stikkstedet. Smerten kan spre seg utover fra stikkstedet.

Hevelse, rødme og nedsatt bevegelighet av kroppsdelen som er stukket, er også vanlig. Noen få mennesker kan utvikle svimmelhet, kvalme, magesmerter og oppkast, men dette er sjelden.

Mer alvorlige reaksjoner er svært sjeldne, men kan forekomme. Les mer om dette lengre ned i artikkelen.

Førstehjelp ved fjesingstikk

Rask behandling lindrer som regel smertene fra et fjesingstikk. Hvis man er stukket av en fjesing bør man gjøre følgende:

  • Senk kroppsdelen som er stukket i så varmt vann som man tåler (omkring 40–45 grader celsius). Vannet skal ikke være så varmt at man risikerer å bli skåldet.
  • Etterfyll med varmt vann løpende, og fortsett varmtvannsbehandlingen inntil smerten har gitt seg. Dette tar ofte omkring 30 til 40 minutter, men noen ganger tar det opptil 90 minutter.
  • Fjern eventuelle rester av giftpigger.
  • Vask med vann og såpe.
  • Bruk smertestillende medisin, som paracetamol, hvis det er nødvendig.
  • Vurder om stivkrampevaksine er nødvendig. Det avhenger av hvor lang tid det er siden siste stivkrampevaksine.

Hvor lenge varer smertene etter fjesingstikk?

Som regel er varmtvannsbehandlingen svært effektiv, og de verste smertene avtar raskt.

Lokale smerter kan vedvare i flere uker etter stikk. Er man stukket under foten kan man for eksempel merke ømhet hver gang man tråkker ned, i ukene som følger etter fjesingstikket.

Hevelsen rundt stikkstedet kan vare i flere måneder.

Hvorfor hjelper det med varmt vann ved fjesingstikk?

Varmt vann høres ut som en veldig enkel løsning, og det kan være vanskelig å tro på at det kan hjelpe på de intense smertene. Årsaken til at smertene blir lindret er imidlertid logisk nok.

Det varme vannet nedbryter nemlig giften fra fjesingen. Hovedkomponenten i giften, er proteinet dracotoksin, og proteiner blir nedbrutt ved eksponering for varme. Dette gjelder også giften fra fjesingen.

Når skal man kontakte lege?

Hvis varmtvannsbehandlingen har hjulpet og smertene er vekk, behøver man ikke kontakte lege, med mindre det er nødvendig med en stivkrampevaksine.

Hvis smertene derimot er kraftige og vedvarende etter fullført varmtvannsbehandling, bør man kontakte lege. Dette gjelder også hvis smertene kommer tilbake etter en periode uten smerter.

Det er sjelden at fjesingstikk fører til alvorlig sykdom. Noen få kan imidlertid oppleve komplikasjoner og seneffekter som hjerterytmeforstyrrelser, lavt blodtrykk, kramper og pusteproblemer. Noen ganger kan det også oppstå infeksjon med bakterier. Er det tegn på infeksjon eller annen alvorlig sykdom, skal man alltid kontakte lege.

Hvis man er allment påvirket, for eksempel med feber, svimmelhet, kvalme eller oppkast, bør man også kontakte lege.

Man kan også alltid ringe til Giftinformasjonens døgnåpne telefon 22 59 13 00.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring