Finnes det giftige edderkopper i Norge?

Er de bare hårete og ekle, eller kan de også være farlige for oss? Og visste du at noen kan reagere allergisk på edderkoppbitt?

GIFTIG: Stor lyngrovedderkopp (Pisaura mirabilis) - er som de fleste andre edderkopper i Norge giftig. Men den er ikke farlig for mennesker. NTB Scanpix / Shutterstock
GIFTIG: Stor lyngrovedderkopp (Pisaura mirabilis) - er som de fleste andre edderkopper i Norge giftig. Men den er ikke farlig for mennesker. NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Alle edderkoppene i Norge er giftige, med unntak av én art fra familien som heter Uloboridae, eller trekanstspinnere. Disse har ikke giftkjertler, har Petter Jordan, edderkoppekspert og zoolog ved Universitetet i Bergen, tidligere forklart til Lommelegen.

LES OGSÅ: Insektsbitt - noen innsekter kan gi kraftig reaksjon

Giftig, men ufarlig

Edderkoppen er nemlig et rovdyr, og giften bruker den til å drepe andre småkryp. Men selv om de fleste norske edderkopper har gift i seg er det likevel ingen grunn til panikk. Det finnes nemlig ingen edderkopper i Norge som er farlige for mennesker.

- Det skal litt til å bli bitt av en norsk edderkopp. Dette skyldes blant annet at edderkoppene ikke er aggressive. Det finnes imidlertid en del utenlandske arter som lett blir provosert og som vil bite om man prøver å plukke dem opp, blant annet en del arter av taranteller. Men dette gjelder altså ikke de norske artene.

LEGEN SVARER: Bitt av edderkopp i Spania. Farlig?

EDDERKOPPER: Mange synes de er ekle. Men de norske edderkoppene er heldigvis ikke farlige. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
EDDERKOPPER: Mange synes de er ekle. Men de norske edderkoppene er heldigvis ikke farlige. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hva skjer hvis vi blir bitt?

Hvis edderkoppen likevel skulle bite er det ikke sikkert man merker noe.

- Det er nemlig ikke veldig vondt å bli bitt av norske edderkopper, det er bare et lite stikk og litt svie, sier Jordan. Men det skal som sagt veldig mye til å bli bitt av en norsk edderkopp.

- Da må man gjerne klemme dem slik at edderkoppen biter i selvforsvar. Eller man plukker den opp med hendene. Og selv om det skulle skje at man blir bitt, så vil man ikke merke noe særlig annet enn at det svir litt.

Edderkoppallergi er også noe vi anser som svært sjeldent, selv om det ikke kan utelukkes helt, mener han.

Hvor finner vi de virkelig giftige edderkoppene?

For å finne giftige edderkopper må man til varmere strøk. I følge zoologen bor noen av de mest kjente artene i Australia og i deler av USA. Men det finnes arter man skal være forsiktige med i Sør Amerika, Asia og Afrika også, påpeker han. Totalt finnes det over 47.000 edderkopparter i verden. Men selv om vi nordmenn kanskje tenker at de fleste utenlandske edderkopper er farlige, er sannheten en helt annen.

- Litt røft regnet kan man si at rundt 20 arter er potensielt farlige for mennesker. Det som er sikkert er at de fleste ikke er farlige, understreker Jordan.

LES OGSÅ: Dette bør du gjøre ved huggormbitt

AUSTRALSK EDDERKOPP: En av de virkelig giftige edderkoppene som er farlig for mennesker. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
AUSTRALSK EDDERKOPP: En av de virkelig giftige edderkoppene som er farlig for mennesker. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

En av edderkoppene vi imidlertid bør være oppmerksomme på er Atrax robustus, også kalt Australsk tunneledderkopp. - Den kan være farlig for mennesker, men er ikke farlig for hund og katt osv, sier han og legger til at det at den er farlig for oss bare er en tilfeldighet.

En annen farlig edderkopp er sort enke, som finnes i deler av USA.

LES OGSÅ: Bruker du blodtrykksmedisiner? Detter bør du vite hvis du blir bitt av huggorm

SORT ENKE: En av verdens farligste edderkopper. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SORT ENKE: En av verdens farligste edderkopper. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

- Det finnes litt forskjellige typer gift. Sort Enke har for eksempel en type nervegift som kan gi kramper i store deler av kroppen. Men en art som blir kalt brun eneboer eller fiolinedderkopp (Loxoceles reclusa) har en nekrotisk gift som bryter ned vev, slik at man kan få sår som ikke vil gro.

Er man så uheldig at man blir bitt av en farlig edderkopp finnes det imidlertid motgift mot de aller fleste arter. Det viktigste er derfor å komme seg raskest mulig til lege.

- Det er veldig sjelden noen dør av edderkoppbitt på verdensbasis, sier Jordan.

Men hvis du er i utlandet og vil unngå å bli bitt kan det likevel være lurt å ta noen forhåndsregler.

- Ikke plukk opp ting du ikke vet hva er. En annen ting som er lurt er å sjekke at det ikke har krøpet noe opp i skoene i løpet av natten, hvis man er i strøk hvor det finnes giftige dyr.

BITT AV GIFTIG EDDERKOPP: Sår og hudlesjoner etter bitt av giftig edderkopp, farlig for mennesker. Foto: Galih Surya Alam / Shutterstock / NTB scanpix
BITT AV GIFTIG EDDERKOPP: Sår og hudlesjoner etter bitt av giftig edderkopp, farlig for mennesker. Foto: Galih Surya Alam / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Ringer Giftinformasjonen

- Spørsmål om giftige edderkopper er noe vi ikke får så ofte, forteller Anita von Krogh, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen. Men noen telefoner får de hvert år.

- Det er som regel henvendelser fra personer som er engstelige fordi de har tatt på en edderkopp, eller de har et barn som har spist en edderkopp. Vi kan berolige dem med at ingen av delene er farlige, så lenge det dreier seg om norske edderkopper.

Hun forteller at noen også ringer etter at de kommer hjem fra utlandet, fordi de har fått et stikk de er bekymret for, eller har sett en edderkopp som de lurer på om kan være farlig.

- I disse tilfellene håndteres bittet ut fra hvilke symptomer pasienten eventuelt har, sier hun.

Hvis noen ringer fra utlandet, og forteller at de er redd de er bitt av en edderkopp henviser rådgiverne på Giftinformasjonen videre.

- Vi ber dem ta kontakt med lokale leger eller Giftinformasjonen der de er. Det er de som sitter på den beste kompetansen om hvilke edderkopper som finnes i området og hva man eventuelt vil trenge av behandling.

SVARER: Anita von Krogh er seniorrådgiver ved Giftinformasjonen. De får innimellom henvendelser fra folk som er bekymret for edderkoppbitt.
SVARER: Anita von Krogh er seniorrådgiver ved Giftinformasjonen. De får innimellom henvendelser fra folk som er bekymret for edderkoppbitt. Vis mer

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring