Fire forgiftninger vi ofte får om sommeren

Dette får Giftinformasjonen mest spørsmål om. Se hva du skal gjøre dersom uhellet er ute.

LETT TILGJENGELIG FOR BARN: Foreldre eller besteforeldre er kanskje ikke så vant til å tenke på at medisiner må pakkes vekk - også på hytta. Foto: Scanpix
LETT TILGJENGELIG FOR BARN: Foreldre eller besteforeldre er kanskje ikke så vant til å tenke på at medisiner må pakkes vekk - også på hytta. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Giftinformasjonen er det​ nasjonale rådgivnings- og kompetanseorganet vedrørende akutte forgiftninger og forgiftningsfare i Norge. De er i beredskap hele døgnet, alle dager i året.

– Vi får rundt 40 000 henvendelser i året og mer enn 100 i døgnet. Det er spesielt mange henvendelser om sommeren, antakelig fordi det er en tid hvor folk ofte er ute av dagliglivet og de vanlige rutinene sine, forklarer seniorrådgiver Mari Tosterud ved Giftinformasjonen, til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste feriesykdommene

1. Barn spiser legemidler

Om sommeren er ofte legemidlene ute av de vanlige oppbevaringsstedene og er mer tilgjengelig for små barn. Barna er gjerne mer sammen med besteforeldre som bruker sterkere legemidler, som for eksempel ikke oppbevares i et medisinskap på hytta, slik som det gjør hjemme.

– Når tablettene står på nattbordet eller ligger i væska, er det plutselig så mye lettere å smake på pillene til foreldrene, bestefar eller bestemor. Det er vårt hjertesukk. Vi ser mye av dette, sier Tosterud.

KLASSIKER: Besteforeldre bruker ofte sterke legemidler som kan være skadelig for små, nysgjerrige barn som vil smake.  Foto: Scanpix
KLASSIKER: Besteforeldre bruker ofte sterke legemidler som kan være skadelig for små, nysgjerrige barn som vil smake. Foto: Scanpix Vis mer

Har skaden først skjedd, råder Tosterud at du ringer til Giftinformasjonen eller legevakten.

– Det er viktig å få konkrete råd tilpasset denne situasjonen. I en del tilfeller vil man få beskjed om at det som har skjedd er ufarlig og at man slipper å engste seg. I andre tilfeller er det viktig med rask behandling, opplyser Tosterud.

Hun anbefaler alle med små barn å ha medisinsk kull tilgjengelig, et spesialbehandlet kull som kan være nyttig å gi ved forgiftningsuhell.

–Det binder seg til legemiddelet og kan spare barnet for mange symptomer. I mange situasjoner kan det være nyttig å ha, men ikke gi det til barnet før du har forhørt deg med legevakten eller Giftinformasjonen, for i noen tilfeller skal det ikke brukes, råder Tosterud.

Tips: Skaff deg et medisinskap på hytta, slik at legemidlene oppbevares på et sted og blir utilgjengelige for små barn.

LES OGSÅ: Slik redder du barnet ditt fra kvelning

2. Tar dobbel dose av legemidlene

Men det er ikke bare barn som kan bli forgiftet av legemidler. Om sommeren hender det ofte at voksne tar tablettene sine for ofte.

– På sommeren er vi ofte ute av den normale rytmen vår. Det blir forvirringer i rutinene som man kan så godt i hverdagen, og plutselig har man tatt dobbel dose av de sterke medisinene, forklarer Tosterud ved Giftinformasjonen.

SPIST KJEMIKALIER: Giftinformasjonen får jevnt og trutt spørsmål fra bekymrede foreldre med barn som har smakt på bilvask, felgrens Foto: Scanpix
SPIST KJEMIKALIER: Giftinformasjonen får jevnt og trutt spørsmål fra bekymrede foreldre med barn som har smakt på bilvask, felgrens Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Når bør du kontakte legevakt?

3. Barn smaker på kjemikalier

– Vi er mer aktive om sommeren. Vi maler huset, vasker bilen, renser felgene og vasker ned terrassen. Jo mer kjemikalier som står fremme, jo større er sjansene for at de minste smaker på det, påpeker Tosterud.

Giftinformasjonen får jevnt og trutt spørsmål fra bekymrede foreldre med barn som har smakt på slike kjemikalier. For små barn kan det være fristende å ta en slurk.

– Bilsjampo og hverdagsvask er ofte ikke så ille, men hvis det er snakk om rust- eller asfaltfjernere eller felgerens, så kan det inneholde giftige og etsende ingredienser. For å vite om det blir farlig er vi på Giftinformasjonen er opptatt av å finne ut hva som er i dette produktet, om det er fortynnet og hvilken mengde som ble inntatt, forklarer Tosterud.

Voksne kan også få i seg kjemikalier, men da er det typisk situasjoner hvor de har fått noe på øyet eller har hellet kjemikalier over på brusflasker, og har deretter tatt seg en slurk av feil flaske. Dersom det er frostvæske i flaska man har smakt på, kan man trenge sykehusbehandling om man tar en slurk.

4. Barn smaker på husmaling

Giftinformasjonen får hyppig spørsmål om barn som har smakt på husmalingen.

– De maler gjerne på seg selv og smaker på malingen. Det er veldig sjeldent noe stort problem. Det er faktisk farligere når foreldre prøver å få bort malingen med white spirit, sier Tosterud.

Det organiske løsemidlet tørker nemlig mer ut huden, siden det er fettoppløsende.

– White spirit gir mer irritasjon i huden. Vask heller bort malingen med vann og såpe. Det er ikke så farlig om det sitter igjen litt maling, råder Tosterud.

LES OGSÅ: Kløende utslett etter bading i ferskvann?

Hva bør du gjøre om uhellet er ute?

SKYLL MUNNEN GODT: Har du har inntatt noe som kan medføre forgiftning? Da skal du fjerne alle rester fra munnen og drikke noe - for eksempel vann, melk eller saft. Foto: Scanpix
SKYLL MUNNEN GODT: Har du har inntatt noe som kan medføre forgiftning? Da skal du fjerne alle rester fra munnen og drikke noe - for eksempel vann, melk eller saft. Foto: Scanpix Vis mer
 • Ved fare for akutt forgiftning bør du kontakte Giftinformasjonen på telefonnummer 22591300.
 • Ved alvorlige symptomer, ring 113.

Stoff Giftinformasjonen advarer mot:

Giftinformasjonen er opptatt av at barn ikke kan beskyttes mot alle inntak, så det er viktig å rette fokus på produkter og legemidler som kan gi alvorlig forgiftning ved små inntak. Foreldre bør være særlig oppmerksom på:

 • Petroleumsdestillater (som white-spirit, lampeolje, tennvæske og bensin)
 • Legemidler, også en del av de reseptfrie både med paracetamol og nesesprayer kan være problematiske for barn
 • Jerntabletter
 • Sterke, etsende produkter som avløpsåpnere, ovnsrensemidler, terrassevask og midler til utendørs husvask samt sopp- og algefjerning.
 • Produkter med glykoler, særlig frostvæske og bremsevæsker
 • Bordsalt
 • Alkohol
 • Nikotinholdige produkter
 • Knappcellebatterier

Kilde: Folkehelseinstituttet.no

Sjekk Helsenorge.no for flere tips ved inntak av petroleumsdestillater og etsende stoffer.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring