Rimelig husrom med usynlige venner

Se opp for rimelige boalternativer! Kanskje du må bo i fukt og dele husrom med muggsopp og midd som beiter i muggsoppen. Dette kan gi deg reaksjoner. - Fuktig inneklima disponerer for astma og allergi, sier overlege Harald G. Wiker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Foto: Mycoteam

Det kan lønne seg å investere i gode boligforhold. Det gir deg helsemessige gevinster på sikt. En viktig årsak er at muggsoppen trives i fuktig miljø. Muggsopp lever overalt og de produserer mikroskopiske sporer som spres i luften. Wiker sier til Lommelegen at du bør være føre var når du velger ny bolig og sjekke at det ikke er muggsopp der. I tillegg til mulig allergi-utvikling kan man også få direkte reaksjoner på soppsporene. For noen dreier det seg om lettere infeksjoner, mens andre kan få mer diffuse plager som tretthet, slapphet og hodepine. Spesielt oppmerksom skal man være på at gravide og barn ikke utsettes for muggsopp i inneklimaet.

Sesong for sopp
Når kveldene blir mørke, våte og kjørlige, skalker vi luker og skrur opp ovnen. Dette gir perfekte vekstforhold for sopp. Særlig eldre hus med høy luftfuktighet, basisk materiale (teglsteinsmur) og treverk sammen er utsatt.

Ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt er det ingen retningslinjer for hvor store sporemengder som er akseptabelt i inneluft. Men i de anbefalte faglige normene for inneklima heter det om muggsopp at fukt og råteskader ikke skal forekomme. Videre heter det at synlig mugg og mugglukt ikke skal forekomme.

-Men, det er ikke alltid man ser eller lukter soppen. Den kan sitte skjult inne i konstruksjoner og likevel ha en negativ innvirkning på inneklimaet, sier mykolog Ole Erik Carlson ved Mycoteam.

Er det sopp hos deg?
Carlson forteller at typiske steder hvor han finner oppvekst av sopp er loft, kjeller, baderom, soverom og andre steder der det oppstår kondens.

Lukten av -gammel kjeller- er tegn på muggsopp. Vanligvis ser du muggsoppen som et grønt/svart pulveraktig belegg på overflaten av materialene. -Er det mer enn 80-90% relativ luftfuktighet, 4 - 40 grader og riktig næring, blir det over tid vekst av muggsopp på de aller fleste materialer, sier Carlson.

Dersom et begrenset område har oppvekst av sopp, kan du skrubbe den vekk med sterkt klorinvann. Det er viktig å fjerne muggsoppen og få den ut av huset. Dessuten må du finne årsaken til fukt og sopp slik at du kan forebygge nye soppangrep.

Kom deg ut
-Har du små barn eller er gravid og leier et sted med rikelig oppvekst av sopp, har jeg et råd: Kom deg ut, sier Knut Helland-Hansen, advokatfullmektig i Leierboerforeningen.

-I noen tilfeller kan du heve leiekontrakten. Ellers bør du si opp og finne noe nytt, råder advokaten uheldige leietakere.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring