Vasker du egentlig hendene dine godt nok?

Sjekk om du gjør en av de fire tabbene.

Verdens håndhygienedag ønsker  å bedre håndhygienen blant helsepersonell, og på den måten bidra til økt pasientsikkerhet. Foto: Scanpix Denmark
Verdens håndhygienedag ønsker å bedre håndhygienen blant helsepersonell, og på den måten bidra til økt pasientsikkerhet. Foto: Scanpix Denmark Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Totallengde på håndvask er satt til 40-60 sekunder. Det er det nok ikke mange som tenker over.

4 typiske håndvask-tabber er:

  • Man ikke gnir over begge henders overflater - skum må komme til overalt.
  • Man må gni for at mikroorganismene skal løsne fra fettlaget de sitter i.
  • Mange slurver med å skylle av såpen
  • Mange med sår hud vegrer seg for å vaske hendene, som gjør at de får mer bakterier på hendene.

– Alle fellesberøringssteder er en mulig smittekilde. Vanligvis er det ufarlige bakterier, men influensa, oppkast, og diaré sirkulerer til tider. Da er det viktig å være oppmerksom på at ved disse fellesberøringsstedene kan det være slike bakterier, forklarer Nina Kristine Sorknes, seniorrådgiver og hygienesykepleier ved Folkehelseinstituttet, til Lommelegen.no.

Alle har sin egen flora, som er en del av immunforsvaret.

– Når veldig mange tar på et sted, er det ikke sikkert at normalfloraen du plukker opp er like bra for deg. Mange har fått diaré og oppkast i utlandet, og det er fordi det sirkulerer en annen type bakterieflora enn det vi er vant til her hjemme, forklarer seniorrådgiveren.

LES OGSÅ: Hvor god kjøkkenhygiene har du?

Slik skal du vaske hendene dine

Du skal vaske hendene dine etter toalettbesøk og før måltider.

Totallengde på håndvask: 40-60 sekunder

1. Fukt hendene med vann.

2. Tilfør tilstrekkelig såpe til å dekke begge henders overflater.

3. Gni håndflatene mot hverandre.

4. Gni høyre håndflate over venstre håndbak, inkludert mellom fingre, og motsatt.

5. Gni håndflatene mot hverandre med fingrene flettet.

6. Gni baksiden av fingrene mot motsatt håndflate, med sammenlåste fingre.

7. Grip med høyre hånd rundt venstre tommel, og gni med roterende bevegelser, og motsatt.

8. Plasser fingrene på høyre hånd i venstre håndflate, og gni i roterende bevegelser, og motsatt.

9. Skyll hendene under rennende vann.

10. Tørk hendene grundig med engangshåndkle.

11. Benytt håndkle til å skru av vannet.

11. ... Og du har rene hender!

Kilde: Folkehelseinstituttet

LES OGSÅ: 82 000 pasienter møter ikke opp til avtalt time

Derfor slurver vi med håndvasken

Det er finnes mange forklaringer på hvorfor håndhygienen blir dårligere over tid.

– Noen tenker at det ikke er så viktig, eller det tror de gjør det riktig når de vasker hendene. Det er også forskjell på profesjoner, tid og tilgjengelighet fasiliteter til å utføre håndhygiene og ikke minst arbeidsmengde, sier Sorknes.

Hun mener det er viktig å ha dispensere til hånddesinfeksjon tilgjengelig der folk jobber.

– Nesten 90 prosent bruker hånddesinfeksjon med sprit rutinemessig. Det er også første valg for helsepersonell fordi det er mer effektiv på bakterier, virker raskere og er bedre mot huden på hendene, forklarer hun.

Helsepersonell som rutinemessig bruker hånddesinfeksjon på jobb opplever ikke den tørrheten på hendene, ifølge Sorknes.

– Håndvask er en litt mer omstendelig prosedyre, da det er mekanisk fjerning av mikroorganismer, påpeker hun.

LES OGSÅ: Kjøkkentabbene mange gjør

– Håndhygiene er ikke en privatsak

5. mai er verdens håndhygiene-dag.

– Dagen er først og fremst rettet mot helsepersonell. Det er å presisere at håndhygiene ikke er en privatsak, men en medisinsk prosedyre som skal følges på lik linje med andre prosedyrer. Helsepersonells fokus har betydning for pasientene, sier Sorknes.

Riktig håndhygiene blant helsepersonell er det enkleste, viktigste og mest effektive tiltaket for å forebygge helsetjenesteassosierte infeksjoner og spredningen av antibiotikaresistente bakterier.

LES OGSÅ: 1 av 3 sykehusansatte vasker ikke hendene etter dobesøk

Derfor er god håndhygiene viktig

I år er det ti år siden Verdens helseorganisasjon (WHO) lanserte kampanjen Clean Care is Safer Care, for å bedre håndhygienen blant helsepersonell. I tillegg til å bedre håndhygiene blant helsepersonell, ønsker WHO også å ha fokus på bedre håndhygiene blant pasienter og besøkende.

Grunnen til at det er viktig å ha god håndhygiene, spesielt som helsepersonell, er at hendene deres er en vanlig rute for overføring av smittestoffer mellom pasienter i helsetjenesten. Forskning viser også at pasienter i helseinstitusjoner har store mengder sykdomsfremkallende bakterier på hendene.

Det er også en klar sammenheng mellom riktig håndhygiene blant helsepersonell, og redusert antall helsetjenesteassosierte infeksjoner og spredning av antibiotikaresistente bakterier.

– Fem til ti pasienter får en infeksjon i en helseinstitusjon, enten sykehus eller sykehjem. Det kan være alt fra urinveisinfeksjon til blodforgiftning. Når vi skal ta hånd om pasienter har de krav på at hendene som steller dem er rene, sier Sorknes.

LES OGSÅ: – Kvinner bruker betydelig mer antibiotika enn menn

Halvparten rengjør ikke hendene slik de skal

Nylig ble det kjent at én av tre sykehusansatte i Danmark ikke vasker hendene etter dobesøk. Sorknes mener at det definitivt er et forbedringspotensial i den norske helsetjenesten.

– Vi har ikke tilsvarende tall fra Norge. Det viktigste er uansett at helsepersonell utfører håndhygiene før de skal inn til pasienten, opplyser hun.

Helsepersonell rengjør hendene i mindre enn 50 prosent av tilfellene hvor det er påkrevet, viser forskning som World Health Organization (WHO) står bak.

– Etter en slik dag med fokus på håndhygiene bedres etterlevelsen, men så synker det gradvis igjen, forklarer Sorknes.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring