Retts syndrom

Retts syndrom er forårsaket av mutasjoner i et gen på x-kromosomet og gir psykisk utviklingshemming hos jenter. Gutter som har denne mutasjonen dør som regel før, eller like etter fødselen.

RETTS: Retts syndrom rammer i praksis bare jenter og fører til utviklingshemming på grunn av en genfeil. Syndromet er allikevel ikke et resultat av arv. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock
RETTS: Retts syndrom rammer i praksis bare jenter og fører til utviklingshemming på grunn av en genfeil. Syndromet er allikevel ikke et resultat av arv. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Retts syndrom er en svært sjelden diagnose og gir psykisk utviklingshemming hos jenter. Tilstanden er en av flere alvorlige utviklingsforstyrrelser som medfører avvik og forsinkelser i utviklingen, gjensidige sosiale samspill og måter å kommunisere på. Atferden er karakterisert ved en begrenset stereotyp og repetitiv atferd, samt avvikende valg av interesser. Barn med denne diagnosen har store hjelpebehov hele livet.