10 badevettregler

Badevettreglene forebygger drukning. Men en av reglene er en myte som kan du kaste på sjøen.

BADING: Når været tillater det, er det deilig å ta seg et bad. Men det er lurt å ta visse forholdsregler før man kaster seg uSt i vannet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BADING: Når været tillater det, er det deilig å ta seg et bad. Men det er lurt å ta visse forholdsregler før man kaster seg uSt i vannet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange reiser rundt i Norge i år, og oppsøker blant annet nye strender og badesteder. Ekspertene forklarer at det er viktig å ta sikkerheten på alvor før man kaster seg ut i vannet.

Drukning kan ha tre utfall: Overlevelse uten varige skader, overlevelse med varige skader, eller i verste fall død.

Norsk Folkehjelp har utviklet 10 badevettregler for å forebygge og forhindre drukningsulykker under bading.

Bilde: Norsk Folkehjelp
Bilde: Norsk Folkehjelp Vis mer

Helt uenig i en av reglene

Jan Risberg, en av Norges fremste eksperter innen dykkemedisin, er uenig i punkt nummer tre, som hevder at du ikke bør bade om du er sulten, eller like etter at du har spist.

- Jeg er helt uenig i at det bør formuleres som en regel. Det er ikke belegg for at antall badeulykker er forhøyet hos sultne personer. Langt mindre hos dem som nettopp har spist. Det er rett og slett gammel overtro (noe som våre besteforeldre lærte oss) – at det var farlig å «bade på full mage». Teoretisk kan man hevde at det er uheldig at blodforsyningen til mage og tarm blir redusert når man bader, da fysisk aktivitet redistribuerer blod fra innvoller til muskulatur, men det er et langt stykke derfra til at det er en sikkerhetsrisiko.

Lommelegen spurte Erlend Aarsæther, nestleder organisasjon i Norsk Folkehjelp, om hva som egentlig menes med dette punktet.

- Dette rådet er neppe basert på evidens… jeg finner ikke noe forskning som viser at man ikke skal bade etter at man har spist. Det kan redusere prestasjonsevnen, men det gjelder personer som konkurrerer – ikke bading generelt. Det er nok basert på en gammel myte, og rådene er ikke helt oppdatert, forklarer han, og tilføyer:

- De andre rådene synes jeg er gode. Men du kan fint bade selv om du nettopp hatt spist, fastslår han.

LES OGSÅ: Svømmekløe - parasitt i badevann gir utslett

Ta hensyn til egne svømmeferdigheter

Veldig mange drar til strender og andre badesteder på dager med fint vær, for å bade og nyte solen. Hver sommer får man også lese om flere drukningsulykker. Hva bør man tenke på før man kaster seg ut i vannet?

Seksjonsleder fagfelt drukning, ved Redningsselskapet: Tanja Krangnes. Foto: Privat
Seksjonsleder fagfelt drukning, ved Redningsselskapet: Tanja Krangnes. Foto: Privat Vis mer

- Det viktigste er å tenke seg om før man bader eller legger ut på svømmetur, og alltid ta hensyn til egne svømmeferdigheter og helse. Det er også best å være to eller flere som passer på hverandre, sier Tanja Krangnes, seksjonsleder fagfelt drukning, ved Redningsselskapet.

- Sjekk hvor dypt det er om du skal stupe, og vit at du kan komme deg på land igjen uten problemer. Det er også tryggest å svømme langs land.

- Hvor bør man være forsiktig med å bade, og hvorfor?

- Det er viktig å huske at det er stor forskjell på å bade i basseng og utendørs. Sjekk temperaturen og omgivelsene først. Strøm, vind og bølger kan føre deg av gårde. Hvis du bader i en elv, må du vite at det ikke er noen sjanse for at du blir ført med strømmen, sier Krangnes.

Krangnes fraråder å kombinerer alkohol og bading.

- Alkohol kan bidra til at du overvurderer egne evner og tar sjanser. Du blir også fortere nedkjølt, og blir dårligere i stand til å berge deg selv.

LES OGSÅ: Soling og solbeskyttelse

Nestenulykker

Om en person har vært nær å drukne, skal man være obs på symptomer som kan dukke opp i ettertid. Dette gjelder vedvarende hoste, påfallende uklarhet eller om personen er svært medtatt. I slike tilfeller skal man kontakte legevakten på 116117. Kontakt alltid lege ved fall eller stup fra stor høyde eller ved store synlige ytre skader.

– Ved vedvarende hoste og kvalme, eventuelt oppkast, skal man kontakte 113. Det samme gjelder dersom personen har vansker med å snakke eller å puste etter noen minutter på land, eller dersom vedkommende er moderat eller kraftig nedkjølt, har John-Inge Austad, generalsekretær i Norges Livredningsselskap, tidligere uttalt til Lommelegen.

Så mange har druknet i 2020

Tall til og med 30. juni 2020 viser at 40 menn og fem kvinner har omkommet av drukning så langt i år.

Blant disse 45 har 24 personer druknet etter fall fra land/brygge, 11 fra fritidsbåt (inkludert en fra kajakk), seks under bading, to etter fall gjennom is og to fra yrkesfartøy.

Redningsselskapets drukningsstatistikk viser at barn og ungdom med minoritetsbakgrunn og eldre over 70 år er mest utsatt for drukningsulykker i forbindelse med bading og svømming.

- Eldre mennesker har mindre muskelkraft, noe som påvirker evnen til holde seg flytende og produsere varme. Om det er flere år siden sist man badet, kan det også være at noen overvurderer egen fysikk og svømmeferdigheter. Enkelte sykdommer, som for eksempel Parkinson, kan dessuten redusere evnen til å svømme, sier Krangnes.

Det aller viktigste man kan gjøre for å forebygge drukningsulykker, er å bruke redningsvest. Uten redningsvest blir man til slutt utslitt, og da vil man ikke klare å overleve.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring