Anafylaktisk sjokk: symptomer og førstehjelp

Allergisk sjokk er en potensielt livstruende tilstand og krever øyeblikkelig hjelp.

ALLERGISK SJOKK: Kan medføre alvorlige pusteproblemer. Bilde: Ilikeyellow / Shutterstock / NTB
ALLERGISK SJOKK: Kan medføre alvorlige pusteproblemer. Bilde: Ilikeyellow / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Anafylaktisk sjokk, eller allergisk sjokk, er den mest alvorlige form for allergisk reaksjon, og kan være livstruende.

Sekundene teller når noen utvikler allergisk sjokk. Ved tidsnok behandling klarer de fleste seg gjennom anfallet, og det er derfor viktig å holde hodet kaldt og vite hva man skal gjøre, slik at personen overlever.

Hvorfor får noen anafylaktisk sjokk?

Anafylaktisk sjokk, eller allergisk sjokk, oppstår når man blir utsatt for noe man er allergisk ovenfor, og deretter utvikler en sterk allergisk reaksjon, med blodtrykksfall og svikt av hjertets pumpefunksjon.

Ofte er man klar over at man er allergisk ovenfor spesielle legemidler, fødevarer eller insektstikk, men noen får anafylaktisk sjokk uten at man tidligere har vært kjent med allergi.

Symptomer

Et anafylaktisk sjokk utvikler seg raskt, typisk innenfor få minutter, men kan variere fra sekunder og helt opp til et par timer.

Symptomene involverer følgende:

 • Kløe på huden, rennende øyne, hevelse av slimhinner og lepper.
 • Følelse av å være varm og uvel.
 • Slapphet i kroppen eller svimmelhet.
 • Uro eller angst.
 • Rødme i huden og/eller vablete utslett (elveblest).
 • Pustevansker og følelse av å bli kvalt. Pustevanskene starter ofte som en følelse av forsnevring og trykken i halsen og brystet. Deretter utvikler det seg til heshet og vanskeligheter med å få luft.
 • Hjertebank, kaldsvette og blekhet.
 • Kvalme, oppkast og diaré.
 • I framskreden fase kan man bli bevisstløs og utvikle kramper.

Hva skjer i kroppen ved et anafylaktisk sjokk?

Den kraftige allergiske reaksjonen oppstår ved at det stoff man er allergisk mot binder til, og ødelegger, en type celler i kroppen som kalles mastceller.

De ødelagte mastcellene skiller ut en rekke stoffer som får luftveiene til å trekke seg sammen, og blodkarene i kroppen til å slappe av. Dette fører til et voldsomt fall i blodtrykket, og kroppen går i en sjokktilstand, derav navnet allergisk sjokk.

Hvordan ser det ut?

Allergisk sjokk kan se ut på forskjellige måter. Ofte vil det oppstå et vablete rødlig utslett kalt elveblest. I tillegg hever slimhinner og huden ofte opp, for eksempel området rundt øynene og leppene. Dette kalles angioødem.

Bilder av allergisk sjokk:

Førstehjelp ved allergisk sjokk

 • Sørg for frie luftveier og ring 113 med det samme!
 • Sett adrenalinsprøyte (for eksempel EpiPen) dersom pasienten har dette med seg. Typisk vil dette være hvis pasienten er kjent med allergi.
 • Pasienten bør ligge i ro med hevede bein, og ikke sitte opp eller stå oppreist. Hodet bør være hevet dersom pasienten har pustebesvær.
 • Hvis insektstikk eller bitt er årsaken til den allergiske reaksjonen, kan man binde et tøystykke, belte eller lignende hardt omkring armen eller benet ovenfor stikkstedet, slik at spredningen av giftstoffet blir begrenset.

Hvordan unngår man at få et nytt allergisk sjokk

Hvis man har hatt et allergisk sjokk tidligere, har man høy risiko for å få et nytt anafylaktisk sjokk. Man bør derfor bli henvist til en allergispesialist, slik at man kan bli vurdert med tanke på allergivaksine. Dette er en form for hyposensibilisering hvor man gjennom behandlingen langsomt blir mer og mer tolerant ovenfor det man er allergisk mot.

Utover dette bør man være omhyggelig med å unngå stoffet man er allergisk mot. Man bør alltid ha med seg en EpiPen som man kan stikke seg med hvis man utvikler en ny allergisk reaksjon.

EPIPEN: Ved allergisk sjokk bør man bruke en EpiPen hvis man har det tilgjengelig. Bilde: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB
EPIPEN: Ved allergisk sjokk bør man bruke en EpiPen hvis man har det tilgjengelig. Bilde: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB Vis mer

Det er en fordel hvis man er åpen med familie og venner, slik at de er klar over at man er allergisk, og kan utvikle et allergisk sjokk. Man bør fortelle hvor man oppbevarer sin EpiPen, og forklare hvordan den skal anvendes.

Kilder:

1) Sundhed.dk – patienthåndbogen: Allergisk shock 2) Store medisinske leksikon: anafylaktisk sjokk

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring