Dette bør du ha med deg i reiseapoteket

Det er viktig å være godt forberedt hvis du blir syk eller skadet på reise.

REISEAPOTEK: Det er viktig å være forberedt på sykdom når man skal på tur. Bilde: Anastasiya 99 / Shutterstock / NTB
REISEAPOTEK: Det er viktig å være forberedt på sykdom når man skal på tur. Bilde: Anastasiya 99 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Skal du ut og reise, er det en god idé å ha med et reiseapotek hvis det skulle oppstå lette skader eller sykdom på turen.

Men hva skal reiseapoteket egentlig inneholde? Og hva bør du tenke over før avreisen?

Dette bør reiseapoteket inneholde

Innholdet i reiseapoteket avhenger av destinasjonen. Skal du på tur til et land med vanskelig tilgang på helsetjeneste bør du selvfølgelig ha med deg mer enn om du skal en kort tur til London.

Du må selv vurdere hva som er relevant for deg, men her kommer noen forslag til hva som kan være nyttig å ha med i reiseapoteket ditt:

Medisiner

 • Fast medisin du tar daglig.
 • Reisesyketabletter, for eksempel Postafen.
 • Legemiddel mot akutt diaré, for eksempel Imodium. Du bør imidlertid bruke stoppende midler med forsiktighet. Ikke bruk det ved feber, og ikke gi det til barn under 12 år.
 • Væskeerstatning, med sukker- og saltblanding, hvis du blir dehydrert på grunn av diaré og oppkast.
 • Smertestillende og febernedsettende medisin, for eksempel Ibuprofen og Paracetamol.
 • Hydrokortisonkrem er kløstillende og betennelsesdempende. Du kan bruke kremen på insektstikk ved kløe, mild eksem eller solbrent hud. Du bør ikke bruke hydrokortisonkrem på store hudområder over lang tid.
 • Antihistaminer er tabletter du kan bruke ved kløe, insektbitt og allergi.
 • Nesespray ved tett nese.

Andre ting

 • Insektspray og eventuelt insektnett.
 • Solkrem og aftersun.
 • Kompresjonsstrømper ved lang flytur, slik at du forebygger blodpropp i benet.
 • Plaster, gnagsårplaster og kompresser, hvis det oppstår mindre sår og små skrammer.
 • Desinfiserende middel til å rense små sår og hudavskrapninger.
 • Saks, pinsett og flåttfjerner kan være nyttige, for eksempel til å fjerne torner, flis eller flått.
 • Et digitalt termometer.
 • Kondomer beskytter både mot uønsket graviditet, kjønnssykdommer og hepatitis B, og er en god idé å ha med i reiseapoteket. Det er en fordel å ha med seg kondomene hjemmefra, da kondomer i andre land kan ha lavere kvalitet.
 • Hånddesinfeksjonsmiddel, slik at du holder en god personlig hygiene.

Hvilke sykdommer er det risiko for å få dit du skal?

Det er viktig å undersøke hvilke sykdommer det er risiko for i det spesifikke landet du reiser til. På denne måten kan du supplere med nødvendige medisiner i reiseapoteket ditt.

Ved reiser til tropiske og subtropiske strøk er det mange forskjellige sykdommer som kan bli overført av mygg, det er derfor viktig å bruke beskyttelse mot myggstikk hele døgnet. Skal du til et område med malaria, er det viktig at du snakker med legen din om nødvendigheten for malariatabletter.

Undersøk hvilke vaksiner du må ta på forhånd for å være beskyttet mot de forskjellige sykdommene som finnes.

Pakk dine daglige medisiner i håndbagasjen

Om du tar reseptbelagte medisiner daglig, er det viktig å pakke med seg nok av disse. Medisinen skal holde til hele reisen, så det er viktig at du ikke pakker for lite. Man bør alltid ha livsviktige medisiner med seg i håndbagasjen, i tilfelle annen bagasje blir forsinket eller borte.

Ha med legeerklæring på engelsk som forteller at medisinen er nødvendig for deg. Da unngår du problemer i tollen.

Hvis du tar mange forskjellige medisiner fast, er det en god idé å ha med seg en oppdatert medisinliste på engelsk. I tilfelle du blir innlagt på sykehus er det nemlig viktig at legene kan se hvilke medisiner du tar, samt dosering, og hvor ofte du tar den.

Husk reiseforsikringen!

Det kan bli en dyr opplevelse å havne hos legen eller på sykehuset i utlandet. Det er derfor viktig å kjøpe syke- og ulykkesforsikring før reisen.

Husk også å ta med deg ditt Europeiske helsetrygdkort ved reise til EØS-land. Kortet gir deg rett til nødvendig helsehjelp ved offentlig sykehus i EU og EØS.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring