Førstehjelp ved blødning

Det kan være flere årsaker til at en blødning oppstår. Riktig og rask førstehjelp er svært viktig for å redusere skadomfanget.

Førstehjelp ved blødning

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er årsaken til en blødning?

Blødning kan oppstå i forbindelse med skade eller ulykke eller oppstå spontant fordi blodet levrer seg dårlig pga sykdom eller medisiner. Blødning kan også oppstå hvis en blodåre sprekker.

Ytre eller indre blødning?

Det kan dreie seg om en ytre synlig blødning eller en indre blødning som kan være vanskelig å erkjenne. Hyppige blåmerker uten skade mot huden kan være et symptom på at blodets evne til å levre seg er redusert.

Symptomer

Ytre blødning er synlig og vanligvis lett å erkjenne. Ved indre blødning kan forløpet være hyperakutt som ved sprukket hovedpulsåre (aortaaneurisme) eller langsomt dersom blødningen møter motstand ( ledd, muskulatur ).

  • Økt hjertefrekvens er det tidligste tegnet på blødning. Blodtrykket faller først etter 30-40% blodtap, men det er store variasjoner avhengig av alder og tidligere sykdommer hos personen.
  • Dersom en person taper mye blod står han i fare for å utvikle sirkulasjonssvikt (sjokk) med bevissthetstap.
  • Det kan være indre eller ytre blødning, men av de indre gjelder det blødning i bekken, mage eller brystkasse.
  • Det er ikke mulig å utvikle blødningssjokk ved for eksempel en hjerneblødning.
  • Større blødninger gir kald, blek og klam hud og rask puls.
  • Blodtrykket faller sent i forløpet.
  • Hvis blødningen fortsetter, kan den skadde bli bevisstløs.

Behandling

Ytre blødning: Sørg for at pasienten har fri luftvei, evt stabilt sideleie og kjeveløft ved bevisstløshet.

Ring 113 ved mistanke om alvorlig skade.

Trykk direkte mot det blødende stedet. Hold trykket lenge. Løft den blødende kroppsdelen så høyt du kan. Hvis du har en bandasje og en stein eller kloss, kan du lage en trykkbandasje.

Sjokkleie

Alle som har begynt å få tegn på sirkulasjonssvikt (kald, blek og klam hud, rask puls), skal legges i sjokkleie med beina høyere enn hodet. Hvis den skadde er bevisstløs, må du hele tiden passe på å holde luftveiene hans åpne. Bøy hodet bakover og løft haka med to fingrer under hakespissen.

Kilder

Denne artikkelen ble revidert og utvidet 28.10.18 Alf Kristoffer Ødegaard, lege. Referanser ved revidering: Uptodate.com

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen 01.01.2000

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring