Førstehjelp ved drukningsulykker

Omkring 100 nordmenn dør i drukningsulykker årlig. Hadde flere vært flinke til å bruke redningsvest, hadde ikke like mange mistet livet.

Drukningsulykke: Det er viktig å få hjelp raskt. Foto: NTB Scanpix
Drukningsulykke: Det er viktig å få hjelp raskt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Drukning kan ha tre utfall: Overlevelse uten varige skader, overlevelse med varige skader, eller i verste fall død. Etter et uhell eller en ulykke kan personen som kommer opp av vannet (med eller uten hjelp) være i tre ulike tilstander:

1. Våken og prater (er ved bevissthet)

Personen kan ha pustet inn mye vann, dermed skal vedkommende observeres og vurderes i 72 timer etter ulykken.

2. Ikke våken, men puster (er bevisstløs)

Legg personen i sideleie og kontakt 113. Legg tørre klær rundt/på vedkommende, men beveg minst mulig på personen (dette er fordi nedkjøling kan medføre hjerterytmeforstyrrelser).

3. Ikke våken, og puster ikke (tilsynelatende livløs)

Ring 113 umiddebart.

Kilde: Norges Livredningsselskap

Symptomer som bør tas på alvor

Dersom man har vedvarende hoste, påfallende uklarhet eller er svært medtatt, skal man kontakte legevakten på 116117.

– Ved vedvarende hoste og kvalme, eventuelt oppkast, skal man kontakte 113. Det samme gjelder dersom personen har vansker med å snakke eller å puste etter noen minutter på land, eller dersom vedkommende er moderat eller kraftig nedkjølt, sier John-Inge Austad, generalsekretær i Norges Livredningsselskap.

Kontakt alltid lege ved fall eller stup fra stor høyde eller ved store synlige ytre skader.

Ikke nøl med å kontakte hjelp

Dykkerlege: Jan Risberg Foto: Privat
Dykkerlege: Jan Risberg Foto: Privat Vis mer

Det aller viktigste man skal gjøre om det oppstår en drukningsulykke, er å kontakte hjelp. Hvis man trenger hjelp for å få den druknede på land, bør man ringe 110 (brann/redning) først. De vil sørge for parallell varsling av 113, som sender ambulanse/lege.

– Det er luftveiene som er det store problemet – en person som er nær ved å drukne svelger ofte mye vann og blir kvalt. Man må være forberedt på å utføre hjerte- og lungeredning, sier lommelegens dykkerlege, Jan Risberg – en av Norges fremste eksperter innen dykkemedisin.

Slik utfører man hjerte- lungeredning hos barn.

Den som faller i vannet vil naturlig nok bli redd for å drukne, og dermed lett få panikk. Det er også lett å feilbedømme avstander og egne svømmeferdigheter. Det som tilsynelatende er kort avstand til land, kan bli for langt når det kalde vannet hemmer svømmeferdighetene.

– Man kan bli nedkjølt i vannet om sommeren også. Armer og bein blir stive, og man får klossete bevegelser, slik at man ikke klarer å holde hodet over vann – det er det som tar livet av de fleste ved slike ulykker. Dette skjer også med topptrente svømmere.

Hva skjer om man er nær ved å drukne?

Vann trenger inn i lungene, og det kan utvikle seg i timene etter at man har kommet seg opp på land igjen (lungeødem). Det kan oppstå en lungesvikt, som skyldes at det lekker væske over fra blodårene, og inn i lungene og i lungeblærene (alveolene). Da vil det ikke komme oksygen inn i blodet.

– Da vil man bli dårlig, og hoste og harke mye. De fleste vil i utgangspunktet svelge mye vann, men i kaoset i forbindelse med drukning, vil man bli så glad for å komme på land, slik at man glemmer at det fortsatt kan være mye vann i lungene, sier Risberg.

Mange faller ut fra båter og brygger, eller går gjennom isen, men så lenge man har hodet over vann er det ikke drukning. Da er det ikke nødvendig å kontakte lege.

– Dersom det er mistanke om vann i lungene må man alltid kontakte lege. Ved symptomer som kortpustethet, hoste og brystsmerter, skal man få hjelp. Ikke vær redd for å ringe 113.

Redningsvest: Det er viktig at alle bruker redningsvest, også voksne som er dyktige svømmere. Foto: NTB Scanpix
Redningsvest: Det er viktig at alle bruker redningsvest, også voksne som er dyktige svømmere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Symptomer man bør se etter hos barn

Dersom et barn har falt i vannet, er de første timene de mest risikable, men man kan få etterfølger de neste 12 timene.

– Dersom et barn har fått lungeødem vil det bli veldig preget. Barnet vil hoste og harke, få en blålig farge, og bli tydelig syk. Barn som får symptomer etter å ha falt i vannet må snarest vurderes av lege, forklarer Risberg.

Redningsvest er ekstremt viktig

Det aller viktigste man kan gjøre for å forebygge drukningsulykker, er å bruke redningsvest. Uten redningsvest blir man til slutt utslitt, og da vil man ikke klare å overleve.

– Redningsvesten er bokstavelig talt livreddende. Da får man hodet over vann, og kan overleve forbløffende lenge selv i iskaldt vann. Det er tragisk med alle som dør fordi de ikke bruker redningsvest, og dermed ikke rekker å komme til sykehuset.

Statistikk fra 2010-2014 viser at omkring 100 nordmenn dør av drukning hvert år – i 2014 var det 120 personer som omkom. 85-90 prosent av disse var voksne menn.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til dykkerlege Jan Risberg.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring