Førstehjelpssakene du bør ha på hytta

Sårvask, kompresser og gnagsårplaster. Sjekk hva du bør ha tilgjengelig om uhellet skulle være ute.

PAKK SMART: Med førstehjelpsutstyret i orden kan du virkelig nyte påsken i fjellet.  Foto: NTB/Scanpix, Nils-Erik Bjørholt
PAKK SMART: Med førstehjelpsutstyret i orden kan du virkelig nyte påsken i fjellet. Foto: NTB/Scanpix, Nils-Erik Bjørholt Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er mer enn lammelår, sjokoladeegg og rødvin du bør pakke om du tenker deg på fjellet i påsken.

Camilla Underland er lege i påskekommunen Hemsedal, og har mange gode råd for en vellykket ferie.

- På hytta er det lurt å ha et førstehjelpsskrin. Et lukket skrin som er utilgjengelig for barn, men som er tydelig merket, slik at besøkende lett finner frem til det. Skrinet bør oppdateres jevnlig og fylles på etter bruk samt at man bytter ut produkter og medisiner som har gått ut på dato, sier hun.

LES OGSÅ: Førstehjelp ved hjerteinfarkt

- Tenk forebyggende

I følge Underland bør skrinet inneholde enkle medisiner som Paracet/Ibux, Zyrtec (allergimedisin) og eventuelt aspirin.
- Sårsalve kan være greit å ha, watergel til brannskader, ispose, plaster i ulike størrelser, klorhexidin, saltvannsskylling, bandasjer, støttebandasje, sterile pads til rensing av sår eller til å stoppe blødninger, sportsteip og gnagsårplaster, saks og tamponger.

Skal du ut på tur i fjellet bør du tenke forebyggende.

- I sekken trengs ofte ting som gjør turen lettere om uhell er ute. Gnagsårplaster, støttebandasje, plaster, eventuelt en bit samsplint (lett og tar liten plass og nyttig i immobilisering av bruddskader). Saks og sportsteip, vindduk/varmeduk (liten og komprimert). Ekstra klær, enkle smertestillende og mobil, sier Underland.

LES OGSÅ: Når barn skader seg: Når skal man kontakte legevakten?

SJEKK UTSTYRET: Sørg for at du har gått gjennom innholdet i førstehjelpskrinet før du drar på påsketur.  Foto: NTB/Scanpix, Maskot
SJEKK UTSTYRET: Sørg for at du har gått gjennom innholdet i førstehjelpskrinet før du drar på påsketur. Foto: NTB/Scanpix, Maskot Vis mer

- Ta med fjellvettet

Peter Meyer, førstehjelpsrådgiver i Røde Kors, mener at det er viktig å huske at man skal kunne tåle å oppholde seg ute over tid i det man går i.

- Blir du skadet kan det ta tid før du får hjelp. Sitteunderlag og varme klær er viktig når man venter. Litt reserveproviant, mat og drikke bør man ha med. Folk kan glemme å tenke seg om. Og noen lar fjellvettet ligge igjen på hytta.

LES OGSÅ: Hypotermi, kraftig nedkjøling er livstruende

Underland er enig:

- Det er ofte de helt enkle tingene man savner når uhellet er ute. Savnet av gnagsårplasteret/sportsteipen som hadde gjort at man kunne fullført turen. Savnet av ekstra klær å dele bort til en skadd venn, og savnet av kompetanse/kunnskap om førstehjelp slik at man kan bidra ved en skade. Det er avgjørende hvilken erfaring man har med seg i sekken også.

LES OGSÅ: Brannskader

Pakk ned ekstra klær

Hun forteller om en gang da hun var ute på det som skulle være en rask langrennstur.

- Jeg hadde ikke med noe utstyr, kun tynne langrennsklær. Jeg kom over en kollega som hadde brukket ankelen. Evakuering til vei og ambulanse gikk smidig og raskt, takket være gode lokal kunnskaper, men kulden bet fort i når man svett av trening stopper og blir stående i tynne klær i 15 minus i mer enn 20 minutter. Og deretter må ta seg hjem 15 km. Og da var det ikke engang jeg selv som var skadet!

Underland mener at det da hadde vært greit å ha med seg en sekk med ekstra klær.

- I tillegg var det avgjørende med mobil slik at man kunne få assistanse med evakuering av den skadde. Man trenger ikke være langt inne på fjellet/i skogen førd et blir problematisk med evakuering. Nedkjøling/kulde er noe av det viktigste å forebygge.

Meyer i Røde Kors forteller at beinbrudd, forstuinger og noe kutt og sårskader er blant de vanligste påskeuhellene.

- Folk må være obs på solforbrenning, spesielt på barna.

LES OGSÅ: Lav kroppstemperatur, hva kan være årsaken?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring