Heimlichs manøver

Pustevansker som følge av et fremmedlegeme i luftveiene er en dramatisk situasjon som kan utvikle seg svært raskt, og det er derfor nyttig å vite noe om førstehjelp ved kvelning.

REDDE FRA KVELNING: Bildet illustrerer hvordan man skal holde rundt en voksen person for å kunne utføre Heimlichs manøver. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
REDDE FRA KVELNING: Bildet illustrerer hvordan man skal holde rundt en voksen person for å kunne utføre Heimlichs manøver. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Heimlichs manøver, eller abdominale støt, er en kjent metode som inngår i førstehjelpen for å redde et annet menneske fra kvelning, som benyttes om noe har satt seg fast i halsen eller luftrøret og hindrer luftstrømmen. Heimlichs manøver er oppkalt etter legen Henry Heimlich som beskrev metoden i 1974.

Pustevansker som følge av et fremmedlegeme i luftveiene er en dramatisk situasjon som kan utvikle seg svært raskt. I denne saken skal vi se på når og hvordan førstehjelp ved fremmedlegeme i luftveiene gjøres - både på voksne, på barn, og også på en selv.

SE OGSÅ: Samleside om førstehjelp.

Når skal man gi førstehjelp?

Akutte pustevansker kan oppstå når et fremmedlegeme setter seg fast i halsen eller i luftrøret, og hindrer luftstrømmen til og fra lungene. Hos voksne skyldes dette ofte at matbiter setter seg fast, mens små barn kan finne på å putte det meste de finner i munnen, og dette kan så sette seg fast.

En fullstendig blokkering av luftstrømmen gjør at man ikke får nok oksygen til hjernen, og derfor er rask førstehjelp helt nødvendig. At man holder seg til halsen er et mer eller mindre universelt tegn på at man holder på å kveles.

I noen situasjoner kan det være vanskelig å skille mellom et akutt fremmedlegeme i luftveiene og andre tilstander som gir plutselige pustevansker, som for eksempel en hjertestans.

Tegn på fremmedlegeme i luftveiene

Andre tegn på et fremmedlegeme i luftveiene kan inkludere:

 • Man klarer ikke å prate
 • Tung, bråkete pust, gjerne med pipete lyder
 • Hoste, som ofte er svak
 • Gusten eller blå hudfarge
 • Tap av bevissthet

Hvis personen klarer å snakke eller hoste selv, klarer personen å trekke luft ned i luftveiene forbi fremmedlegemet, og man bør videre kun oppfordre til hosting siden dette da er det mest effektive for å få ut fremmedlegemet.

LES OGSÅ: Flere av de som får hjertestans, får ikke livsnødvendig førstehjelp.

Førstehjelp

Hvis en person kveles og ikke kan hoste eller snakke, er luftveiene helt blokkert - da må man gå videre med førstehjelp. Videre beskrives førstehjelp ved fremmedlegeme i luftveiene i ulike situasjoner, etter anbefalingene fra Norsk Resuscitasjonsråd fra 2015.

Pustevansker hos personer som klarer å hoste eller snakke

Egen hosting er mest effektivt - oppfordre vedkommende til å fortsette med hostingen.

Pustevansker hos våkne voksne og barn over ett år som ikke klarer å hoste eller snakke

Hvis vedkommende ikke klarer å hoste eller snakke, er luftveiene helt blokkert. Siden personen ikke selv klarer å hoste, som er kraftige kontraksjoner av mellomgulvet, består førstehjelpen av det nærmeste man kommer; nemlig trykk på mellomgulvet i kombinasjon med slag i ryggen. Så lenge pasienten fortsatt er våken, skal man veksle mellom følgende:

Førstehjelp hos våkne voksne og barn over ett år som ikke klarer å hoste eller snakke. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
Førstehjelp hos våkne voksne og barn over ett år som ikke klarer å hoste eller snakke. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
 • Stå på siden bak personen, og gi 5 harde slag i ryggen, mellom skulderbladene
 • Hold rundt personen bakfra, og gi 5 harde støt opp i mellomgulvet øverst i magen (Heimlichs manøver)

Hvis det lar seg gjøre, bør man holde pasienten slik at hodet holdes lavt, eller la pasienten bøye seg framover.

Pustevansker hos våkne barn under ett år som ikke klarer å hoste

Hvis barnet ikke klarer å hoste, skal man sette seg ned og legge barnet på kneet med hodet lavt. Man skal holde én hånd under ryggen og én hånd under barnets bryst og mage når man henholdsvis veksler mellom:

Førstehjelp hos våkne barn under ett år som ikke klarer å hoste. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
Førstehjelp hos våkne barn under ett år som ikke klarer å hoste. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
 • 5 forsiktige, men faste dunk mellom skulderbladene når barnet ligger på magen
 • Snu barnet med ansiktet opp, hodet bør hvile lavere enn kroppen, og gi 5 brystkompresjoner med to fingre over sentrum av brystbeinet midt mellom brystvortene
 • Åpne barnets munn og se etter fremmedlegemer
 • Gjenta til barnet puster igjen

LES OGSÅ: Slik redder du barnet ditt fra kvelning.

Hvis personen blir bevisstløs

Hvis personen blir bevisstløs skal man følge prinsippene for hjerte-/lungeredning. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
Hvis personen blir bevisstløs skal man følge prinsippene for hjerte-/lungeredning. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Om et fremmedlegeme blokkerer luftveiene, og man derfor får manglende oksygentilførsel til hjernen, kan man raskt bli bevisstløs. Dersom personen blir bevisstløs, skal man raskt tilkalle hjelp, og ringe 113 (enten få andre til å gjøre det, eller gjøre det selv om man er alene). Når en person er bevisstløs og ikke puster normalt, skal man følge prinsippene for hjerte-lungeredning, og begynne med standard hjerte-/lungeredning (30 kompresjoner, 2 innblåsninger), men før hver gang man gir innblåsninger skal man se etter et fremmedlegeme i munnen. Hvis personen er et barn, skal man gi hjerte-/lungeredning for barn (hovedforskjellen er at man starter med 5 innblåsninger). (1) (2)

LES OGSÅ: Slik gjør du hjerte-/lungeredning.

Kan man gjøre Heimlichs manøver på seg selv?

Om du selv er den som får noe i luftveiene og holder på å kveles, finnes det teknikker som kan hjelpe få ut fremmedlegemet. Først av alt, hvis du har mulighet, rop på hjelp eller ring 113. Man kan ikke gi effektive slag mot ryggen på seg selv, men man kan forsøke en variant av Heimlichs manøver på seg selv for å prøve å få ut fremmedlegemet:

Illustrasjon av hvordan man kan utøve Heimlichs manøver på seg selv. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
Illustrasjon av hvordan man kan utøve Heimlichs manøver på seg selv. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
 • Plasser en knyttneve litt over navlen
 • Hold rundt knyttneven med din andre hånd
 • Len deg over en hard overflate, en benk eller stol, og press nevene hardt oppover og innover
  (1) (2)


Kilder

1) Norsk Resuscitasjonsråd, Fremmedlegeme som blokkerer luftveien (retningslinjer 2015)

2) Mayo Clinic, Choking: First aid

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring