Hypotermi (nedkjøling)

Kraftig nedkjøling er en svært alvorlig tilstand. Samtidig kan en nedkjøling gjøre at en bevisstløs person overlever lengre. Les om symptomer på nedkjøling, førstehjelp og behandling

SYMPTOMER PÅ HYPOTERMI: De første symptomene på nedkjøling er opplevelse av å fryse, skjelvinger, rask puls, økt pustefrekvens og økt blodtrykk. Etterhvert blir hjernen påvirket og du får dårligere vurderingsevne. Foto: Leonid Ikan / Shutterstock / NTB
SYMPTOMER PÅ HYPOTERMI: De første symptomene på nedkjøling er opplevelse av å fryse, skjelvinger, rask puls, økt pustefrekvens og økt blodtrykk. Etterhvert blir hjernen påvirket og du får dårligere vurderingsevne. Foto: Leonid Ikan / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hypotermi er den medisinske betegnelsen på nedkjøling.

Kraftig nedkjøling er farlig fordi bevisstheten etter hvert svekkes slik at man ikke lenger klarer å ta vare på seg selv. Til slutt vil man bli helt bevisstløs. Nedkjøling kan også føre til at hjertet begynner å slå svakt og uregelmessig.

Ved kraftig nedkjøling stopper hjertet helt, og personen kan dø. Samtidig er det viktig å vite at et nedkjølt menneske kan overleve en langvarig puste- og hjertestans, fordi en nedkjølt kropp har en tregere metabolisme. En nedkjølt kropp trenger mindre oksygen og det gjør også at hjernen beskyttes. Derfor kan en nedkjølt person overleve lengre enn normalt, ved manglende blodforsyning.

Hvor lenge kan man overleve ved hypotermi?

Legene Jonas Hilmo, Torvind Næsheim og Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Tromsø gjennomførte en studie i 2013 hvor de så på 34 personer med kroppstemperatur på under 35 grader. Det var snakk om alt fra båtulykker til skiulykker.

Studien viste at selv pasientene som har vært døde i 5-6 timer kan overleve. Derfor mener Hilmo at det er etisk riktig å satse på denne pasientgruppen. Man må ikke avslutte livreddende behandling før pasienten er varm og død. Hilmo mener det ikke har noe å si om pasienten har en kroppstemperatur på 15 grader eller 25 grader. De kan fortsatt reddes. 30 prosent av pasientene i studien overlevde, og det går veldig bra med dem i dag.

Verdensrekorden for å gjenopplive en hypotermipasient skjedde på UNN i 1999. Den kvinnelige pasienten hadde kroppstemperatur på 13,7 ̊C. Hun lever i beste velgående i dag.

Årsaker til hypotermi

 • Kulde: Jo kaldere det er i omgivelsene, desto raskere blir kroppen avkjølt.
 • Fuktighet: Vann leder varme mye bedre enn luft. Derfor går nedkjølingen mye raskere når en person er våt.
 • Vind: Vind gir raskt varmetap fordi varme blåses bort fra kroppen.
 • Mangel på bevegelse: Om en person ligger i ro, bruker vedkommende ikke musklene og kroppen lager lite varme. Alle som kommer til skade eller blir syke risikerer å bli nedkjølt fordi musklene ikke lager nok varme.
 • Alkoholpåvirkning: Alkohol utvider blodårene. Da flyter det mye blod i hudens blodårer, og varme går tapt fra blodet gjennom huden. Alkohol fører også til tung søvn og få bevegelser.

Hypotermi kan skje i forbindelse med ulykker og/eller skader i kalde og/eller bløte omgivelser, for eksempel ved druknings- eller nærdrukningsulykker.

Nedkjøling forekommer også blant snøskredofre, men her er kvelning og traumer større trusler. (4)

Risikogrupper

Personer som ikke er i stand til å ta vare på seg selv på grunn av sykdom, som for eksempel demens er utsatt. Også mennesker som er underernært eller er under påvirkning av alkohol eller medikamenter er utsatte for hypotermi.

LES OGSÅ: Isbading - sunt eller helsefarlig?

KULDE, VIND OG FUKTIGHET: Tre faktorer som ofte er tilstede ved sterk nedkjøling. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KULDE, VIND OG FUKTIGHET: Tre faktorer som ofte er tilstede ved sterk nedkjøling. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer

Normal kroppstemerpatur ligger rundt 36,5 grader. Når kroppstemperaturen er lavere enn 35°C snakker man om hypotermi.

Ved hypotermi blir hele kroppen, utvendig og innvendig, kald. Man kan i tillegg få forfrysningskader på kroppsdeler, fingre, hender, tær og føtter er spesielt utsatt

Hypotermi inndeles som regel etter alvorlighetsgrad som nedenfor beskrevet:
Liste er ikke uttømmende.

SKJELVER PÅ HENDENE: Skjelvinger i kroppen er et vanlig symptom på mild nedkjøling. Foto: Ntb Scanpix/Shutterstock.
SKJELVER PÅ HENDENE: Skjelvinger i kroppen er et vanlig symptom på mild nedkjøling. Foto: Ntb Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Mild hypotermi (32 – 35°C)

Ved mild hypotermi kan følgende symptomer oppstå:

Moderat hypotermi (28 – 32°C)

Ved moderat hypotermi kan følgende symptomer oppstå:

STORE PUPILLER: Et av symtomene ved moderat eller alvorlig hypotermi. Foto: Ntb Scanpix / Shutterstock.
STORE PUPILLER: Et av symtomene ved moderat eller alvorlig hypotermi. Foto: Ntb Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Alvorlig hyotermi (< 28°C)

Ved alvorlig hypotermi kan følgende symptomer oppstå:

 • Koma / bevisstløshet
 • Vanskelig å kjenne puls og pust, pustestans kan forekomme
 • Personen kan virke død (Men kan likevel ha svak puls)
 • Hjerterytmeforstyrrelser
 • Ingen reflekser
 • Store pupiller
 • Ved kroppstemperatur under 25 °C er det fare for hjertestans

LES OGSÅ: Har du kalde hender og føtter? Dette kan være årsaken

Behandling:

Ring 113!

 • Utfør førstehjelp
 • Beskytt mot tap av mer varme:
  Få den nedkjølte bort fra underlag som er vått eller fuktig. Skift til tørre klær. Gå i ly for vinden og ta på vindtett tøy eller bruk vindsekk. Forsøk å komme dere til et oppvarmet hus så snart som mulig. Dersom den kalde er sløv eller bevisstløs og ligger stille, isoler mot kulde ved å legge tepper, isopor eller liggeunderlag både under og over ham.
 • Få opp kroppstemperaturen: Gi varm og søt drikke dersom pasienten er ved bevissthet, det varmer kroppen innenfra. Ikke gi alkohol. Hvis den kalde er i god form, bør han hoppe opp og ned, småløpe, slå floke eller gå fram og tilbake.Hvis vedkommende ikke har krefter til å bevege seg, er kameratvarming effektivt. En tørr og varm person kan legge seg i bare undertøyet tett inntil den som er kald, for eksempel inne i en sovepose. Du kan også lage varmeflasker ved å fylle varmt vann på plastflasker. Vannet skal være så varmt at du kan holde flaskene i hendene. Pakk flaskene inn i tørt tøy og legg dem på brystet, på magen, i lyskene og i armhulene til den nedkjølte personen. Etter at dere er kommet innendørs, bør den kalde få en varm dusj eller et varmt bad. Fortsett å bade til skjelvingene forsvinner.
 • Livløs person: Du skal ikke begynne med aktiv oppvarming hvis den nedkjølte er livløs (bevisstløs og uten åndedrett). Sørg for frie luftveier og start hjerte og lungeredning. Hold på lenge! Et nedkjølt menneske kan overleve en langvarig puste- og hjertestans.
 • Medisinsk behandling: En nedkjølt person innlegges som regel på sykehus. Hvis den nedkjølte er livløs skal vedkommende varmes opp først etter at vedkommende er ankommet til sykehus, fordi oppvarmingen kan føre til forstyrrelser av hjerterytmen. Under transporten beskyttes pasienten mot ytterligere varmetap, og mot unødige bevegelser som også kan utløse hjerterytmeforstyrrelser.

Kilder:

Opprinnelig skrevet av Bryhn 2018. 1) lvh.no 2) helsebiblioteket.no 3) lommelegen.no
Revisjon av Lofthus, 05.01.2020. 4) UIT.no:
Du er ikke død før du er varm og død

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring