Kniv- og skuddskader

Slik kan du yte førstehjelp ved alvorlige skader fra kniv eller skudd.

ALVORLIGE SKADER: En knivskade eller skuddskade kan være livstruende og krever rask førstehjelp. Foto: NTB Scanpix/Shuttertockb
ALVORLIGE SKADER: En knivskade eller skuddskade kan være livstruende og krever rask førstehjelp. Foto: NTB Scanpix/Shuttertockb Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Førstehjelp ved knivstikk

En kniv kan gjøre mye skade. Mange vil derfor tro at det vil være en fordel å fjerne en kniv som fortsatt står i den skadde. Det bør man unngå.

Ikke fjern kniv eller annen gjenstand som står i kroppen. Det beste er å la den stå der den er. Selv om kniven har laget stor skade, kan det blø enda mer om den fjernes. Det er også en fordel for legene som skal behandle skaden senere at de vet hvilken retning kniven har.

Stopp blødningen! Pakk derfor bandasje rundt kniven, helst slik at den står mer stabil og ikke flytter på seg. Om kniven er borte, er det en fordel å prøve å dytte bandasje inn i hullet om det er på armer eller bein. En finger rett inn i såret, kan også være livreddende ved større blødning. Det er da en fordel å bruke hanske, om dette er mulig.

Ring 113. Hjelpen kan først komme når det har blitt varslet.

Førstehjelp ved skuddskader

Sår som kommer av skudd eller eksplosjon, forårsaker ofte stor skade på grunn av den høye energien. Denne energien øker om prosjektilet har høy hastighet eller høy vekt.
Denne energien gir en trykkbølge, som kan knuse både bein og innvoller. Så selv om inngangshullet gjennom huden er lite, kan det ha forårsaket stor skade.

I tillegg vil prosjektilet ”suge med seg” skitt og klesrester inn i såret. Derfor er det viktig at den skadde kommer tidlig til kyndig helsehjelp. Dette vil stort sett være et sykehus.

Om skaden er mellom skuldrene og over knærne, kan det ha skadet et av de store blodkarene. Da kan den skadde blø mye, og kan raskt bli bevisstløs.

STOPP BLØDNINGEN: Et knivsår blør mye. Press på såret, for å stoppe blødningen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STOPP BLØDNINGEN: Et knivsår blør mye. Press på såret, for å stoppe blødningen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Ring 113. Hjelpen kan først komme når det har blitt varslet.

Stopp blødningen! Om skuddet går inn i magen er det eneste som hjelper å heve beina og få den skadde raskt til sykehus. Det kan blø mye, og den skadde kan fort falle i bevissthet.

Ellers, stapp så mye bandasje som mulig inn i hullet på huden. Er det et utgangshull på andre siden? Stapp bandasje der også. Om det lykkes å stappe hullet fullt av bandasje, kan dette klemme på blodkaret som blør. Dette kan redde liv!

Alle som blør, bør ligge mest mulig rolig, og beina bør heves.

Hjerte og lungeredning

Ved både knivskader og skuddskader kan skaden medføre at sirkulasjon og åndedrett opphører. Overvåk dette nøye og vær klar til innsats. Her kan du lese hvordan du utfører hjerte og lungeredning.

Kilder:

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2011 av Espen Gubberud, lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring