Betennelse i skjoldbruskkjertelen etter fødsel

Postpartum tyreoiditt kalles tilstanden som kan ramme kvinner det første året etter en fødsel.

STRUMA: Hevelse i skjoldbruskkjertelen kan være et symptom på skjoldbruskbetennelse. Dette kalles struma. Hevelser og knuter kan undersøkes med ultralyd. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STRUMA: Hevelse i skjoldbruskkjertelen kan være et symptom på skjoldbruskbetennelse. Dette kalles struma. Hevelser og knuter kan undersøkes med ultralyd. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Den første tiden etter graviditet og fødsel kan noen kvinner oppleve å få en betennelse i skjoldbruskkjertelen. På det medisinske fagspråket er denne tilstanden kjent som postpartum tyreoiditt.

Betennelse i skjoldbruskkjertelen rammer ikke bare kvinner som har født, det finnes også to andre former for betennelse i skjoldbruskkjertelen som heter kronisk tyreoiditt og subakutt tyreoiditt hvor både kvinner, menn og barn kan rammes.

Denne artikkelen handler om den spesielle formen for skjoldbruskbetennelse som rammer spesifikt kvinner etter fødsel.

Hva er betennelse i skjoldbruskkjertelen?

Postpartum tyreoiditt er en relativt sjelden tilstand som medfører at en tidligere frisk skjoldbruskkjertel, en sommerfuglformet hormonproduserende kjertel beliggende like under adamseplet, blir betent i løpet av det første året etter at man har født barn. Denne betennelsen er forbigående, men blir ikke alltid oppdaget, og symptomene kan tolkes som en del av stresset ved å ha født et barn og de humørsvingninger og -forstyrrelser som ofte sees i denne sammenhengen. Det er viktig å skille postpartum tyreoiditt fra fødselsdepresjon, som kan ha mange av de samme symptomene som ved hypotyreose.

Kjertelen mister for en periode kontrollen over frigjøringen av thyroideahormoner, som blant annet har som funksjon å regulere stoffskiftet.

Årsak og risikofaktorer

Hvorfor noen kvinner får denne lidelsen mens andre slipper er uvisst, men noen er mer utsatt enn andre. Dette gjelder blant annet kvinner som:

 1. Har hatt postpartum tyreoiditt eller annen thyroidearelatert sykdom tidligere.
 2. Har en familiehistorie med thyroidearelatert sykdom.
 3. Har en autoimmun sykdom fra før, som for eksempel diabetes type 1.
 4. Har et høyt nivå av sirkulerende antistoffer mot skjoldbruskkjertelen i blodet.

En betydelig andel av alle kvinner som har antistoffer mot skjoldbruskkjertelen i blodet tidlig i svangerskapet, utvikler postpartum tyreoiditt. Dette tenker man skjer fordi immunforsvaret er undertrykket under svangerskapet, men tar seg opp igjen i tiden etter fødselen. Det er derfor tenkt at kvinner som utvikler postpartum tyreoiditt har en underliggende autoimmun thyroideasykdom, som uttrykkes etter en fødsel grunnet svingninger i immunsystemets funksjon. Denne underliggende tilstanden synes ligne på den autoimmune tilstanden kjent som Hashimotos tyreoiditt, som er den vanligste årsaken til lavt stoffskifte (hypothyrose).

Symptomer

Det er definisjonsmessig i det første året etter en fødsel at postpartum tyreoiditt kan opptre. Oftest tar det et par måneder etter fødselen før tilstanden gjør seg gjeldende. Betennelsen i skjoldbruskkjertelen kan gi ulike effekter, og derfor opplever ikke alle kvinner tilstanden likt. For noen er tilstanden mild, uten særlige symptomer, mens andre er betydelig mer plaget.

Mange opplever to faser av sykdommen og får først en periode med høyt stoffskifte (hyperthyreose), og deretter en periode med lavt stoffskifte (hypothyreose). Andre får derimot bare én av fasene. Symptomene på henholdsvis høyt og lavt stoffskifte er forskjellige og til dels motsatte, og listes opp under.

Symptomer på høyt stoffskifte:

Skjoldbruskkjertelen har store lagre med thyroideahormoner. Når kjertelen blir betent, kan den miste kontrollen over hvor mye hormoner den slipper ut. Derfor vil mange oppleve symptomer på for høye hormonverdier mens hormonlagrene tømmes, en prosess som ofte varer i én til tre måneder. Symptomene på høyt stoffskifte kan være:

 • Varmetokter
 • Konsentrasjonsvansker og søvnløshet
 • Irritabilitet og angst
 • Struma
 • Skjelvinger
 • Hjertebank
 • Utmattethet
 • Vekttap

Symptomer på lavt stoffskifte:

Den innledende overaktiviteten ved betennelsen brenner etter hvert ut, og mange kvinner får da symptomer på et for lavt stoffskifte. Symptomene på lavt stoffskifte kan vare seks til tolv måneder. De fleste kvinner blir bra igjen, men for noen kommer aldri skjoldbruskkjertelen seg helt, og man får en kronisk hypotyreosetilstand, en tilstand der kjertelen ikke klarer å produsere nok thyroideahormoner. Symptomene på lavt stoffskifte kan innebære:

Det er viktig å skille postpartum tyreoiditt fra fødselsdepresjon, som kan ha mange av de samme symptomene som ved hypotyreose.

Hvordan settes diagnosen?

Ved en typisk sykehistorie med symptomer og tegn på postpartum tyreoiditt, kan legen bekrefte diagnosen ved å ta blodprøver som viser avvikende nivåer av sirkulerende thyroidearelaterte hormoner. En klinisk undersøkelse av kjertelen hører også med, og eventuelle kuler i kjertelen kan bli utredet bildediagnostisk med ultralyd.

Behandling

Det er viktig å være klar over at postpartum tyreoiditt i de aller fleste tilfeller er forbigående – likevel kan det være svært plagsomt mens det står på. De ulike fasene i forløpet av sykdommen krever forskjellig behandling, og derfor er det viktig med adekvat oppfølging hos lege. Det viktigste legen kan gjøre, for mange, er å fortelle hva som er galt, og ikke alle trenger medikamentell behandling.

Depresjonstendenser, utmattelse og høy puls kan være symptomer på annen alvorlig sykdom, så det vil derfor kunne være en stor lettelse å få høre at plagene har en klar årsak og sannsynligvis kommer til å gi seg etter hvert.

For behandlingen er det ellers viktig å skille mellom de ulike fasene av tilstanden: I en periode med lavt stoffskifte (hypothyrose, med lave hormonverdier), har syntetisk hormontilskudd god effekt når det er behov for slik behandling. I en periode med høyt stoffskifte (hypertyreose), kan symptomene ved nødvendighet behandles med betablokkere.

Prognose

De aller fleste kvinner vil i løpet av et år ha gjenvunnet normal funksjon i skjoldbruskkjertelen. Noen gjør dog ikke dette, og har man først hatt postpartum tyreoiditt er man utsatt for å utvikle varig hypothyreose på et senere tidspunkt – da vil det bli aktuelt med medikamentell behandling med syntetiske thyroideahormoner.

Kilder:

Revidert av Lege Rune Erlandsen. Kilder til revisjon: 1) Mayo Clinic, Postpartum thyroiditis. Denne artikkelen bygger på en tidligere artikkel på Lommelegen, fra30.11.2007 av Johannes Rolin, daværende medisinstudent.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring