Kynnere

For den som ikke har kjent det selv, kan det være vanskelig å forstå hva kynnere er. Her er forsøk på en forklaring:

ER DET KYNNERE? En kynner er en sammentrekning av livmoren. Man kan si at livmoren "trener" musklene før den forestående fødselen. Musklene i livmoren er ikke-viljestyrt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ER DET KYNNERE? En kynner er en sammentrekning av livmoren. Man kan si at livmoren "trener" musklene før den forestående fødselen. Musklene i livmoren er ikke-viljestyrt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kynnere er sammentrekninger i livmormuskulaturen under svangerskapet. Kynnere er et normalt fenomen og helt ufarlig.

Livmoren din har sammentrekninger gjennom hele svangerskapet. De er til å begynne med umerkbare for deg. Aktiviteten i livmoren vil øke i ukene frem mot fødselen, og gir en tøyning av de nedre delene av livmoren. Det er svært individuelt når man kjenner kynnere og hvor godt man kjenner dem.

LES OGSÅ: Terminkalkulator - slik regner legene ut din termin

Når kommer kynnerne?

Noen kvinner merker kynnere allerede før halvgått svangerskap, men for de fleste vil de bli merkbare en gang i siste halvdel av svangerskapet. De er mest vanlig etter 32. svangerskapsuke.

Kynnere kan komme når som helst, men ofte etter for eksempel energisk trening, bryststimulering eller orgasme. Hvis du får en kynner skal du stoppe opp med det du holder på med og ta det med ro inntil det gir seg.

Flergangsfødende har ofte mer slike sammentrekninger enn førstegangsfødende.

LES OGSÅ: Slik foregår en normal, vaginal fødsel

Hvordan kjennes det ut?

Du kjenner at livmoren trekker seg sammen. På slutten av graviditeten kan man faktisk kjenne utenpå magen at livmorn blir en hard ball. En del av eller hele magen blir hard, og du må stoppe opp hvis du går. Noen opplever også varmefølelse, hurtig puls når du har en kynner.

Sammentrekningene er ikke smertefulle. I dagene før fødselen er det vanlig å få hyppige kynnere. Det kan være et tegn på nær forestående fødsel.

LES OGSÅ: Hva skjer hvis fødselen starter for tidlig?

Forskjell på kynnere og rier

Kynnere er ikke farlig og fører vanligvis ikke til for tidlig fødsel.

Når fødselen er i gang, vil du få ekte rier. Forskjellen på kynnere og rier, er at i motsetning til kynnere kommer riene brått og er regelmessige og smertefulle. Når man virkelig har rier vil få være i tvil om at det er ekte rier. Tidlige rier, som opptrer mer enn 3 uker før termin (premature rier) kan noen ganger være vanskelig å skille fra kynnere, både for deg som er gravid og helsepersonell. Hvis du er i tvil, kontakt fødeavdelingen. En undersøkelse på fødeavdelingen kan slå fast om det dreier seg om rier eller bare hyppige og kraftige kynnere.

LES OGSÅ HOS KK.NO: Forskjell på kynnere og rier

Kilder: "Obstetrikk og gynekologi", Bergsjø et. al, Gyldendal akademisk 2004. "Svangerskap, fødsel og barseltid", 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring